2010. február 2., kedd

Eszkimó konyha

Biztos forrásból tudom, hogy miért kapta ez a sütemény az "eszkimó" nevet! Az eszkimók nyáron learatják a gabonaféléket, ősszel idényszerűen ledarálják a rozmárok agyarait hogy abból cukrot nyerjenek, hajnalban pingvintojásokat gyűjtenek és tengeri tehén tejét köpülik, hideg téli estéken meg 75%-os csokit rendelnek az Interneten, hogy minden hozzávaló meglegyen. Könnyű nekik! Bezzeg én egész hétvégén a hótól elzárt konyhámban viaskodtam az elemekkel!

Vasárnap 40 cm-t mutatott a colstok, de elismerem hogy nálunk eleve volt már 10 cm, kis csalással ehhez kevertük hozzá a hétvégén leesett havat. A kosztosok is behúzódtak a házba: a hó fogságába esett ittalvós vendégek és szánkózó farkaséhes kamaszok. A madarak is csak addig vártak, míg alábbhagyott a havazás és rögtön megrohanták az etetőket. A macskák erről mit sem tudtak, hiszen ki sem láttak a hóból. (Nem látni és nem látszani!) Amúgy szerintük ilyenkor egy meleg radiátor többet ér, mint két tucat friss cinke.

Az emberek etetése arra szorítkozott, amit a kamrában találtam, illetve amit kapni lehetett a sarki boltban, az pedig nem sok. Távolabbi bevásárlásról szó sem lehetett, de mindenki elfogadta, hogy hol a boldogság mostanában, naná hogy itthon! Ehhez képest az asztalra kerültek hétvégén az alábbiak: agyagban sült hagymás-gombás csirke, majorannás burgonya-krémleves, másodszorra melegített sóskamártás, kelt kuglóf, valamint a Lúdanyó-féle eszkimósüti.

De ne legyen a nevem saját levem, ha ezt is nem piszkálom meg, és addig-addig figurázok, míg át nem alakítom az eredeti receptet! Így is lett! A szánkózók nemére és életkorára való tekintettel eleve egy kétszer akkora tepsit béleltem ki mint a megadott, és mindenből dupla adagot mértem. Az alsó kekszes rétegbe zabos kekszet tettem, mert az volt a kamrában. Nem törtem ripityomra, hadd legyen szép tarka. Közepére pedig főztem egy sűrű karamellpudingot, de előtte két ek. cukrot megpirítottam és hozzákevertem a tejhez, végül kb. 10 dkg vajat kevertem bele. Lúdanyó azt ígérte, hogy egyszerű sütemény ez, mert nem kell sütögetni, igen, de azt elhallgatta, hogy az ember az összes habverőjét és keverőlapátját kénytelen bevetni és összemaszatolni! Nem baj, így is megérte és szerencsére a mosogatógép nem érzékeny a télre.
Eredeti recept: itt!
Hogyan etessük a madarakat: így!

3 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Ja, hát aki karamellkrémre cseréli a 2. réteget, az magára vessen :) Vagy legyen mosogatógépe :)

vorosvar írta...

Köszönöm a fanyűvőt:), és a madáretetési tippeket is.

Cukroskata írta...

Nem is tudtam, hogy mennyivel jobb az eszkimóknak, mint nekünk :-)