reggeli
Az első nap reggelije kiesik, hiszen a ház lakói az éjszakát
éberen töltik, hallgatják a leszakadó és a ház felé zuhanó fák hangját, imádkoznak
a lehető legkisebb kárért, lemennek beszélgetni a tűzoltókkal, nyugtatgatják a
háziállatokat stb. Tehát reggel csak egy tejeskávéra van erejük és egy gyors
bejárásra a kertben. Javasolt öltözet: meleg ruha, hegymászóbakancs, munkavédelmi sisak, sísisak.
Két nappal később, amikor megkezdődnek a helyreállítási
munkálatok – azaz az ember átmegy a szomszédba és hazahozza saját elkóborolt
fáit, azokat összevágja, halomba rakja –, na akkor kell alaposan felkészülni
kalóriával, és ilyenkor jöhet reggelire egy remek füstölt halas kapros krém, öregtésztás kenyérrel, orosz mustárral. (Akkor orosszal, ha a hal is orosz boltból
származik, különben megteszi a hétköznapi dijoni is.)
ebéd
Favágás után: hús, hús, hús, kalória, kalória, kalória! Jó
ha van a mélyhűtőben egy malackaraj és némi csülök, ezek egymás mellett szépen
megsülnek, míg kint folyik a munka, de azért tálalás előtt dobjunk össze egy igazi
téli mártást is! Legyen ez a tormás mustáros almamártás, amibe belekerülhet minden,
amit a hobbiszakács beleillőnek gondol (tejszín, fűszerek, calvados stb.).
italok
Bizony katasztrófa helyzet után fogy az alkohol! Eleinte
idegnyugtatóként, majd a hideg elleni védőitalként, aztán a kéthetes internet,
telefon- és tévészolgáltatás elmaradása idején az unalmas téli estéken, amikor
az ember csak nyomtatott könyveket olvas, forralt bort kortyolgat, majd korán
lefekszik. Néha megint előkerül az
erősebb rövidital, a telekommunikációs szolgáltatókkal való ordítozás után.
(Ez a poszt azért jöhetett létre, mert a mai napon, azaz 12 nappal a káresemény után, az
internet- és telefonszolgáltatók gyors reagálású erői váratlanul kiszálltak a helyszínre
és ideiglenes(?) bekötést alkalmaztak. A tévéhez nem nyúltak, mert az külön nem
lett bejelentve. Majd ha be lesz, akkor ismét kijönnek. De a „saját levében”
szerkesztősége amúgy sem tervezett tévéműsort a fent nevezett témáról, így a
kutyát sem érdekli a tévéjük, maradnak a nyomtatott könyvek és a forralt bor.)
Tormás mustáros almamártás
4 savanykás almát a nagy-lyukú reszelőn lereszeltem, és kevés vajon párolni kezdtem. Belereszeltem egy fél tormagyökeret,
belekanalaztam egy evőkanál magos mustárt, ment bele negyed citrom leve, egy
löttyintés calvados, só, két tekerés bors, őrölt koriander és fahéj.
Levettem a tűzről és amikor kihűlt, hozzákevertem két deci enyhén felvert
tejszínt. Megkóstoltam és még tettem hozzá a fűszerekből, ha úgy ítéltem meg
hogy szükséges. Édesíteni is lehet, mézzel leginkább. Enyhén megmelegítve
tálaltam a húsok mellé, krumplipürével. Ha nagyon folyós lenne a mártás,
kukoricakeményítővel lehet sűríteni.