A veszprémi Olíva étteremben ettem egy izgalmas levest, mely a "Paprikakrémleves füstölt kacsamell chips-szel" névre hallgatott. Finom, enyhén füstös ízű volt, a színe festői gondolatokat keltett bennem, a levesbetétet pedig különösen szellemesnek találtam.
Itthon nekiveselkedtem, mert ennél a levesnél mi sem lehet könnyebb! Nem néztem át a szakirodalmat, annyira magabiztos voltam. Készítettem egy olívaolajos rántottleves-alapot és abba zutty, belezúdítottam 3/4 üveg ajvárt, majd felöntöttem vízzel. Sóztam, borsoztam stb. és annyiszor megkóstoltam, hogy perceken belül az összes kiskanál a mosogatóban végezte.
Hogy füstölt kacsamellel találkoznék a piacon az fel sem merült bennem, inkább az orosz ételeket forgalmazó boltban vettem egy zacskó tonhalcsipszet és ezt szórtam a levesbe. (Ez az organikus fish and chips – krumpli nem is kell hozzá!)
Büszkén figyeltem a piros lében alámerülő csipszeket, mert szerintem a hal sokkal jobban illik a sült paprikához, mint a kacsa, már geo-gasztronómiai szempontból is. (Nicsak, új tudományterületet fedeztem fel!)
Valamit valahol mégis elszúrtam, mert bár ehető és szép színű lett a levesem, de meg sem közelítette az Olívásék színvonalát. A hal nem bizonyult rossz ötletnek, de jobb lett volna már a főzés elején beleszórni a fazékba, hogy igazán puha legyen. És talán sk. kellett volna sütni a paprikát hozzá, miután sk. megtermeltem a kertben. Vagy elkészíthettem volna kaliforniai paprikából is, de valahányszor ilyesmit veszek a kezembe télen egy élelmiszerboltban, jelez a bennem lévő mérőműszer, hogy „na ezt ne”!
Nem először gondolkodtam el azon, hogy talán nem véletlenül oktatják a szakácsmesterséget éveken keresztül.
Az ajvár (egyik) hazájáról itt írtam és fotóztam!
Sült paprikából és alapléből szoktam (a "szoktam" túlzás, de nyáron megesik) paprikakrémlevest készíteni. De előfordult már az is, hogy csak megpároltam hagymán a paprikát, húslé, turmix stb. Az első sokkal finomabb, a második a lusta verzió.
VálaszTörlésLepkePillangó
A fotódon nagyon jól néz ki a levesed, és elhiszem, hogy finom is volt!Én is "szoktam" nyáron sült pritaminból készíteni.Forró paprika héját lehúzni,hagyma, fokhagyma,répa, só, bors, gyömbér,kömény, erőleves, főzőtejszín.Mondaná a kedvenc pincérem.
VálaszTörlésMindenképpen értékelendő a bátorságod, hogy egyetlen kóstolás után nekiálltál megalkotni:) Legközelebb már nem csak szép és ehető, de isteni finom is lesz:))
VálaszTörlés