2009. július 21., kedd

Ezt hozta a nyár…

Kosztolányit kifordítva: ezt hozta a nyár, édesbélű sárgabarackot, rubintpiros ribizlit. A barackot valójában egy kedves ismerős hozta, akinek addig duruzsoltam a fülébe, hogy szerezzen nekem a falujában igazi érett barackot lekvárnak, mígnem átment nyári mikulásba. Ugyanis egyik nap, amikor felkeltem, ott volt két láda gyümölcs a teraszon. A teraszról pedig ráláttam a rokonok csinos ribizlibokraira, amik csak arra vártak, hogy végre valahára valaki leszüretelje őket, mert már igen nehéz volt tartani az idén különösen édes bogyókat.
Így történt, hogy egy nap alatt kétféle sütit sütöttem. Csak az a baj, hogy fejből, nem receptből. Olvasóim kedvéért megpróbálom rekonstruálni az eseményeket és rögtön nevet is adok a süteményeknek.


Sárgabarackos lepény

A tészta nagyjából ez volt, de most tettem bele egy tojás sárgáját is. A tepsit kivajaztam és belefektettem a kb. 8 mm-re kinyújtott tésztát. A félbevágott barackokat arccal lefelé ráfektettem a tésztára és megszórtam cukorral. 180º-os sütőben megsütöttem. Igyekeztem úgy vágni, hogy vagy csak egy, vagy kettő barack kerüljön egy-egy szelet sütire.

Ribizlis szelet


Négy tojásból készítettem egy piskótalapot. Lehúztam róla a sütőpapírt és hűlni hagytam egy nagy rácson, majd deszkára tettem. 25 dkg mascarponeból és kb. 3 dl tejszínből, meg némi porcukorból, továbbá egy löttyintés citromlikőrből krémet kevertem. Zselatint adtam hozzá, óvatosan belekevertem a ribizliket és hűtőbe tettem, majd ahogy ezt korábban leegyeztettük a kollégákkal, folyamatosan imádkoztam a Zselatinok Istenéhez. Meghallgattattam! Néhány óra múlva a krémet rásimítottam a piskótalapra és újabb néhány óra múlva felszeleteltem.

Télen ezt a két fotót fogom nézegetni, az már biztos!

7 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Hogy én mennyire szeretem az ilyen gyümölcsös csodákat.

Grenadine írta...

ha kerítésszomszédok nem lehetünk, legalább jókor jó helyre küldtem a gyereket ;))

"saját levében" írta...

Bizony! Gyerekteszten megfeleltem, ez felér egy michelin-csillag egyik csúcsával!

Cukroskata írta...

A gyerekteszt jó eredményét én is tanúsíthatom. Ha rajtam múlna, megkapnád a másik csúcsát is :-)

erős ildikó írta...

Nem tudom, nekem önkínzás lenne télen ezeket a fotókat nézegetni, már most is az...!:)

Vesta írta...

Már kezdtem aggódni érted, hogy hova tűntél, még egy-két nap és képes lettem volna mailt küldeni Neked!De látom, nem kell féltselek, jól megy sorod!

trinity írta...

Én most is szívesen nézegetem a képeket-az a ribizlis különösen izgalomba hozott:))))