
A töpörtyűs pogácsának lelke és kiváló humorérzéke van! A hajtogatáskor egészen más arcát mutatja, akkor még olyan kis szürke és unalmas, a készítőt is fegyelemre kényszeríti, hiszen ki kell várni a hajtogatások közötti időt, szigorúan betartani a technológiát. Pedig a tésztában már benne van a bor és az élesztő, ami majd a meleg hatására kissé fejbe vágja és a sütőben vidám dülöngélésbe kezd. Lehet, hogy az iszákos emberiséget fricskázza ezzel, görbe tükörben mutatva meg bennünket.

Bort sem tesz bele mindenki, sőt Csáky Sándor és Ínyesmester a sertés- és a libatöpörtyűs változatba is 1 ek. rumot ajánlanak. Én az aszút vagy a szamorodnit ajánlom, tényleg visszaköszön az ízük majd valahol az éjszakában.

Töpörtyűs / tepertős pogácsa
50 dkg lisztből, 10 dkg zsírból vagy vajból, 1 dl tejfölből, 1 dl tejben felfuttatott 3 dkg élesztőből, 2 tojás sárgájából, 3 ek. borral és 3 nagy csipet sóval kelt tésztát gyúrok. Kicsit pihentetem, majd téglalap alakúra kinyújtom és erre kenem a 35 dkg darált töpörtyűkrémet. Ilyenkor még meg lehet sózni és őrölt borssal megszórni, de ez nem kötelező kellék. Feltekerem és óvatosan nyújtom még egy kicsit, majd a hajtogatva (egyik lebenye alá, a másik fölé kerüljön) pihentetem. A pihentetés során a tésztát lefedem egy nagy tállal. A sütőt 220°-ra előmelegítem. Félóránként még kétszer megismétlem a hajtogatós mutatványt, végül a 3 cm vastagra kinyújtott tészta felületét négyzethálósra bevagdosom és kiszaggatom, a pogácsák tetejét megkenegetem felvert tojással. A tepsiben lehet viszonylag szorosan ültetni őket, de úgyis dülöngélni kezdenek.
Ó, hogy ezek mennyire gyönyörűek és hogy én ezt mennyire szeret(ném).
VálaszTörlésazért az agyonízesített, olajban úszó chipset ne vegyük már egy kalap alá a sült gesztenyével... nekem sebesek az ujjaim, mire megpucolom, le is került az étlapról.
VálaszTörlésa pogácsa ettől egyébként sokkal kíméletesebb, igaz klasszisokkal egészségtelenebb is.
Orsi
Gyönyörűek.
VálaszTörlésnagyon szépségesek lettek. én 3 napja sütöttem juhtúrósat (vagy olyasfélét -itt nincs rendes juhturó sajnos). de most a töpörtyüsért halok itt meg:-)
VálaszTörlésImádom a töpörtyűs pogácsát! Anyukám nagyon finomat tudott sütni, én is megpróbálom olykor, so so... De hogy bort, napláne rumot tesznek bele, ez egészen új számomra! Ki fogom próbálni.
VálaszTörlésHátha van kedved játszani a sok sütés után :) http://ludanyo.blogspot.com/2010/01/5-film-5-jelenet.html,
VálaszTörlésNem csak szépek, de nagyon finomak is voltak :-)
VálaszTörlés