2010. november 20., szombat

Doboztalan paradicsomos makréla


Nem friss hal volt, nem hajnalban fogták a plymouthi öböl déli csücskének harmadik beszögellésénél, az ívás után öt és fél hónappal. Nem én vittem haza a kikötőből, nem én pucoltam, így már sosem tudom meg hogy csillogott-e a szeme, nyálkás volt-e a teste, veres volt-e a kopoltyúja.
Sőt: testét zacskó fedte, amúgy gyönyörű csíkos bőrén jégkristályok csillogtak.
Sőt-sőt: órákig vártam hogy kiengedje szorításából a fagy.
Nagyon sőt: egy visszataszító kapitalista áruházlánc boltjában vettem.
Bevállalhatatlanul sőt: kifejezetten ezért megyek be oda, a fogyasztói társadalom könnyűszerkezetes szentélyébe, a bioételek megcsúfolójába, a tömegcikkek ránk ömlesztőjébe, a vak konzumidióták közé – akiknek eszébe sem jut, hogy vásárolhatnának a drága belvárosi ínyencboltokban vagy biopiacokon is – hogy bőrrel, fejjel, farokkal felszerelt tengeri halat kapjak. Az vesse rám az első gazdaságos kiszerelést, aki még sosem tett ilyet!

Doboztalan paradicsomos makréla

A makréla hazai élőhelye általában a konzervdoboz. Fajtái: makréla olajban, füstölt makréla olajban, makréla törzs ebben-abban, makréla paradicsomos mártásban.
Innen jött az ötlet, hogy áruházi halaimat belefektetem az sk. készített paradicsommártásba, amelynek alapanyagát sk. termeltem és így sütöm meg a halakat, csak még belekevertem a mártásba apró paszternák kockákat is. A mártás eleve rozmaringos és fokhagymás volt, de biztos ami biztos dobtam a tepsibe még egy rozmaringágat, és a sütés felénél, amikor egy nagy lapáttal óvatosan átfordítottam a halakat, rájuk reszeltem néhány fokhagymagerezdet.

Blinivel ettük, de inkább polentával kellett volna!

9 megjegyzés:

Csíki Sándor írta...

Makrélád barátai és rokonsága az én konyhámat látogatták meg nem is oly' rég. Kifinomultságukról csak a legjobbakat mondhatom.

Vesta írta...

Azért még ne érezd magad a fogyasztói társadalom és korunk hősének, majd ha lehet lájkolni a makréládra a fészbukon!

Ildy írta...

:::))))

Piszke írta...

Ó Te anti-igehirdető!!! :DD
Most jópáran a szívükhöz kaptak...

"saját levében" írta...

Ez a lájkolható makréla dolog betette a bogarat a fülembe. A fészbukos bogarat, természetesen...

i. írta...

OFF: gasztronómiai könyvek a Központi antikvárium árverésén

ex-Hobbiszakács írta...

Lehet, hogy rossz hírt közlök, de a friss makréla (hal, rák, tengeri élőlény) csak az ideális világban létezik. A valódi világban többszörösen meg- és kifagyasztva kerül a konyhába. Nehezen lehet gazdaságilag megindokolni azt, hogy a halász az első tucat kifogása után visszaforduljon a kikötőbe, ahol gyorsfutár várja, hogy a konyháda szállítsa. A halászhajók heteket töltenek a nyílt vizen, a nagykereskedők tonnákkal vásárolnak, és a kiskereskedő pedig éjszakára rendre lefagyasztja az eladatlan példányokat. Hát nem jobb egyszer - de jól - lefagyasztott halat vásárolni?

:-))

"saját levében" írta...

Hsz., ne keseríts el, eddig azt hittem hogy Svédország az ideális világ!

ex-Hobbiszakács írta...

Még ha csak a makrélán múlna...
:-(

:-)))