Számtalan hasonlatosságot fedeztem fel már
jómagam és Napóleon között. A két legjellemzőbb a Marengói csirke és a Maraschino
likőr szeretete. A szeretet kiteljesedését elősegítendő ajánlatos közel születni a Földközi-tengerhez, de
ha ez mégsem adatott meg nekünk, akkor is ott a lehetőség az érintett országok leigázása utáni odaköltözésre. Kényelmesebb, ha sikerül rokonsági
kapcsolatba kerülni egy kistermetű, de annál nagyobb ambícióval megáldott
hadvezérrel, és csak idő kérdése hogy sikeres hadjáratai után mikor nevez ki
bennünket Liguria királyának vagy a Ciszalpin birodalom fejének.

Ezt a likőrt eredetileg Zadar környékén készítették, mivel
ott terem a jellegzetes marasca-cseresznye, de ahogy lenni szokott egy
szemfüles olasz lenyúlta a receptet, így egy ideje már Olaszországban is gyártják.
Szerte a világon megfigyelhető, hogy minden kifinomult italt szerzetesek vagy
gyógyszerészek találtak fel, a
maraschino atyjai is dominikánus szerzetesek voltak és a XVI. században pattant ki fejükből ez a remek recept.
Tény, hogy az alkohol egészségtelen dolog, de a
cseresznye nem az, sem a méz, amivel erjesztik a likőrt, és ez már mindjárt 2:1 az
egészséges összetevők javára. Plusz ha hozzávesszük, hogy ami a testnek jó, az
a léleknek is, és mivel ép lélek ép testben szeret tanyát verni, következésképpen a finom ital előbb-utóbb
tökéletes embert farag belőlünk! És vajon mire vágyik
minden leigázott nép, ha nem egy testileg-lelkileg egészséges,
kiegyensúlyozott királyra?