2009. július 29., szerda

A hordozható lecsó

Ági aki főz inspirált arra, hogy két étel (kenyértészta + sült zöldségek) összevonásából megalkossam korunk egészséges gyorsételét: a hordozható lecsót. Ez maga a slow fastfood! Elkészíteni fast, megenni slow, ugyanis kicsit ropogós a széle, de amint átrágtuk magunkat a kereten, ott vár bennünket a puha, zöldséglével és fűszerekkel átjárt tészta, a paradicsom utánozhatatlan nyári íze.


Zöldséges lepények

A tészta: 60-70 dkg liszt, 3 dkg élesztő csipet cukorral, egy kis kanál kovászpor, langyos víz, só és egy löttyintés olívaolaj. Kelesztés után átgyúrtam és addig vágtam félbe a golyóbisokat, míg 16-ot kaptam. Kinyújtottam és - a törököktől ellesett módon - csónak alakúra pödörtem őket. Sütőlapra helyeztem és rátettem a cukkíni- és paradicsom szeleteket. Nem kell vékonyra vágni egyiket sem, könnyedén átsülnek. A zöldségeket megkentem olajjal és megszórtam provanszi fűszerkeverékkel. 185°-os sütőben megsütöttem.
A fűszerkeverékeket egyébként mélységesen megvetem, lenézem és egyáltalán nem tartok ilyesmit itthon.

8 megjegyzés:

  1. Hordozható lecsó, ez nagyon tetszik! Igazi magyar gyors, utcai kaja. :-DDD

    VálaszTörlés
  2. Megtéveszted a gyanútlan olvasót a címmel! A paprika és a hagyma hol marad róla? :)
    A kész provanszi fűszerkeveréket én is mélységesen megvetem, főzés előtt saját kezűleg szoktam leszedni és összekeverni a provanszi kertemben. :)

    VálaszTörlés
  3. ez kérlek alássan, hordozható ratatuj:D (bocs)

    :-))))

    VálaszTörlés
  4. Starfokkernél a pont, de attól még szuper!!!
    Ki mondta, hogy tilos a fűszerkeverék is???
    Jó, jó,vannak friss fűszereim is, de nem minden-sajnos..

    VálaszTörlés
  5. De jó frappáns elnevezés - igaz ez tényleg ratatouille inkább, de magyar lecsóval is jól elképzelhető. Bőven betársulhatna lángos és zsíros kenyér mellé ;)

    VálaszTörlés
  6. Olvasóközönség! Hogy ti milyen vicces népek vagytok! Na jó, legyen ratatui, de akkor a padlizsán is legyen ott, bár szerintem azt jobban elő kell kezelni, esetleg gyakrabban olajozni, máskülönben mumifikálódik a kenyér tetején. Vagy ráhajtani a tésztát, mint a calzone pizzánál.
    A hagymás lepényem megtekinthető itt:
    http://sajatleveben.blogspot.com/2008/01/frankfurt-kincse.html

    VálaszTörlés
  7. Igen, annyi jó magyaros étel van, ami még ilyen gyors (hordozható) ételnek is remek lenne.
    Nekem a lecsót kevésbé, inkább a kenyérlángost juttattad eszembe, de ettől még nagyon szívesen bevállalnék párat...

    VálaszTörlés