A Kanadába kitántorgott nagynéninél már csak a dietetikus kanadai nagynéni a szórakoztatóbb! Mert nem csak hogy szuper életvezetési tanácsokat tud adni az itthon rekedteknek, de szemüveg nélkül fellát a legmagasabb táplálkozás-piramis tetejére! Továbbá tisztában van a nemzetközi fitnesz trendekkel és a titokzatos Kelet ősi életmódtitkaival is. A tortáján már régen leégett nyolcvan gyertya és az a fizikai állapot, ahogy könnyedén szökdécsel fel a lépcsőn, fel is jogosítja a tanácsadói szerepre.
- Asparagust pürésíts, tedd be a fridge-be, majd 4-4 evőkanálnyit egyetek meg belőle reggel és este! Nagyon jót tesz az egészségeseknek, a betegekben pedig megöli az összes cancereket, bár ahhoz pontosan négy hónap kell.
- Hidegen együk? - borzongtam meg a ránk váró reggelek képére.
- Of course, csak úgy a fridge-ből! - recsegte a telefon.
- Mi rengeteg spárgát eszünk, more than négy kanállal, de csak akkor amikor szezonja van - vallottam be szégyenkezve.
- Ó nálunk egész évben kapható! Igaz csak a giant…
Míg be nem gyűrűzik hazánkba a jegelt asparaguspüré kultúrája, addig is fél órám megy el naponta, mire megpucolgatom azokat a nyurga kis csirágokat, melyek magukban hordozzák a sorsüldözött európaiság összes fájdalmát, mit sem tudva a brit-kolumbiai gondtalan giant létről!
Azért azt megsúgom, hogy amikor a nagynénit vendégül láttam valamelyik spárgaszezonban és felszolgáltam a szalonnával körbetekert nyúlárnyékot, szóltam neki hogy "nyugodtan vedd le róla a bacont, azt a csendes gyilkost, mely koleszterinszintjénél ragadja meg és dönti romlásba a nyugati civilizációt", nos ekkor ezt mondta:
- Eszemben sincs! Most szabadságon vagyok!
Spárga, tavaszi tekercsnek álcázva
A szokásos "spárga hollandi mártással" című ételt készítettem, mikor szemembe ötlött a kamrában a rizspapír. Beáztattam néhány pillanatra a papírt, beletekertem a megpárolt spárgacsomókat, olajozott tepsibe fektettem őket és kicsit megsütöttem.
A rizspapír enyhén ropogós lett, a spárga puha volt, a mártás selymes. Ez is egy jó nap volt!