Tisztítószerek |
XXI. századi kegyetlen büntetési módozat a gasztroblogger sítáborba száműzése. Egy hét sütés-főzés nélkül! – szól az ítélet. Aztán a kegyelmi kérvény után enyhítés következik: legyen inkább tábori konyha 1700 méteren, de bolt és zöldséges nélkül.
Mit visz magával a száműzött ilyenkor? Íme a lista:
A hegyen, az ingázó falusi hentes kicsinyke boltja is megtalálható, hetente 3x2 órás nyitva tartással, házi húskészítményekkel, érlelt sonkákkal, friss kenyérrel. Száműzöttünk hamar megtapasztalja, hogy a liptói alapra épített magyar körözöttje úgy simul az alpesi rozskenyérre, mint zerge szarvára a hópihe! És ha süt mellé egy szeletet a hegyi sonkából, az nem köpködi tele a főzőlapot vízbuborékban oldott adalékanyagokkal. De a legjobb minél hamarabb hazautazni, és folytatni a tengerszinthez közeli konyhai sportot.
Mit visz magával a száműzött ilyenkor? Íme a lista:
- sífelszerelés
- serpenyő
- palacsintasütő
- kemping kézi habverő
- általános szakácskés
- fakanál
- bornyitó
- lekvár-válogatás a kamrából
- forraltbor-fűszerek, só, borsőrlő, fűszerpaprika, kömény, szerecsendió
- hagyma, fokhagyma, kolbász, szalonna, tojás, bor – itthonról, minden más onnan
- fényképezőgép
A hegyen, az ingázó falusi hentes kicsinyke boltja is megtalálható, hetente 3x2 órás nyitva tartással, házi húskészítményekkel, érlelt sonkákkal, friss kenyérrel. Száműzöttünk hamar megtapasztalja, hogy a liptói alapra épített magyar körözöttje úgy simul az alpesi rozskenyérre, mint zerge szarvára a hópihe! És ha süt mellé egy szeletet a hegyi sonkából, az nem köpködi tele a főzőlapot vízbuborékban oldott adalékanyagokkal. De a legjobb minél hamarabb hazautazni, és folytatni a tengerszinthez közeli konyhai sportot.
Tábori hegyi pisztráng
A halat az első utunkba akadó boltban vettem. Besóztam és állni hagytam. Krumplit nagyon vékony karikára vágtam, vöröshagymát kicsit vastagabb karikára és két édeskömény gumót is felszeleteltem. Utóbbit kevés vajon kicsit átforgattam 1-2 percig, hogy enyhén megfonnyadjon. A fóliát duplán hajtva téglalappá formáztam, enyhén beolajoztam és ráterítettem a megsózott zöldségeket, arra pedig ráfektettem a halat. (A hal bendőjébe vékonyra szelt fokhagymát is tehetünk, tetejére zöld fűszereket.) Olajjal megkentem a halat, egy maradék paprikát csíkokra vágva rátettem a törzsére, a fóliát behajtogattam, hogy ne túl szoros csomagokat kapjak. Sütőben 190º-on kb. 40 perc alatt megpárolódott. Szabadban parázson és grillen is megsüthető!
Egész nap arra voltam kíváncsi,mivel rukkolsz majd elő! Nem mondom, klassznak néz ki ez a hegyi pisztráng, de azért az első kép mindent visz.
VálaszTörlés… a konyhai mosogató peremén vigyázbaálló „testőrök” szájvíz gyanánt elmennek – de hogy le is nyeljem?!... Arra ott volna az aszútörköly, amit –vétkes könnyelműséggel- kihagytál a „száműzött” listájából!… :)
VálaszTörlés",,,úgy simul az alpesi rozskenyérre, mint zerge szarvára a hópihe!"
VálaszTörlésMielőtt vizuális üzemmódba kapcsolok: élő zerge, vagy fagyott/sült/kitömött zerge szarvára?
:-))
Tessék szíves mondani, ez most hol történt, fikció vagy konkrét? A pisztrángokból -hnya, csak nyeltem egyet- ítélve utóbbi. Jó ügy ez a VKF! 47. :-)
VálaszTörlésHárom parancsnoki lapos Leibwächter
VálaszTörlésa mérgezések ellen! Biztos, ami biztos!
...a konyhai mosogató peremén vigyázban álló "testőrök" szájvíz gyanánt elmennek ,- de hogy le is nyeljem?!... Arra ott volna az aszútörköly, amit - vétkes könnyelműséggel - kihagytál a "száműzött" listájáról!...
VálaszTörlésOly virgoncak vagytok, Nyájasok, mintha az imént küldtetek volna le 1-2 leibwachtert!
VálaszTörlés