tag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post4903106151243779838..comments2023-09-01T14:49:50.327+02:00Comments on "saját levében": Frankfurt kincse"saját levében"http://www.blogger.com/profile/02512085899978922450noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-75973742395134780922008-01-27T18:16:00.000+01:002008-01-27T18:16:00.000+01:00Én is a ferencvárosi lisztre sküszöm. Ócska ősi fl...Én is a ferencvárosi lisztre sküszöm. Ócska ősi flaszterkoptató családból származom, úgyhogy megszeppenve olvastam a közvetett és közvetlen emlékeket régi szépés jó kenyerekről. Gyermekkoromtól csak a barna kenyeret szeretem. Akkor még (ötvenes, hatvanas évek) lehetett azért jó kenyeret kapni Pesten is. Persze nem arra gondolok, amikor a látszólag megnyugtatóan ruganyos kenyeret másnap megcsodálod milyen átalakuláson tud átmenni. Elég a kést megmutatni a "kenyérnek" és legnagyobb csodálkozásodra atomjaira omlik szét. Most nem térek ki a puffasztott zsemlékre. Köszönet a jó receptekért, képekért, remek stílusért.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-65199061051340837002008-01-23T10:47:00.000+01:002008-01-23T10:47:00.000+01:00A nagyapámnak nagy péküzeme volt, mígnem az ötvene...A nagyapámnak nagy péküzeme volt, mígnem az ötvenes években "önként" felajánlotta a népgazdaságnak. Amikor a bolti kenyereket két kézzel összenyomta és megszagolta, mindig cinikus mosoly jelent meg a szája szegletében.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-42686173112748098552008-01-23T09:58:00.000+01:002008-01-23T09:58:00.000+01:00Szuper a blog és a hozzászólások is! A liszt-témáh...Szuper a blog és a hozzászólások is! A liszt-témához kapcsolódnék. Mi (anyósom és én) is a ferencvárosi malom lisztjét használjuk, anyám szerint (aki lisztellenőrként ment nyugdíjba, és nem ettől a cégtől), ez a legjobb. A tabdiiaknak is viszünk néha belőle. Sajnos a mintaboltjuk megszűnt egy hónapja, most a Ráday utca 31/K-ba költöztek.<BR/>Hajrá főzés, a képek szépek, többet is elviselnék belőlük.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-55717089239855077682008-01-23T09:00:00.000+01:002008-01-23T09:00:00.000+01:00Tömörített ízkapszulákat töltenénk fel egy parafen...Tömörített ízkapszulákat töltenénk fel egy parafenomenális szerverre vegeta kiterjesztéssel; persze csak regisztrált kóstolók férhetnének hozzá: letöltenék az állományt, az maga kicsomagolná magát, s már csak mikrózni kellene, vagy sparhelten, lassú tűzön kiengedni...Zsubori Ervinhttps://www.blogger.com/profile/12885796646919497508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-3640711338168794162008-01-23T08:46:00.000+01:002008-01-23T08:46:00.000+01:00Re-Ervin: Haladéktalanul fel kell találnunk a Digi...Re-Ervin: Haladéktalanul fel kell találnunk a Digitális Ízmegőrző Portált!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-64769740404388505512008-01-22T23:52:00.000+01:002008-01-22T23:52:00.000+01:00A tanyavilágban, megvan az már vagy negyvenegy éve...A tanyavilágban, megvan az már vagy negyvenegy éve is, a tabdi mamáéknak volt egy kemencéjük. Búbos, ha jól gondolom, mindenesetre hatalmas hasa volt, fehérre meszelve, s a padkájára előírásszerűen oda lehetett kucorodni. Úgy emlékszem, hetente egyszer sütöttek kenyeret, de az frissen kitartott egy hétig. A dagasztásra emlékszem, meg a kendővel letakart teknőben puffadó tésztagömböcökre, meg arra, amikor a hosszú nyelű lapáttal kivették a kész kenyereket. Az aljuk kicsit bekormolódott, és vastag volt a héjuk, de az illatuk utánozhatatlan. A papa még áldást is mondott, amikor este az asztalnál megszelt belőlük egyet. Ő vetette, ő aratta a búzát is hozzá. A nők csak marokszedők voltak. Meg délben hozták a levest, az uborkát, s a friss kenyeret. Libazsírral, és lesütött hús zsírjával volt a legfinomabb. Meg a héja, ahogy szétroppant a szájpadlás alatt.<BR/>No, ezért is érdemes blogot csinálni.Zsubori Ervinhttps://www.blogger.com/profile/12885796646919497508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-88710080062234503572008-01-17T11:21:00.000+01:002008-01-17T11:21:00.000+01:00Azért a hetvenesévekig még voltak jó lisztek, de a...Azért a hetvenesévekig még voltak jó lisztek, de akkor is már morogtak a szüleim, ez tény. Én a ferencvárosit veszem.<BR/>Üdv. Jozs.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6263245875647840246.post-63560986320560511712008-01-13T19:21:00.000+01:002008-01-13T19:21:00.000+01:00Hát igen, már a liszt sem a régi!Hát igen, már a liszt sem a régi!Anonymousnoreply@blogger.com