2009. augusztus 18., kedd

Sziget magyaros módra

Lakodalmas kalácskák

Végre akadt egy kreatív köztisztviselő valamelyik minisztériumban, aki addig rágta a ceruzáját mígnem kitalálta, hogy idén a Sziget Fesztiválon fordítsuk az ország arcát a külföldi vendégek felé. Nosza, létrehoztak egy Hungarikum Falut, amolyan egyszer használatos papírskanzent, tájház-homlokzatokkal, pletykapaddal, métapályával, patkódobálóval, napraforgóval, muskátlival. Továbbá öt darab komplett lakodalmas menettel, amelyek tánccal és zenével vonultak végig a Szigeten, más-más tájegység szokásait bemutatva. Sokadalom és vigadalom forrt egybe a multikulti fesztivállal.

Öt napon át sültek a lakodalmas kalácsok, mézesek, a közelükbe pedig magyar és erdélyi ízeket kínáló közétkeztetők települtek, akik a körülményekhez képest igazán kitettek magukért – magunkért. Ha 50 ezer külföldi otthon csak 10-10 embernek meséli el, hogy milyen finom volt a kakashere pörkölt, a paprikáskrumpli, a szilvalekváros prósza, a sertésragu jóasszony módra, az akkor összesen annyi mint…

KonyhaSziget

Tíz év múlva egy jólfésült öltönyös londoni fiatalember talán azért hozza majd éppen Magyarországra befektetéseit, mert itt olyan jót bulizott a Placebora és Korda Györgyre, esténként pedig isteni csülkös pacalt evett meggyes rétessel! Ugyanekkor esetleg felmerül egy moszkvai üzletasszonyban, hogy azt a szatmárcsekei szilvalekvárt, ami hatalmas kondérban ott rotyogott a Szigeten 2009 nyarán, vagy az óföldeáki tarhonyát – nagy mennyiségben talán érdemes lenne behozni Oroszországba. Akár még az is előfordulhat, hogy magyar fiatalok fogják a sátorfájukat és még szeptember előtt ellátogatnak valamelyik tájegységünkre, ahol talán még soha nem jártak, de újra érezni akarják annak a bizonyos lakodalmas kalácsnak az ízét.

Budapest 2009. augusztus

Csuklóból, könnyedén, messziről

Szigetmenza

Frederick Németországból - kényelmes önellátásra rendezkedett be

Továbbiak:

Zenefeszt egy nedvvel elrekesztett helyen
Dibbuk a Szigetről más szemmel

4 megjegyzés:

Cserke írta...

Ilyen keverősgéppel tavaly találkoztam a Zemplénben, el is gondolkodtam rajta, hogy kérek egyet a Jézuskától.
De csak futó gondolat volt.

És érdekel mit olvasol, már ha van kedved elmesélni:
http://eteto.freeblog.hu/archives/2009/08/19/Otodik_mondatok/

"saját levében" írta...

Igen, nem kell félni hogy rád fröccsen és hogy odaég.

És egy fontos információ, Szilvalekvárfőző verseny Szatmárcsekén aug. 21-22.
http://szatmarcseke.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=32

Daisy írta...

Ez tényleg egy jó kezdeményezés volt. Jellemző sajnos, hogy csak most jutott eszébe a szervezőknek, pedig a turizmus fellendítése érdekében évek óta keresik a lehetőségeket. Itt talán még attól sem kellett tartani, hogy felárat kérnek valamiért. Jobban járunk, ha jó hírünket viszik.

IZs írta...

szerintem is jó az ötlet, mert sajna, saját fiataljaink egyik- másikának se árt megismerkedni a gyros-hamburger-sült krumpli-pizza négyesen túl más ételekkel...