2015. július 15., szerda

Pikáns meggybefőtt csak haladóknak!


Egy tavalyi angol nyelvű Goodfoodban, a befőzős néni rovatában találtam a Pickled cherries receptjét. Nagyon jó ötlet az amúgy is finom cseresznyét még érdekesebbé tenni és aztán egyszer csak feltálalni a sertéssült mellé. De én meggyel készítettem el a receptet, mert az a kedvenc gyümölcsöm. A meggy idén nagyon finom és olcsó, bár a termelők és a kereskedők közötti szokásos harc és a túltermelés miatt sok maradt a fákon. Ebben a szezonban legalább 40 kg-ot elhasználtam (lekvár, befőtt, fagyasztott meggy, pite, rétes, mártás, leves, tévé előtti majszolás) formájában, tehát a termelők egy szót sem szólhatnak!

Pikáns meggy

4 kisüvegnyi gyümölcshöz: 
A recepthez nem magoztam ki a meggyet. Az üvegeket alaposan elmostam és csírátlanítottam, majd belerakosgattam a megmosott gyümölcsöt. 2 dl borecetet 2 dl vízzel, 100 g cukorral, 2 teáskanál koriander maggal, 1 teáskanál mustármaggal, 2 babérlevéllel és két szárított chilivel összeforraltam és kicsit redukáltam. Hagytam állni, hogy az ízek jól kijöjjenek. Újraforraltam és leszűrve a meggyekre öntöttem. Celofánnal és csavaros tetővel lezártam az üvegeket és egy napig dunsztoltam. Hűtőben is lehet tartani, ha valaki pár héten belül megeszi.
Az öntetet érdemes megkóstolni, az hogy mennyire legyen csípős vagy édes, egyéni ízlés dolga.

2 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Magvas poszt, felidézte az újságpapírba bugyolált, szaunázó befőttesüvegek emlékét, a celofán metamorfózisát "ráncosról-feszesre" ...
:-)

chapelure írta...

Talán magozni (magvazni?) kellett volna. Legalább egyet. És két kő közé (nehogy földbe mossa az eső) elrejteni egy meggymagot. Emlékeztetőül, az utókornak.

chapelure alias egy „igazi magyar” (Persze, nem „olyan nagy mázli most magyarnak lenni”.)

(Bővebben „kifejtve”: Örkény – Az utolsó meggymag)