Cukros illata elbódított. Nem szabadulhatok a habcsókok testének hívogató látványától és tapintásától. Csak olyan süteményeket sütök, amelyek után megmarad a tojásfehérje, a fagyasztóban régen eltett fehérjefosszíliák után kutatok, maradék szabadidőmben porcukrot gyártok. Habzsákjaimnak nincs nyugta, felváltva dolgoznak és száradnak.
Éjszaka csak úgy szemmel rajzolok a sötét plafonra újabb és újabb mintákat. Nappal egészen közel hajolok a bokrokra rakódó hósipkákhoz, hogy kifürkésszem titkaikat, képzeletben csillagcsővel habcsókot kanyarítok a háztetőkre. Elmélázva nyomom ki a fogkrémet, figyelem mikor hogyan viselkedik. Hetente kétszer benézek a cukrászkellékes boltba, érkezett-e újabb csővég, átlapozom a prospektus mintáit, ujjaim között hosszan forgatom a fémes kúpocskákat. Hazafelé megállok a cukrászdák kirakatai előtt, lenéző pillantást vetek műanyag habcsók-ajánlataikra. Nevetségesek!
De szerencsés napom van, az ápolók fehér köpenye ma különösen szépen redőződik...
Három tojásfehérjét (egy icipici sóval) géppel habbá verek, majd belekanalazgatok annyi porcukrot hogy kemény legyen a massza. Ha a porcukor össze van állva, átszitálom. Egy teáskanál ecetet és két teáskanál kukoricakeményítőt teszek még bele.
Akkor megfelelő a massza, ha a belevágunk és utána a vágás nem záródik össze. A habzsákot egy mély pohárba állítva töltöm meg, sütőpapíros tepsibe nyomom az alakzatokat és 90 fokos légkeveréses sütőben szárítom kb. egy órán keresztül.
Igy kezdődött: katt ide!
14 megjegyzés:
Őőő... mit is mondtál? Melyik sportkrém a leghatásosabb? Azt hiszem ezek után szükségem lesz rá :)
:DD Én csak most találtam ide, de érzem, feltétlen ki kell próbáljam!!
Gyönyörűek !!!!!
Úgy örülök,hogy személyesen megkóstolhattuk ezt a "csodát"! Édesanyám gyógypedagógus és egy hete azt kérdezik tőle a gyerekek,hogy hogyan készül a habcsók,legalább most eltudja nekik mondani.:)
A tizedik darab elfogyasztása után már nem is számoltam. És hogy meg ne unjam, időnként elmajszoltam mellé egy halkrémes halat.Habcsókos GBT forever!
Nagyon finomak lettek :)
Más: A halkrémbe mit tettél ?
…írásaid már rég ott vannak a gasztro-irodalmi gyűjteményemben –Váncsa, Darvasi, Cserna-Szabó, Bächer, Podmaneczky, Fehér Béla, stb. mellett. Ez a mostani nyúlfarknyi konyha-tárca is egyedi (stílusod van!), tömör, ezzel együtt habkönnyű, „édes” és megelégedett mosolyt csal az arcomra… Mintha csak a posztod egyik főszereplőjébe haraptam volna!...
Spajzcetli, te erősen el vagy fogulva! Na pl. ilyet, hogy "fogulva" sem ír le komoly ember. Ebből is látszom.
Nekem már csak egy problémám van: nem tud valaki véletlenül egy jó receptet a tojássárgák elhasználására? :D
SL! … az lehet, hogy el vagyok fogulva, de az én fogulásom nem egy elvtelen, hebehurgya, számító, széptevést mímelő, behízelgő udvarlást imitáló fogulás! Az én lelkesült fogulásom nem holmi csalfa menzás vagy McDonald's-os legekből sarjad, hanem a hajdan volt kislábasos, fakanalas, lisztporos, lekvárszutykos, zsírfoltos, cukormázas konyhai, házikosztos, étkezőasztal melletti neveltetésemben gyökeredzik! … :))
de kár, hogy nem jutottam el. Tüntetni kéne, hogy a 24-ét nyilvánítsák simán szombatnak.
Nagyon élvezetes írás amúgy (ismét). Azt hiszem van 12 tojfehérjém a fagyasztóban! Vacskamati, a cukrászkrémet próbáld, helyből 6 tojássárgája ugrik bele!
Én is sajnálom, hogy lemaradtam e GBT-ről, a halkrém miatt is.
Én nem rajongok úgy általában a cukros tojásfehérjéért, de ahogy egyre-másra olvasom a habcsókos bejegyzéseidet, már teljesen meggyőzöttnek érzem magam. A kipróbálástól eddig csak az tartott vissza, hogy nincs normális habzsákom, mindig alkalmilag fabrikálok valamit. Meg hát félek is, hogy én is el leszek fogulva....
Ja....., nem is ezért jöttem, csak úgy "beleragadtam". Szóval azt akartam írni, hogy örömteli és gasztroélményekben is gazdag ünnepeket kívánok Neked és Szeretteidnek!
Vacskamati!
Nem tudom, hogy vagy vele, de én imádom a házi majonézt, és 2 tojássárga alatt neki sem kezdek az elkészítésének. (Csak gondoltam, hátha így el tudod használni őket.)
Megjegyzés küldése