2013. október 2., szerda

Kézművesország

Világenciklopédia

Magyarország
államformája: köztársaság
területe: 93 036 négyzetkilométer
lakói: kézművesek
népesség: 9 906 000 kézműves 
népsűrűség: 106,4 kézműves/km²

nemzetiségek: roma kézművesek, szlovák kézművesek, német kézművesek, román kézművesek, ukrán kézművesek, horvát kézművesek, szerb kézművesek, szlovén kézművesek, egyéb kézművesek

vallási megoszlás: római katolikus kézművesek, református kézművesek, evangélikus kézművesek, görög katolikus kézművesek, baptista kézművesek, ortodox kézművesek, izraelita kézművesek, felekezeten kívüli kézművesek


Világgazdasági enciklopédia
Magyarország közepesen fejlett, nyersanyagokban és energiahordozókban szegény, de kezekben rendkívül gazdag ország. Kétszer 9 906 000 db. kézzel rendelkezik, mínusz a statisztikai hibahatár. 
A GDP megoszlása ágazatonként: ipar: 0%, mezőgazdaság: 0%, szolgáltatások: 0%, kézműves kisipar: 120%. 
A legjelentősebb kézműves termékek: bor, sör, pálinka, lángos, fagylalt, piac, csokoládé, szappan, lekvár, sajt, kenyér, pizza és minden más.



Értelmező szótár
kézműves termék: 1. kézi munkával vagy egyszerű gépekkel készített egyedi, kisipari áru; 2. kézműves ember által előállított termék
kézműves ember: dolgok előállításához a kezét használó személy, aki műveskedik, azaz kezeskedik (ugrás a Jogi szótárhoz!)


Jogi szótár
kezesség: a római jogban is ismert jogintézmény, kézművesek közötti szerződéseket biztosító mellékkötelezettség
kézművesség: 1. jogszabályban körülhatárolt módon csak kezet igénybe vevő előállítási folyamat, tevékenységi kör, 2. élet elleni bűncselekmények minősített esete



Műszaki enciklopédia
kézműves: tevékenységéhez gépet nem használ, a gép maga a métely, illesztékeiből kenőzsír csöpöghet ki, belsejéből káros elektromágneses sugárzás hatolhat ki, műanyag- vagy fém burkolatán szabad gyökök cikáznak, nem rendeltetésszerű használat esetén súlyos károsodást okozhat (ld. szakács szétroncsolódott keze a konyhai aprítógépben).


Etikai szótár
kézműveskedni: kézzel készíteni, művelni bármit maga a megfellebbezhetetlen minőség és garancia. Géppel tervezni, gyártani, csomagolni, terjeszteni = undorító, asztalra nem való dolog. 


Orvosi szótár 
kézművesség: (lat.: ars manus) a kéz – mint az egyik legfontosabb végtag, mely a vállakból ered, közvetlenül a fül alól, szervi összefüggésben a fejjel – maga az egészség, főleg ha tiszta és kettő van belőle. Mivel az ujjak használata erősen koordinált finom-motoros mozgást igényel, a kézzel készített termék csakis kifinomult, tehát egészséges lehet.


Pszichológiai kislexikon
Kutatások szerint a kézműves kifejezés hat a legpozitívabban a lélekre. Már a szó puszta hallatán is elgyönyörödik az ember, érzi ahogy az egészség jár benne fel és alá, miközben természetanya ölében ring, és tüdeje megtelik friss levegővel. Láthatatlan műves kezek védelmezőn ölelik át, s fülébe suttogják a negédes szavakat: öko, bio, natur.


Filozófia kislexikon
A kézművesség mint olyan, a modern világtól való pragmatikus leszakadást feltételezi, de nem követi az én belső szerkezetének rendszeres feltárását és totális feladását. A kézhasználat alapja az okság, mely vagy a jelenre, vagy a múltra, vagy a jövőre vonatkozik, és folyamatosan tart kapcsolatot a külvilággal, az ok időbeli ideáival. Ontológiailag nehezen kezelhető irányzat, de a kézművesség transzcendens létállapota a kanti percepcióba szervesen integrálható. 


Egyetemes történelmi enciklopédia
Egyes tudósok szerint a kézhasználat visszalépés a történelmi fejlődésben, bár az leginkább lábbal történik. A kézművesek XXI. századi forradalma az ipari forradalom eredményeinek arculcsapása, szükségképpen magával hozza a nagy francia forradalom újraértelmezését is. E szerint a forradalom két szakaszra osztható: 1. kézműves korszak (puszta kéz, kiegyenesített kasza, cséphadaró) 2. gépesített korszak (guillotine, macskakőhajító szerkezetek). 
Hasonlóképpen meg kell különböztetni a háborúk két fajtáját: a kézműves csaták igényesen kivitelezettek és egészségre ártalmatlanok voltak, míg a gépesítés a haditechnikában pusztulást és halált hozott.


Közgazdasági szótár
Kézműves élelmiszer-termelés: akinek kezdetleges élelmiszer-ipari vállalkozásához még nincs elég tőkéje, vagy nem tudja visszaforgatni a nyereséget, számolhat azzal, hogy a beruházás és fejlesztés megreked, piaci versenyképessége reménytelenné válik. A sikeres kézművesek néhány évtizedes intenzív termeléssel eljuthatnak odáig, hogy míg egyik megfáradt kezüket a reumatológus kezeli, a másikkal elégedetten böngészhetik a tőzsdehíreket. 


Néprajzi lexikon
kézműves termék: kézművesek által készített használati tárgy, vagy házi körülmények között készült élelmiszer. A kézműves termék jellemzője a szabálytalanság, természetesség, ál-nacionalista avíttság, mesterséges skanzen-jelleg, nehezen behatárolható minőség.


Élelmiszer-ipari lexikon
Kézműves élelmiszer-előállítás: ellenőrizhetetlen, megfoghatatlan forrásból és eszközökkel történő házi élelmiszer-előállítás és/vagy feldolgozás, amely nem más, mint a fogyasztó érzelmi manipulálása dédanyáink kamrájának felidézésével.


I. sz. melléklet:
Kézműves szakmák szolgáltatói jegyzéke

tűzoltó (ég a keze alatt a munka), postás (kézbesítő), küzdősportoló (ökölbe szorul a keze), esküvőszervező (megkéri a kezét, kéz a kézben), üzletkötő (kezet ad), jogügyleti kivitelező (kezeskedik), tetováló (meglátszik a keze nyoma), amputáló sebész (szabad kezet kap, lecsapja a kezéről), használtcikkes (kéz alatt vesz), masszőr (keze közé kerül), kalauz (jegykezelő), hentes (itt a kezem, nem disznóláb), kirakatrendező (semmit a kéznek), uzsorás (fukar kézzel mér), tolvaj (ragadós a keze), szállítmányozó (kézipoggyász szállító), fejvadász (kezet emel valakire)