2013. március 9., szombat

Leveles slow food


 …avagy a leveles tészta időmérlege. 


Csütörtök 

Elmélázás a hűtőszekrény előtt: „Több vajat vettem múltkor Ausztriában, mint amennyit fel fogok használni! Pedig milyen szépek és finomak ezek az igazi vajak! És hogy megérte!" (5 mp) 
„Készítsek leveles tésztát?...   Na de van-e itthon hozzá finom finomliszt? Megnézem. Van!” (10 mp) 
"Jó majd holnap. Nem, inkább holnapután…nem, mégiscsak holnap." (2 x 5 mp) 

Péntek 

Hazaérkezés után a konyha teljes rendbetétele, a pult letisztítása. Gyúródeszka előkészítése. A csütörtöki és az aznapi mosatlan elmosogatása, mosogatógép kiürítése. (60 perc)
Válogatás a rendelkezésre álló vajak között. Származási hely és lejárati idő hosszas tanulmányozása. Elidőzés a megindult sajtok felett, bár ez nem tartozik a témához. (8 perc)
Egy praktikus gondolat: „Már megint esett 10 cm hó, le kéne takarítani a járdát. Ááá, nincs is az 10 cm!” (10 mp)

Első lépés: 50 dkg lisztet, csipet sót, 5 dkg puha vajat, 25 ml fehérborecetet összegyúrni annyi hideg vízzel, hogy tésztakinézete és állaga legyen. Folpackba csomagolva hűtőbe tenni, hogy pihenjen és dermedjen. (10 perc)

Döntés: „Szakad a hó. Na jó, megyek letakarítani.”  Öltözködés, lapátolás, vetkőzés. (60 perc)

Második lépés: a tésztát elővenni és enyhén kinyújtani, kb. 20 x 20 cm-es négyzet alakra, 45 dkg hideg vajat kicsit megnyomorgatni a sodrófával. A vajat a tésztára helyezni, a széleket ráhajtani a vajra. Nagy téglalapot, kb. 20 x 50 cm-eset nyújtani belőle, három rétegben összehajtani. (8 perc) A tésztát 90 fokkal elfordítva újra kinyújtani és újra három rétegbe hajtogatni. Folpackban mehet ismét a hűtőbe. (5 perc) 

Kávéfőzés, mert bár este van, de hosszú még a nap. (10 perc)
Macskaetetés. (5 perc)
Felismerés: „A fenébe, a madaraknak tegnap nem tettem ki semmit! Nem is kell, hiszen esik a hó. Dehogynem! Szegények, hátha mégis erre repülnek.” (3 x 5 mp)
Öltözködés, madáretetés, vetkőzés. (15 perc)
Mosnivaló összeválogatása, mosógép betöltése. A napok óta megszáradt ruhák leszedegetése. (20 perc)

Harmadik lépés: a tésztát elővenni, nyújtani és hajtogatni ismét, a szokott módon. Vissza a hűtőbe. (5 perc)

A hólapátolás folytatása. Öltözés, lapátolás, vetkőzés. (50 perc)
Meleg tea készítése és elfogyasztása rummal, mert a lapátolás kemény munka. (10 perc)

Negyedik lépés: a tésztát elővenni, nyújtani és hajtogatni ismét, a szokott módon. A tészta fele becsomagolva a fagyasztóba kerül. A másik csak a hűtőbe, hogy pihenjen. (5 perc)

Vacsorakészítés. A macskák meggyőzése, hogy de igen, ők ma már vacsoráztak. (30 + 2 perc)
Család vacsoráztatása, mosogatás. (30 perc)

Ötödik lépés: a tésztát elővenni, nyújtani és hajtogatni ismét a szokott módon. Vissza a hűtőbe. (5 perc)

Zuhanyozás, olvasás, alvás. (120 perc)

Szombat 

Alvás, ébredés, mosakodás, reggelizés. (480 perc)

Hatodik lépés: a tésztát elővenni, temperálni, mert hosszú volt az éjszaka. Nyújtani és hajtogatni ismét, a szokott módon. Diadalmas felordítás: „Hamarosan kezdődhet a sütés!!!!!” (30 perc)

A sütő 200º-ra melegítése. (10 perc)
A tészta kinyújtása, szaggatása, és ezúttal szilvalekvárral és birssajttal való megtöltése. Megkenése olvasztott vajjal vagy tojásmázzal választható feltétel. (10 perc) 


Sütés. (kb. 20 perc)
Bebámulás a sütőbe és örvendezés hogy milyen klasszul emelkedik. (percenként)
Elfogyasztás. (5 perc)

Vasárnap

Kérdés hozzám: "De finom volt az a tegnapi leveles tészta! Mikor csinálsz legközelebb?" (10 mp)


16 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Uram-teremtőm, mintha magam látnám (mert vizuális típus vagyok); és jó, hogy csak 24 órából áll egy nap.
A lényeg, hogy fetrengve röhögök-na néha felülök, hogy olvasni tudjalak tovább, a család pedig furcsán néz-nem magyarázkodok feleslegesen, olvasok tovább. Köszönet, hogy írsz!

erős ildikó írta...

Szia! Azért vártam az összesítést... most nekem kell összeadni?

Egyszer -kétszer volt, hol nem volt nálunk is, talán még előző életemben, most kizárólag bolti. Bár a Tiéd látva erős a kísértés...

"saját levében" írta...

Oké, akik megcsinálják helyettem az összesítést és megírják a helyes megfejtést (amiről persze nekem fogalma sincs, hogy mennyi is az egészen pontosan), azok között kisorsolok egy "sl" könyvet! :)

Zsuzsa írta...

Osztanék-szoroznék én, de pár napja rendeltem meg az "SL" könyvet!

"saját levében" írta...

Remélem, az olvasás után úgy fogod magad érezni, mint aki nyert! Köszi szépen!

Zsuzsa írta...

Amíg "csak" a bejegyzéseidet olvasom, addig is pozitívabb a hozzáállásom és a rálátásom a szürke mindennapokra-általad röhögök a saját bajaimon is!
Szóval lelki terápiának is jó vagy ! :)))
Maradj soká!

ÉvaZsuzsanna írta...

Akkor is jól szórakoznánk, ha csak olvasgatnánk, de még tanulunk is, hát ez igazi ajándék!

Planet Susannia írta...

Ecet miért kell bele?

Zsuzsa írta...

Végre-a fáradtság és/vagy figyelmetlenség eredménye miatt-megérkezett az "sl"; hogy lehet szert tenni dedikált példányra? Természetesen, miután kiolvastam-most már nem adom könnyen :)

"saját levében" írta...

Köszi mindenkinek, belehasítok ebbe a leveles projektbe, az tuti! Ecet szerintem valamilyen kémiai folyamat miatt kell bele, de érezni persze nem lehet. A hájas tésztákba is tettek ecetet anyáink.
Talán hamarosan lesz dedikálási lehetőség, ha nem, akkor bárhol, bármennyit szívesen! :)

Hobbiszakács írta...

Az ecet, azaz a savas közeg egyesek szerint az élesztőnek teremt kedvező körülményeket, mások szerint a tészta "nyújthatóságát" növeli.

A hóhányás jótékony hatásáról tudomäsom szerint nem végeztek érdemleges kutatómunkát.

:-)

Planet Susannia írta...

Köszönjük Hobbiszakács, itt mindig lehet tanulni valamit.

Torma Cauli írta...

Effektív munka: 1 óra 10 perc;
előkészület, elmélkedés, (nem tétlen) várakozás: 59 perc. Az egyéb kategóriát most figyelmen kívül hagytam. :-)

Ibolya Janko írta...

Szia!

Ajánlani szeretném számodra az új blogom:

http://recept-tura.blogspot.hu/

ha tetszik,akkor szívesen látlak olvasóim,követőim között :)

Zsuzsa írta...

Végigértem a könyvön!
Az előszó fenomenálisan jó!
A receptek szintén-azok is, amik a sorok között 'csak úgy, mellesleg' bújnak meg!
Az írások között nem ritkán röhögtem hangosan!
Még egyszer nekikezdek -újra;
a receptek olvasása közben ugyanis többször korgott a gyomrom.
Nyertem a könyveddel!!! Köszönet!

"saját levében" írta...

Kedves Zsuzsa, köszönöm szépen! Örülök hogy segíthettem! Hanem ez a gyomorkorgás...ez idáig elhallatszik...