A gyümölcskenyerektől azért félnek sokan, mert a gyümölcsök leszállhatnak a massza aljára és az nagy szégyen a szakácsra nézve. Ezt persze csak mi hobbiszakácsok hisszük, a vendégek ilyesmit észre sem vennének, ha sápítozásunkkal fel nem hívnánk rá a figyelmet. A leszállás ellen az egyik gyógymód az, hogy olyan sütőbe toljuk be a tésztát, ami már elérte a sütési hőmérsékletet és akkor azonnal elkezd megkötni a tojás, de sokan esküsznek a gyümölcsök lisztbe forgatására is, mert így nem ragadnak össze a főszereplők és az esetleges nedvesség is semlegesítve lesz. A lisztezést én is alkalmazom és olyan sok gyümölcsöt teszek bele, hogy egyszerűen nincs hova leszállnia a daraboknak, hiszen ott lent már minden hely foglalt. Amennyiben púpos lesz a teteje, mint ennek itt, azt le lehet vágni a csokoládé-bevonat előtt.
Gyümölcskenyér
125 g puha vajat és 150 g cukrot elkezdtem keverni a géppel, amikor habos lett, egyenként beleütöttem 4 tojást. Majd kevés rumot, végül 150 g lisztet 1 kávéskanál sütőporral belekevertem.
A rum és a liszt mennyisége a tojások méretétől függhet, a cukor pedig az ízlésünktől és a gyümölcsök édességi fokától. Lényeg, hogy a végén egy szokásos, nehezen folyós masszát kapjunk. Ebbe forgattam bele a gyümölcsöket, 500 g apróra vágott és meglisztezett, majd lerázott aszalt gyümölcsöt (ebbe most füge, sárgadinnye, cseresznye, sárgabarack, mazsola és durvára vágott dió került). Sütőpapírral bélelt vekni formában sütöttem, de az őzgerinc lett volna az igazi! Kb. 60 percig sült.
11 megjegyzés:
Én nem félek a gyümölcskenyértől.
Adj egy darabot és pillanatok műve hogy morzsányi ne legyen belőle.
Adj még egyet, abból sem marad.
Ilyen egy bátor vagyok én.
Cserke, kés nélkül, puszta kézzel kiállsz ellene?
szeretem
nyamm nyamm. Én se félek tőle, féljen ő :-)
Szépek lettek!!
Én sem félek tőlük :)
Nagyon vagesz vagyok, nem tudtad eddig?
Nekem ilyen kis púposan is jöhetne...,csokibevonat nélkül is..
Én se félek a gyümölcskenyértől...
most vettem ki a sütőből. Mindenkit Életveszélyesen megfenyegettem, nehogy hozzányúljon. Ajándék lesz.
Olyan jó az illata!
Köszönöm a receptet!
...hhmmmmm..., van egy -számomra- értelmezhetetlen mondat a leírásban: "Megunt, de még jó állapotú birsalmasajtot is kockázhatunk bele." :)...
(Talán egy gasztro-scifi-ben...)
Szokás szerint ismét szép, és ínycsiklandó. Ez tényleg nagyon gazdagon készült.
Nekem is mindig púpos lesz:))) Nem baj az...
Megjegyzés küldése