A decemberi jégkatasztrófa után – amikor fejünkre hullott
több mázsa jégbe burkolt fa, illetve dédelgetett fáink átvándoroltak a
szomszédba, nem ismerve sem telekhatárt, sem kerítést, aztán úgy kellett darabokra
vágva visszahozni őket, és amikor kis híján a CBA-ban hajtottam álomra a fejemet – szóval amint elolvadt a hó és lassan rá lehetett lépni az egykor fűvel
fedett terepre, elkezdtük a helyreállítási munkákat. Télen csak a közvetlen
veszélyelhárításra volt lehetőségünk, most jött a ronda része, a kerti
eltakarító hadművelet. Ez számításaink szerint 3-4 évig fog tartani, ugyanis az
egész kertet befedi a rengeteg fahulladék, 10cm-es ágacskától kezdve a derékvastagságú
hengerekig. Ezeket össze kell gyűjteni, feldarabolni, osztályozni és elhelyezni
valahova. Meg kell előznünk a sarjadási időszakot, mert ha a fű és a gaz benövi
a rendezetlen kupacokat, újabb telet kell várnunk. Ha a rendezetteket növi be,
azért az mégiscsak más!
Hihetetlen, de több helyen, függőlegesen a földbe fúródott
fadarabokat is ki kellett bányászni. Egy ilyen kiemelésénél az éppen az
erkélyünkön dohányzó fizikus el is kezdte kiszámolni, hogy vajon milyen erő
kellett ahhoz, hogy egy 30 cm hosszú, 4 cm átmérőjű farúd 25 cm mélyen a földbe
fúródjon. Eredmény: nagy!
Az élet megy tovább, megkezdődött a magvetés is, először még csak a lakáson
belül, kis tőzegkorongokba, és végre bölcsőt kaptak Cserke spéci
paradicsommagjai, amelyek igazi tavalyi maradékok, hiszen egy évig hordoztam őket a fotóstáskámban. Most kiderül,
bírják-e a magok a fotóstáska klímát? További magokért ellátogattam egy
magbörzére, ahonnan dolgom-végezetlenül jöttem el, mert a nyitáskor mindösszesen
egy kutya rohangászott a teremben és magoknak nyomát sem láttam. Vagy lehet hogy ő volt a gazdaállat?..
A favágóknak és rőzsegyűjtőknek stílusosan decemberi maradékokból
sütöttem egy gyors tortát. Habcsókból, mascarponéból, lemon curdből, kandírozott
gyömbérből és ezer évig elálló tejszínből.
Citromtorta decemberi maradékokból
Sütöttem egy vajas piskótalapot, amibe reszeltem egy kis citromhéjat,
majd kihűlés után három részbe vágtam. A tejszínt igyekeztem felverni, nem volt
könnyű, majd lassúbb fordulatszámon belekevertem egy doboz mascarponét,
citromlevet, reszelt bio citromhéjat, lemon curdöt, porcukrot és egy kis
összetört habcsókot. A krémet kicsit behűtöttem, majd megkentem vele a lapokat,
kívülről is alaposan az egészet. A tetejét citromszeletekkel, durvára tört
habcsókkal, apróra vágott gyömbérdarabkákkal díszítettem.
Ez volt a szeretet fája, de ez már csak akkor derül ki róla, amikor ki kellett vágni |