Mire jó egy gasztroblog? Például hogy a barátok innen értesüljenek arról: zománcos bográcsom van, amiben fakanállal kergetem a pörkölt alkatrészeit. Madarat tolláról, embert bográcsáról - vallják a cimborák és eltűnődtek azon, hogy megszakítsák-e velem végleg a kapcsolatot vagy kistafírozzanak? Szerencsére utóbbi mellett döntöttek, beszereztek nekem egy vasbográcsot és most kapaszkodjon aki szédül: csináltattak hozzá egy fémkanalat is! Olyat, amivel a pusztai emberek főznek! Bonuszként kaptam egy-egy zsák házi tarhonyát és tésztát, valamint paprikát. Új fejezet indulhat gasztro egyedfejlődésemben: úton a tökéletes slambuc és pásztortarhonya előállítása felé.
De előbb megyek, bevetem magam a szakácskönyveim közé és kikutatom a "vasbogrács kiégetése első használat előtt" című tudományos kérdést. Mert eddig ahány emberrel beszéltem annyiféle megoldást javasoltak. Jóbarátok leszünk ezzel az edénnyel, már látom. Sok időt fogunk együtt tölteni, főleg mosogatás közben. A mosogatáshoz, úgy tudom, be kell szereznem egy kis homokot is meg tiszta mangalica zsírt. És úgy meg fogok izmosodni, hogy simán nyerem majd a helyi fekvenyomó bajnokságot.
Most már megnyugodtak a barátok. Nem olvassák többé a blogomat. Azt hiszik, minden rendben van velem. Úgyhogy csendben bevallhatom: van még egy bográcsom. Azt is ajándékba kaptam. A pincében rejtegetem. Még sohasem használtam. Rozsdamentes acél. Szendvicstalpas. Fedős. Direkt marketingben értékesített. Nem ég le benne semmi. Sőt, fele annyi idő alatt megfő benne az étel. Egy híres edénygyártó cég műve. Nagy Z betű van rajta.
Én kérek elnézést az egész nemzettől...
előzmények: Pásztorételek és előítéletek
Én kérek elnézést az egész nemzettől...
előzmények: Pásztorételek és előítéletek
Hű, nekem is zománcos bográcsom van. Az gáz? Isteni volt benne eddig minden, amit főztünk... Figyellek majd, mi a véleményed erről (és esetleg a rejtett Z betűsről...)
VálaszTörlésHüpp....Nekem is kellene egy ilyen barát:-)
VálaszTörlésNem tudom, apámnak is zománcos bográcsa van, de nála nem sokan adnak jobban a kajára, mint ő és milyen finomakat főz!
VálaszTörlésA z betűs nálunk sose játszott, cserébe van a másik, szintén ámerikai, nem tom milyen betűs.
Apukámnak vas bográcsa van, nekünk zománcos. Én mind a kettőt szeretem. A zománcost kicsit jobban, mert lényegesen könnyebb takarítani:)
VálaszTörlésEz a fém főzőkanál O.O
Nagyapám juhász volt Biharban. Sose láttam nála fém kanalat az alumínium kanalán kívül. Mindig tanul az ember! Bár én maradok a fa kanalaknál:)
A fémkanállal jól fel lehet kapirgálni a tésztaféléket! A zománcosban meg nem lehet úgy lepirítani, hogy guszta legyen.
VálaszTörlésDe ezért ne tagadjátok ki apáitokat! Én sem tettem az enyémmel, amikor párbajtőrből készített szalonnasütő nyársakat.
Akkor kihívod párbajra a szalonnát? :-)
VálaszTörlésMerre lehet ilyen jófej barátokat találni?
VálaszTörlésA Debrecen, Tisza-tó, Csákvár háromszögben!
VálaszTörléspárbajtőrből szalonnanyárs! Nem semmi. :)
VálaszTörlésNem is kicsit irigykedem ám!:)
VálaszTörlés(Igaz, öcsémék pont tavaly kértek egy zománcost ajándékba, mert elegük volt a vasból...)
Sokat próbálkoztam, de nem sikerül lepirítani a slambucot!
VálaszTörlésMiért nem áll össze?
Mi lehet a hiba, és hol lehet venni ilyen frankó slambuckanalat?
Kedves BB!
VálaszTörlésÉn is csak kezdő vagyok a slambuconál, nem könnyű! Úgy tapasztalom, hogy a vége felé áll össze és kezd lepirulni, akkor kell elkezdeni a gyakori forgatást. Nem szabad türelmetlennek lenni, ha mozog a tészta, előbb-utóbb menni fog!
Kanalat a Hortobágyon szoktam látni bogrács-árusoknál.
Köszike!
VálaszTörlésAz igazság az, hogy hiába olvasom a kölönböző recepteket, úgyérzem a lényeget, ami igazán fontos, talán nem is lehet leírni!
Először mintha kevés lett volna a szalonna, és hamar ragadt az oldalához. Tettem hozzá egy kis zsírt, ezután jobb lett. Szépen megfordult, de aztán újra szétesett. "Hozzáértők"? megállapítása szerint sok volt a krumpli.
A következő alkalommal pedig mintha eltúloztam volna a zsiradékot. Igaz így nem ragadt a bográcshoz, de emiatt az összetevők egymáshoz sem tapadtak. Szóval az arányokon is, a technikán is múlik, és még valamin amire nem tudok rájönni! Szégyelem, de én fakanállal kevertem Lehet, hogy ez a baj!?:o)