Mi más menne jobban a
dióhoz, mint maga a dió? Guba a gubához, dió a dióhoz, azaz szegény ember dióval
süt - és egyéb bölcsességek rohanják meg az ember agyát, míg görnyed a kis
sámlin a pincében.
Odalent rengeteg szétterített dió fogad, dióhegyek síkban. Tavalyiak és ideiek. A tavalyinak próbálunk a végére
érni, az idei még izgalmas, új csemege, csak jöttünkben-mentünkben a fejére koppintunk
valamelyiknek és bekapjuk. Valójában a fenekére csapunk a kalapáccsal,
mert a családi csonthéjmérnökök ezt a módszert tartják a legcélravezetőbbnek.
Hétről hétre változik a dió jellege, ahogy szárad. A mókusoknak is kiteszek
nagylelkűen 1-1 marékkal, van már olyan magoncunk, ami ilyen kitett, de a mókus
minőség-ellenőrzésen át nem ment dióból serkent.
Lapos papírládákban hever még Balaton-felvidéki
mandula, mely a karácsonyt várja. Pirítva, sózva eszegetem az ünnep alatt a
nagy főzési hajtásban. És ott van a barátoktól kapott mogyoró, amiből mogyorós
adventi linzer készül. Illata napokig uralkodik a házban, csak a mézeskalácsé
tudja felülírni.
Az itt felvázolt desszertet
"tányérdesszertnek" kellene nevezni, de nem jön ki a szó az
ujjbegyemből. Nevezzük inkább „diós kocka diós környezetben”-nek. Vagy „őszi
desszert”-nek. Vagy „dió a köbön”-nek. Alapja egy diós kevert sütemény,
ezt általában fejből szoktam sütni, de most muszáj lesz valami hivatalos
receptet kiizzadni magamból. Kihűlés után kockára vágtam (a süti hűlt ki, nem
más), egy kanál diófagyit tettem mellé, megszórtam sk. készített grillázzsal és
megöntöztem aranysziruppal. Volt, hogy vanília fagyiba kevertem bele a
grillázst és kicsit visszadermesztettem. Mindkét megoldás érdekel.
Az édesség a Magyar Fogorvosok Egybesültségének lelkes ajánlásával készült!
Diós kocka
Egy kisebb tepsiben sütöttem,
hogy a tészta magas legyen.
6 tojás sárgáját kikevertem 20
dkg cukorral, 10 dkg olvasztott csokoládéval, kevés rummal, majd hozzáadtam a 6
tojás felvert habját, és óvatosan belekevertem 25 dkg darált diót, 4 ek
zsemlemorzsát, 5 dkg réteslisztet.
Grillázs
3-4 ek. cukrot kevéske vízzel
pirítani kezdtem, majd rádobtam 3-4 marék diót. Kevergettem hogy a dió és a
cukor összekeveredjen és kicsit piruljon, de ne égjen meg. Enyhén olajozott
fóliára ráterítettem és hagytam kihűlni, aprítógéppel összeaprítottam.
De jó neked, hogy ennyiféléd várakozik!
VálaszTörlés"Tányérdesszert" jól néz ki!
Nekünk idén termett először egy szakajtónyit a dió.
VálaszTörlésMár nagyon várom,hogy nálunk is "hegyekben"álljon egyszer a pincében.Mert télen nagyon finom csemege,de a piacon aranyárban mérik.
Ahogy olvastalak orromban éreztem a karácsony illatát.Köszönöm.
Egészen négy héttel ezelőttig a Kedvesem nem ismerte a házilag pirított, sózott mandulát. Bezzeg azóta! Vidáman törögeti, amit fejjel lefelé szedegettem egyik hétvégén az ősöknél a kertben. Inkább többet tör fel, mint ami a sütéshez kell, hogy ,,ugye csinász olyan sózottat is?'' címszóval meglegyen a rágcsálnivalója :))))
VálaszTörlésKlassz a desszert, szinte érzem az ízét és az illatát! :)
Köszi mindenkinek!
VálaszTörlésIszonyúan drága a dió és a mandula a piacon. Felénk 2500-3000 Ft. Nyáron, biciklizés közben sok vadon nőtt gazdátlan diófát látok, lehet hogy fel kéne karolni őket.
Hiába, mindig rájövök itten, hogy nem vagyok egyedül. A karácsonyi sütős napokon én is benyomok mollnyi mennyiségű sós mandulát, kompenzálva
VálaszTörlésmintegy a sok édes ezt azt, amit azért kóstolgatni kell.
Köstlich, nagyon finom :-)) danke für dieses wunderbare Rezept, nwenn auch die Zahnärzte sich freuen werden !!
VálaszTörlésLiebe Grüsse aus den Bergen
Hammm...
VálaszTörlésén nagyon-nagyon szomszédi áron tegnap spájzoltam dióból. Viszont ha összefutnánk valamikor, passzolnék kis sk.kerti biomogyorót szívesen, mert hegyekben áll még a tavalyi is, pedig tökéletes, ugyanis kevés lelkes jelentkező van a mogyorótörésre, így héjában maradt.
...még, még.., imádok mindent ami diós. Még husit is csináltam diósan. Lehet, hogy tudatlan vagyok, de mi az az aranyszirup? :-)
VálaszTörlésEz nem a reklám helye, de
VálaszTörléshttp://www.lylesgoldensyrup.com/
Lehetnék nálatok mókus ? :-)))
VálaszTörlésBocs, de mint fogorvos áldásomat adom erre a finomságra,egyszer élünk, vagy mi......!!!
VálaszTörlésÉs hogyan csináljátok a pirított sós mandulát?
VálaszTörlésNagyapám csinált nekem mindig..
A mandulát bedobom forró vízbe, majd leszűröm és ezután könnyen kinyomható a barna héjából. Felitatom róla a nedvességet és vagy száraz serpenyőben, vagy a sütőben megpirítom. Nagyon kell figyelni rá hogy ne barnuljon meg, csak egy kis enyhe színt kapjon. Ajánlatos gyakran rázni, keverni. Még langyosan egy tálba öntöm és megsózom.
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Már csak durvább sót kell szereznem hozzá.
VálaszTörlés