tag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post4568577172545846413..comments2023-09-01T14:49:50.327+02:00Comments on "saját levében": Egy varázslatos nap"saját levében"http://www.blogger.com/profile/02512085899978922450noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-43157477276164817992009-10-09T08:19:06.333+02:002009-10-09T08:19:06.333+02:00Igen, megvan, ott áll a polcon szorosan az Ábrahám...Igen, megvan, ott áll a polcon szorosan az Ábrahám Gézáné mellett!<br /><br />Napmátka: köszi!"saját levében"https://www.blogger.com/profile/02512085899978922450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-87852767384798676342009-10-09T08:13:22.761+02:002009-10-09T08:13:22.761+02:00… nem hangzik rosszul –nem tartom eleve elvetendőn...… nem hangzik rosszul –nem tartom eleve elvetendőnek- a hagymás tört krumpli vegyítése reszelt sültkáposztával, rétesbetét gyanánt! Egy bátor konyhai kisérletet megér! (Talán ebben az esetben a káposzta fűszerszáma bors helyett gyömbér lehetne?)…<br /><br />Ha még nem ismernéd, ajánlom figyelmedbe:<br /> http://mek.niif.hu/01600/01673/html/index.htm<br />( Kardos László: AZ ŐRSÉG NÉPI TÁPLÁLKOZÁSA)spajzcetlihttps://www.blogger.com/profile/12227348221223164864noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-23809357880264002392009-10-08T21:36:05.623+02:002009-10-08T21:36:05.623+02:00Igen, Hozzád mindig az olvasás élményéért (is) jöv...Igen, Hozzád mindig az olvasás élményéért (is) jövök. És kicsit sem érdekel, hogy hizlal-e ez a rétes vagy sem, mert egészen kedvet kaptam hozzá!erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-20103488681354371292009-10-08T12:14:57.195+02:002009-10-08T12:14:57.195+02:00A tojássárgás megoldást Ábrahám Gézáné: Vasi, zal...A tojássárgás megoldást Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek című könyvében olvastam. Jó könyv! Pedig nincs benne kép, és nem használnak extra-extra szűz olívaolajat semmihez.<br /><br />Sima főzőtök, és az amelyik olyan vastaghéjú. Az Őrségben az termett, meg hajdina, meg gomba, meg agyag. Szerintem más alakú tökből is mehet, csak ne sütőtök legyen. Az őrségiek a töknek a magját használták olajütésre, gondolom a kényszer (vagyis a sok tök) szülte ezt a rétest.<br /><br />Ah, a káposztás a gyengém, meg a meggyes... Spajzcetli, mi lenne ha a krumplisba kevernénk egy kis pirított káposztát?<br /><br />A réteslap nagy gond, mert azt tudom venni, amelyiket éppen árulják. Nem tudom a márkák nevét, csak ránézésre ugrik be hogy na ezt nem! Pedig tudom ám elméletben a rétest, még azt is, hogy ajánlatos sparhalten langyosított vájlinggal letakarni pihentetéskor és hogy kiváló nullás liszt kell hozzá. Hát ez az! A Lakodalmas emlékek című bejegyzésben olvasható hogy mit láttam a kétnapos lakodalmakon e tárgyban.<br /><br />Ha jól tudom, ezen a hétvégén lesz az Őrségi Tökfesztivál."saját levében"https://www.blogger.com/profile/02512085899978922450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-28426984259901925782009-10-08T07:15:36.567+02:002009-10-08T07:15:36.567+02:00… szépen „felvezetted” ezt a tökös-mákos rétest!
...… szépen „felvezetted” ezt a tökös-mákos rétest! <br /><br />Köszönöm, ismét tanultam valamit: a rétesrudak kenéséhez rendelt tejfölhöz TOJÁSSÁRGÁJÁT is kell tenni!<br />A recept kapcsán volna egy bátortalan kérdésem, amiből kiderül, mennyire amatőr vagyok rétesfronton (is): milyen tök az alapanyag? Sütőtök vagy főzőtök? Amennyiben főzőtök (spárgatök), akkor készülhet un. tökközeli kerti termelvényekből is, úgy mint patisszon, cukkini?<br />Nálunk –az édes változatok között- a túrós-mazsolás viszi a prímet, esetenként kerülközik hozzá sima mákos, idényében cseresznyés és meggyes, így ősszel a sárgarépás. Sós változatok: káposztás (sok borssal), krumplis (dinsztelt hagymával és kevés szerecsendióval).<br />Következő lényegi kérdésem: milyen gyártmányú-márkájú réteslapot használsz? (Vagy esetleg Te magad nyújtod-lobogtatod az asztalkörül járva?) Mi már sok „bóti” változatot kipróbáltunk és a Tante Fanny vált be a legjobban…spajzcetlihttps://www.blogger.com/profile/12227348221223164864noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-29929464025433402152009-10-07T22:18:06.618+02:002009-10-07T22:18:06.618+02:00vagy legalább szappanbuborékot...vagy legalább szappanbuborékot...lúdanyóhttps://www.blogger.com/profile/17160324212847448302noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-23541699442235760602009-10-07T18:33:54.016+02:002009-10-07T18:33:54.016+02:00Három napon át tömegközlekedtem Pesten, már bánom,...Három napon át tömegközlekedtem Pesten, már bánom, hogy nem üzentem neked, hátha hoztál volna nekem valamelyik megállóba rétest...Vestahttps://www.blogger.com/profile/10147366506076451201noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-18286204057344275562009-10-07T13:22:30.045+02:002009-10-07T13:22:30.045+02:00Virtuálisan egyáltalán nem hízlal!Virtuálisan egyáltalán nem hízlal!"saját levében"https://www.blogger.com/profile/02512085899978922450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-17338620546184976542009-10-07T13:12:04.575+02:002009-10-07T13:12:04.575+02:00Nem fogod elhinni, de pont ma reggel gondoltam arr...Nem fogod elhinni, de pont ma reggel gondoltam arra, milyen jó lenne egy tökös-mákos rétes. Nos, virtuálisan megkaptam és a hozzá kapcsolódó történet is tetszik.Ági, aki főzhttps://www.blogger.com/profile/11509799980454904195noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-25407347690290440242009-10-07T11:24:38.896+02:002009-10-07T11:24:38.896+02:00Jó volt olvasni! Köszönöm:-)Jó volt olvasni! Köszönöm:-)Gabojszahttps://www.blogger.com/profile/15728123197584707037noreply@blogger.com