2012. február 19., vasárnap

Tábori hegyi pisztráng – VKF! 47.


Tisztítószerek
XXI. századi kegyetlen büntetési módozat a gasztroblogger sítáborba száműzése. Egy hét sütés-főzés nélkül! – szól az ítélet. Aztán a kegyelmi kérvény után enyhítés következik: legyen inkább tábori konyha 1700 méteren, de bolt és zöldséges nélkül.

Mit visz magával a száműzött ilyenkor? Íme a lista:
 • sífelszerelés
 • serpenyő
 • palacsintasütő
 • kemping kézi habverő
 • általános szakácskés
 • fakanál
 • bornyitó
 • lekvár-válogatás a kamrából
 • forraltbor-fűszerek, só, borsőrlő, fűszerpaprika, kömény, szerecsendió
 • hagyma, fokhagyma, kolbász, szalonna, tojás, bor – itthonról, minden más onnan
 • fényképezőgép
Esténként tehát – amikor a liftek aludni mennek – főzés! De a magaslati betegség furcsa tünetekkel jár egy hobbiszakácsnál! Nem tud csak úgy elsiklani a számtalan hegyi étterem és menedékkocsma mellett. A 24-es pálya tetején 10.30-11.00 között, úgy 50 méter hosszan rendszeresen érzi a megfuttatott fokhagyma illatát. A 46-osnál szombatonként egy komplett süldő malac forog a nyárson, a parázsra csöppent mennyei aromákat a gyerekpálya felé viszi a szél, de hiába, a kis disznók valamennyien sült krumpliért és kecsapért fognak hisztizni majd délben az éttermekben. Komoly gasztrosíelőknek messziről kerülendő az a hütte, amiből 1900 méteren árad a porleves szaga. Bele sem mer az ember gondolni, hogy akár még gulásch suppét is képesek így előállítani! Még szerencse, hogy néhány kilométerrel odébb vanília szósszal és mákkal leöntött gőzgombóccal várják a hegyi népeket, a kávét és a forró csokit Strohval bélelik ki a fázós sporttársaknak.

A hegyen, az ingázó falusi hentes kicsinyke boltja is megtalálható, hetente 3x2 órás nyitva tartással, házi húskészítményekkel, érlelt sonkákkal, friss kenyérrel. Száműzöttünk hamar megtapasztalja, hogy a liptói alapra épített magyar körözöttje úgy simul az alpesi rozskenyérre, mint zerge szarvára a hópihe! És ha süt mellé egy szeletet a hegyi sonkából, az nem köpködi tele a főzőlapot vízbuborékban oldott adalékanyagokkal. De a legjobb minél hamarabb hazautazni, és folytatni a tengerszinthez közeli konyhai sportot.


Tábori hegyi pisztráng

A halat az első utunkba akadó boltban vettem. Besóztam és állni hagytam. Krumplit nagyon vékony karikára vágtam, vöröshagymát kicsit vastagabb karikára és két édeskömény gumót is felszeleteltem. Utóbbit kevés vajon kicsit átforgattam 1-2 percig, hogy enyhén megfonnyadjon. A fóliát duplán hajtva téglalappá formáztam, enyhén beolajoztam és ráterítettem a megsózott zöldségeket, arra pedig ráfektettem a halat. (A hal bendőjébe vékonyra szelt fokhagymát is tehetünk, tetejére zöld fűszereket.) Olajjal megkentem a halat, egy maradék paprikát csíkokra vágva rátettem a törzsére, a fóliát behajtogattam, hogy ne túl szoros csomagokat kapjak. Sütőben 190º-on kb. 40 perc alatt megpárolódott. Szabadban parázson és grillen is megsüthető! 
 

A bejegyzés a Vigyázz Kész Főzz! Kalandra fel! című fordulójára készült.

7 megjegyzés:

Vesta írta...

Egész nap arra voltam kíváncsi,mivel rukkolsz majd elő! Nem mondom, klassznak néz ki ez a hegyi pisztráng, de azért az első kép mindent visz.

Névtelen írta...

… a konyhai mosogató peremén vigyázbaálló „testőrök” szájvíz gyanánt elmennek – de hogy le is nyeljem?!... Arra ott volna az aszútörköly, amit –vétkes könnyelműséggel- kihagytál a „száműzött” listájából!… :)

Hobbiszakács írta...

",,,úgy simul az alpesi rozskenyérre, mint zerge szarvára a hópihe!"

Mielőtt vizuális üzemmódba kapcsolok: élő zerge, vagy fagyott/sült/kitömött zerge szarvára?

:-))

Torma Cauli írta...

Tessék szíves mondani, ez most hol történt, fikció vagy konkrét? A pisztrángokból -hnya, csak nyeltem egyet- ítélve utóbbi. Jó ügy ez a VKF! 47. :-)

Planet Susannia írta...

Három parancsnoki lapos Leibwächter
a mérgezések ellen! Biztos, ami biztos!

spajzcetli írta...

...a konyhai mosogató peremén vigyázban álló "testőrök" szájvíz gyanánt elmennek ,- de hogy le is nyeljem?!... Arra ott volna az aszútörköly, amit - vétkes könnyelműséggel - kihagytál a "száműzött" listájáról!...

"saját levében" írta...

Oly virgoncak vagytok, Nyájasok, mintha az imént küldtetek volna le 1-2 leibwachtert!