A minap úgy jártam, mint még soha: kicsomagoltam a sertéscombomat és 4 db. döbbent csirkecomb nézett vissza a nejlonozott papírból! Hoppá, úgy tűnik, mire visszamentem a pulthoz, kezemben a blokkal, lába kelt a combomnak.
Első gondolatom az volt, hogy végigrohanom a várost, és megkeresem a jogos tulajdonost, ahogy Hamupipőkét a királyfi.
Második ötletem az volt, hogy hirdetést adok fel: „Visszavásárolnám, vagy váltságdíjat fizetnék sertéscombomért. Minden megoldás érdekel. Kalandorok ne kíméljenek."
Harmadik ötlet: megfőzöm, megeszem és soha senki nem tudja meg, hogy valaha is az én birtokomban volt! Ennél maradtam.
Az utóbbi napokban amúgy is rám törtek az óvodás íz-emlékek. Az egyik kedvencem a meggymártás volt, párolt hússal, pirított darával. Az édesanyám ezt pontosan ugyanúgy készítette, ahogy az ovis szakácsnéni – mert akkor még külön szakácsa volt a gyermekintézményeknek – így otthon is kaptam ebből a finom ételből. Nekem nagyon bejött a sós hús (csirke vagy marha) és az édes mártás összhangja, a semleges dara ízével. A pirított dara, amúgy is kiment a divatból, pedig nem árt feleleveníteni így gazdasági világválság idején.
Remélem, valaki valahol szintén jól bánt el a sertéscombommal!
Csirkecomb meggymártással, pirított darával
A combokat kettévágva enyhén besózva beletettem egy olajozott serpenyőbe, kicsit mindkét oldalukat megpirítottam. Majd vizet öntöttem alájuk, beledobtam az edénybe 3 gerezd nem levetkőztetett fokhagymát és lefedtem.
A nyárról megmentett fagyasztott meggyeket kevés vízben, fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral és egy nagy szelet citrommal feltettem a tűzre.
Egy nagy bögre darát megpirítottam olajon – bár zsíron kellene eredetileg – felöntöttem két bögre vízzel, kevés sót adtam hozzá és lefedtem. Ez a „kása" könnyen leragad, ezért gyakran kevergettem. Néhány perc alatt elkészül és a fedő alatt is puhul még. Tálalás előtt nem árt szétvagdosni villával, hogy gusztusosabb legyen.
Amikor a meggy megpuhult, kidobtam belőle a fűszereket és tejszínes habarással sűrítettem be, közben meg-megkóstoltam, hogy kellően ovis íze legyen.
7 megjegyzés:
a piritott dara volt az egyik legfelháborítóbb étel az oviban, bár nekem nemigen lehetett kedvemre tenni, s azt gondoltam, a többiek csak azért eszik meg az ehetetlen kaját, hogy engem bosszantsanak :)
ennek ellenére ezt a postot felolvastam kedvesemnek is mert ismét ellenállhatatlanul mókás!
Nagyon mókás lett a post, látom lelki szemeimmel, amikor ragasztgatod a falragaszokat:-)
pfúj de utáltam a pirított darát!
Biztos vagyok abban, hogy az MNB elnöke szereti a pirított darát. Legalábbis mostanában.
olvastam, hogy kádár jános olyannyira odavolt a pirított grízért, hogy minden délután kis lábasban az ágya melletti hokedlire kellett készíteni, mire a szunyókálásből felébred
:)
Nahát! Én azt hittem, a fiumei születésűek roston sült tintahalat készíttetnek oda maguknak a hokedlire! A népeket meg közben a krumplilevessel etetik...
Nekem sosem sikerül a piritott dara, sotlan lesz vagy nyersek maradnak szemek. Van valami titka zelkeszitesnek?
Kedves Névtelen!
Szerintem az elején a pirítást nem szabad megspórolni, akkor a szemek jobban tudják mi a dolguk később. De nekem sem lesz mindig olyan mint az oviban.
Megjegyzés küldése