2009. június 1., hétfő

VKF! XXV. - Liptói burgonya

A Cukroskata által kiírt 25. Vigyázz! Kész! Főzz! verseny témája a krumpli lett. Cseles gondolat ez így újkrumpli idején! Néhány napja véletlenül találtam egy általam nem ismert receptet Láng György "Klasszikus magyar konyha" című könyvében (Bp.: Corvina, 1992.). A könyvet pedig néhány hete találtam egy antikváriumban. Az étel neve: Liptói burgonya. Egyszerű egytálételnek tűnik, de köretnek is kiváló. Az elfogyasztása után néhány órával pedig már abban is biztos vagyok, hogy sörkorcsolyának is elsőrangú...

És remek lehetőség ez a felbosszantásomra is, hiszen manapság rendes juhtúrót találni a boltokban komoly kihívás. Nem tudom az amerikai olvasók - mert hogy a könyv eredetileg ott jelent meg 1971-ben - hogyan boldogulnak a juhtúró vadászattal és mit mondanak amikor megkóstolják ezt az ételt? Gyanítom, hogy azt amit a mi kitántorgott rokonunk szokott:
"Hú, gyerekek! Ez egy kicsit rich lett!"

Liptói burgonya

A sütőt 180 fokra befűtöttem. 1,25 kg krumplit héjában megfőztem, megpucoltam és karikára vágtam. 35 dkg juhtúrót 15 dkg olvasztott vajjal és egy marék összevágott kaporral összekevertem. 3 szelet füstölt szalonnát kockára vágtam és kiolvasztottam a zsírját. A krumplit óvatosan összeforgattam a túróval. Azt írja a recept, hogy csak a szalonnát keverjük majd az ételbe, bár a vajat lehet helyettesíteni zsírral is. Ebből arra következtettem, hogy eredetileg szó sem volt vajról, csak az amerikaiak kedvéért vajazunk. Úgyhogy én a vaj mellett a kisült szalonnazsírral is meglocsolgattam a masszát.

Egy tortaformát kivajaztam és kiöblögettem zsemlemorzsával. Ebbe öntöttem bele a keveréket, elsimítottam hogy ne legyenek rések benne. A tetejét is megszórtam zsemlemorzsával, bár ezt nem írták, de én a rakott krumplit is így szoktam, egy kedves idős néni tanításának hatására.
A sütőben kb. 40-45 percig sütöttem. Tortaszeletként vágtam fel.

8 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Kevés tejföl is jó lenne rá :) Vagy inkább több. Hol veszel igazán jó juhtúrót?

"saját levében" írta...

Ha valahol látok hordós bryndzát. Lehet hogy nem csak fagyasztott juhokat kellene itthon tartanom?

Grenadine írta...

legjobb juhtúró: fehérvári úti piac, emelet irirnyi j. u-val párhuzamos sor, zöldségesekkel szemben kis tejbolt

Sajtkukac írta...

A szomorú az, hogy a legtöbb juhtúrót tehéntejjel higítják. A kicsi fiam meg arra allergiás - a juhtejet viszont bírja. Így igazi kihívás olyat venni, ami tisztán juhtejből készült. És sajnos a legtöbb helyen még hülyének is néznek, mikor megkérem, hogy ugyan nézze már meg a kimért juhtúró vödrén, hogy van-e benne tehéntej. Aztán me miután nagy kegyesen megnézi, jön vissza szabadkozva, hogy bizony van :-(
Niki

"saját levében" írta...

És valami vajszerű izével is keverik. A nagy keverésben egyszer csak eljutunk majd az eredeti állapothoz?

Cukroskata írta...

Ez finom lehet, a Lehel piacon is van elég jó juhtúró :-)

erős ildikó írta...

Tejföl nekem is jöhet rá! Nem mondom, hogy laza fogás, de annál jobb!
(Mázlink van: a helyi kisboltban egy éve folyamatosan van friss juhtúró - és nem is akármilyen...)

Ági, aki főz írta...

A fehérvári úti piacon szerintem a Fuchs-féle is elég jó.

Légyszi nézz be ide: http://balatonigbt.blogspot.com/