Szomorú emlékem erről az ételről, hogy a Magyarországon diplomatáskodó barátainknak ezt főztem búcsúvacsorára és ekkor derült ki, hogy az itt töltött kilenc év alatt egyszer sem futottak össze sem a töltött paprikával, sem a töltött káposztával. Pedig hetente többször ettek a legjobb budapesti éttermekben és hétvégeken bejárták az országot. Nem értem miért nem kínálják a vendéglősök gyakrabban egytálételeinket, hiszen ezeket könnyű elkészíteni és tárolni, megjelenésük is izgalmas, ízükről nem is beszélve. (Bár kivételek vannak, az Alsóőrsi Halászcsárdában láttam töltött paprikát, a minap a Klassz étterem honlapján is, illetve az alföldi csárdák étlapján is feltűnik a töltött káposzta.)
Sok évvel ezelőtt barátaimmal és hátizsákkal bejártuk Törökország kis-ázsiai részét, ahol egy kis faluban láttam, amint az asszonyok húsos-rizses tölteléket töltenek paprikába. Semmilyen közös nyelvet nem beszéltünk, de elmagyaráztam, hogy ilyet mi is készítünk, paradicsomos mártással. Erre hitetlenkedve rázták a fejüket, hogy lehetetlen, ez helyi jellegzetesség. Sajnos a közösen eltöltött 150 évet már nem tudtam elmagyarázni. Egyébként a fényképezéskor sündörgő macskák is szívesen befalják a gombócokat – ha éppen nem tintahal van ebédre.
Ez egyébként a mai termés: 5 virág egy kaktuszon, egy napig.
Töltött paprika
50 dkg lapockát kétszer ledarálok, összekeverem apróra vágott, zsíron (!) pirított hagymával, sóval, borssal és kb. 10-15 dkg rizzsel. Szerintem felesleges a rizst előre félkészre párolni, úgyis meg fog főni az ételben.
A töltelék betuszkolásánál lazán járok el, mert a rizs meg fog dagadni és ha nagyon megtömöm, kirepedhet a paprika. Persze mindig marad töltelék, ezt simán a paprikák mellé lehet tenni gombóc formájában. A megtöltött paprikákra annyi forrásban levő vizet öntök, hogy ellepje őket. Kicsit megsózom.
A paradicsomot keresztben bevágom és leforrázom, így néhány perc múlva könnyű lesz eltávolítani a héját. A kockára vágott paradicsomhúst a paprikák mellé teszem kb. a főzés felénél. Amikor megpuhult a töltelék, szűrőlapáttal kiemelem mindegyiket, félreteszem. A paradicsomos levet botmixerrel összeturmixolom, majd berántom, sózom, cukrozom. Lecsószezonon kívül jöhet a paradicsomsűrítmény. Visszateszem a paprikákat és még 10-15 percig együtt főzöm.
Fontos kérdés, hogy mennyire legyen édes a mártás, ezt családja válogatja. Legyünk nyitottak e kérdésben, egy töltött paprika sem ér meg egy válópert, vagy az anyóssal történő összehasonlítást!
6 megjegyzés:
Szépek a fotóid!A töltött paprikás is, macskás-kaktuszos is!
Ma nálunk is töltött paprika volt. :)
És eszembe is jutott, hogy még nem szerepel a blogomon.
Teljesen azonosan készítem én is, csak dagadó volt a töltelékben.
Igen, ez egy annyira jó étel lenne, ha nem mindig édesen rakták volna elém. Oly borzasztó emléket hagyott, hogy magam nem is főzögettem, noha éreztem, hogy lennének benne lehetőségek... Na, majd most!
Csatlakozom Napmátkához. Sajnos egyes helyeken olyan édesre csinálják a paradicsomszószt, hogy inkább desszertnek kéne feltálalni. Akár egy kis tejszínhab is elkelne mellé :-)
Egyszerű étel?! Mit szólnának akkor az egyik gasztroblogon megjelent vajaskiflihez? Ez bizony nem egy egyszerű étel, s bár nincs évezredes története (vagy legalábbis nem tudjuk), de néhány száz év mégis mögötte tornyosul, hogy végre itt is leírásra kerülhessen. Szuper! :)
Ez igaz, több családtagom azt hiszi, a sztrapacska egyszerű étel. A kinézete igen, az egyszerű. De az előállítása...
Megjegyzés küldése