A Cukroskata által kiírt 25. Vigyázz! Kész! Főzz! verseny témája a krumpli lett. Cseles gondolat ez így újkrumpli idején! Néhány napja véletlenül találtam egy általam nem ismert receptet Láng György "Klasszikus magyar konyha" című könyvében (Bp.: Corvina, 1992.). A könyvet pedig néhány hete találtam egy antikváriumban. Az étel neve: Liptói burgonya. Egyszerű egytálételnek tűnik, de köretnek is kiváló. Az elfogyasztása után néhány órával pedig már abban is biztos vagyok, hogy sörkorcsolyának is elsőrangú...
És remek lehetőség ez a felbosszantásomra is, hiszen manapság rendes juhtúrót találni a boltokban komoly kihívás. Nem tudom az amerikai olvasók - mert hogy a könyv eredetileg ott jelent meg 1971-ben - hogyan boldogulnak a juhtúró vadászattal és mit mondanak amikor megkóstolják ezt az ételt? Gyanítom, hogy azt amit a mi kitántorgott rokonunk szokott:
"Hú, gyerekek! Ez egy kicsit rich lett!" Liptói burgonyaA sütőt 180 fokra befűtöttem. 1,25 kg krumplit héjában megfőztem, megpucoltam és karikára vágtam. 35 dkg juhtúrót 15 dkg olvasztott vajjal és egy marék összevágott kaporral összekevertem. 3 szelet füstölt szalonnát kockára vágtam és kiolvasztottam a zsírját. A krumplit óvatosan összeforgattam a túróval. Azt írja a recept, hogy csak a szalonnát keverjük majd az ételbe, bár a vajat lehet helyettesíteni zsírral is. Ebből arra következtettem, hogy eredetileg szó sem volt vajról, csak az amerikaiak kedvéért vajazunk. Úgyhogy én a vaj mellett a kisült szalonnazsírral is meglocsolgattam a masszát.
Egy tortaformát kivajaztam és kiöblögettem zsemlemorzsával. Ebbe öntöttem bele a keveréket, elsimítottam hogy ne legyenek rések benne. A tetejét is megszórtam zsemlemorzsával, bár ezt nem írták, de én a rakott krumplit is így szoktam, egy kedves idős néni tanításának hatására.
A sütőben kb. 40-45 percig sütöttem. Tortaszeletként vágtam fel.
8 megjegyzés:
Kevés tejföl is jó lenne rá :) Vagy inkább több. Hol veszel igazán jó juhtúrót?
Ha valahol látok hordós bryndzát. Lehet hogy nem csak fagyasztott juhokat kellene itthon tartanom?
legjobb juhtúró: fehérvári úti piac, emelet irirnyi j. u-val párhuzamos sor, zöldségesekkel szemben kis tejbolt
A szomorú az, hogy a legtöbb juhtúrót tehéntejjel higítják. A kicsi fiam meg arra allergiás - a juhtejet viszont bírja. Így igazi kihívás olyat venni, ami tisztán juhtejből készült. És sajnos a legtöbb helyen még hülyének is néznek, mikor megkérem, hogy ugyan nézze már meg a kimért juhtúró vödrén, hogy van-e benne tehéntej. Aztán me miután nagy kegyesen megnézi, jön vissza szabadkozva, hogy bizony van :-(
Niki
És valami vajszerű izével is keverik. A nagy keverésben egyszer csak eljutunk majd az eredeti állapothoz?
Ez finom lehet, a Lehel piacon is van elég jó juhtúró :-)
Tejföl nekem is jöhet rá! Nem mondom, hogy laza fogás, de annál jobb!
(Mázlink van: a helyi kisboltban egy éve folyamatosan van friss juhtúró - és nem is akármilyen...)
A fehérvári úti piacon szerintem a Fuchs-féle is elég jó.
Légyszi nézz be ide: http://balatonigbt.blogspot.com/
Megjegyzés küldése