Miután egy lepukkant könyvesboltban aránytalanul sok pénzért megvásároltam a „Dishy desserts” című könyvet, ingyen hajították utánam az „Apples: more than 70 inspiring recipes”-t. Boldog voltam, hogy lám, időnként a vevő is jól jár, a könyvkereskedő is boldog volt, hogy felszabadul a raktár és hogy él balek, áll Buda még! Vagyis Pest.
E könyvben szerepel a Tatin nővérek ügyetlenkedéséből született világhírű édesség kardamomos változata. Mint tudjuk, a nővérek elejtették a forró tortát, de hová gurult közben a kardamomos üvegcséjük? Mert a recept címében ott szerepel a fűszer, de a leírásban sehogy sem találom. Három eset lehetséges:
1. az almába kell belekeverni,
2. a tésztába kell belekeverni,
3. nyomdahibás a könyv, ezért kaptam ingyen.
Biztosra akartam menni, kevertem kicsit az almába is, meg a tésztába is, hadd legyenek a fűszerkereskedők és a molnárok is boldogok!
E könyvben szerepel a Tatin nővérek ügyetlenkedéséből született világhírű édesség kardamomos változata. Mint tudjuk, a nővérek elejtették a forró tortát, de hová gurult közben a kardamomos üvegcséjük? Mert a recept címében ott szerepel a fűszer, de a leírásban sehogy sem találom. Három eset lehetséges:
1. az almába kell belekeverni,
2. a tésztába kell belekeverni,
3. nyomdahibás a könyv, ezért kaptam ingyen.
Biztosra akartam menni, kevertem kicsit az almába is, meg a tésztába is, hadd legyenek a fűszerkereskedők és a molnárok is boldogok!
A véletlenek vagy ügyetlenkedések nem csak a gasztronómiában, hanem a tudományos életben is rengeteg felfedezést eredményeztek már. A tudósoknak és chéfeknek azért kell évtizedekig keményen tanulniuk, hogy adott pillanatban felismerjék a piacképes hibát. Remélem egyszer én is képes leszek erre, és akkor plusz egy boldog emberrel számolhatunk.
A torta: nehezen mondtam le a bevett fahéjas almaízesítésről, de tényleg nagyon finom ez a fűszerezés! A kardamom az arab konyha kedvence, márpedig ki tudna náluk többet a szerelemről és a boldogságról? Italajánlat: igazi ínyencek kardamomos kávét igyanak mellé!
A receptet Duende nagyon szellemes Vigyázz! Kész! Főzz! versenyére készítettem.
A torta: nehezen mondtam le a bevett fahéjas almaízesítésről, de tényleg nagyon finom ez a fűszerezés! A kardamom az arab konyha kedvence, márpedig ki tudna náluk többet a szerelemről és a boldogságról? Italajánlat: igazi ínyencek kardamomos kávét igyanak mellé!
Kardamomos Tarte Tatin
8 db. almát 8-8 cikkre vágtam, meglocsoltam fél citrom levével, kevés vajon cukorral megpároltam és karamellizáltam. Alacsony piteformába simítottam, megszórtam egy kávéskanálnyi kardamommal és befedtem egy kinyújtott tésztalappal (220 g liszt, 150 g vaj, 50g cukor, 1 tojás, só, kardamom). Előmelegített sütőben (220 fokos) megsütöttem, majd átborítottam egy lapos tálra.
8 db. almát 8-8 cikkre vágtam, meglocsoltam fél citrom levével, kevés vajon cukorral megpároltam és karamellizáltam. Alacsony piteformába simítottam, megszórtam egy kávéskanálnyi kardamommal és befedtem egy kinyújtott tésztalappal (220 g liszt, 150 g vaj, 50g cukor, 1 tojás, só, kardamom). Előmelegített sütőben (220 fokos) megsütöttem, majd átborítottam egy lapos tálra.
A receptet Duende nagyon szellemes Vigyázz! Kész! Főzz! versenyére készítettem.
Bízom benne, hogy a receptet rosszul fordítottam, így az én ügyetlenségem is szült egy egyedi süteményt! :)
VálaszTörlésMilyen néven fog elhíresülni?
VálaszTörlésmi meg mit sem sejtve a titkolt szándékról, megettük. a hatàs nem publikus ;)
VálaszTörlésNekem annyi hibám van. Lehet hogy van köztük piacképes?? De hogy ismerjem fel melyik az? Ezért nem vagyok se tudós, se séf...
VálaszTörlésPiszke, majd leülünk és együtt átnézzük azt a hibalistát!
VálaszTörlésKépzeld S.L. most láttam egy filmet egy indiai fűszeresről, aki mindenféle emberek bajait kezeli magokkal és ízekkel és abban mondja, hogy a kardamom összeköti a szerelmeseket.
VálaszTörlésTehát akármilyen rendhagyónak is hangzik ez a fűszer a Tarte Tatin-ba
az Aphrodithé kihívásra abszolút telitalálat.
Tudtam! Vagyis éreztem! Megyek, teszek a párnája alá is gyorsan egy magot! Vagy kettőt?..
VálaszTörléselég bűbájos valami ez a fűszer, legutóbb visszafelé pörgettem a receptes könyvet - ugye, merő babona - és hatott, beleszerelmesedtem ... a kardamomos süteménybe. Linzertésztából ki nem marad.
VálaszTörlés