2010. június 25., péntek

A zsálya és a csirkemáj találkozása a szélesmetélten

A házi fűszerolimpiám dobogóját kénytelen voltam megnagyobbítani, hogy a legfelső fokra a szerecsendió mellé a zsálya is odaférjen. Emellett gondolva a jövőre is, teleültettem zsályával amit lehetett, és mint egy képzett füvész, folyamatosan újabb és újabb fajtákat keresek.
Darált húsokba is egyre inkább ezt teszem, több mártást is megbolondítottam már vele és tudom, hogy belsőségekhez kifejezetten ajánlott. De kellett még az a felejthetetlen benyomás, amit a Pastrami zsályás csirkemájas tagliatelléje jelentett, egy hűvös kora tavaszi napon. A receptet nem tűzték a számla mellé, magam próbálom azóta is kikísérletezni a művet.


A szélesmetéltet – nevezzük csak így – hónapokkal korábban gyúrtam igazi tanyasi tojásból, dobozban szárítottam és teljesen elfeledkeztem róla. E mellé már csak tejszínt és csirkemájat kellett vásárolnom, hiszen a zsálya ott burjánzik a fűszereskertben meg egy cserépben.
Nemzetközi szakirodalmi nyomásra néhány levelet olajban megsütöttem, látványnak érdekes volt, de az íze elveszett. A tűzhelyet viszont rendesen összeköpködte.


Zsályás csirkemájas szélesmetélt

A csirkemájat megtisztítottam, kevés olajon átpirítottam, egy gerezd fokhagymával és egy kisebb csokor felaprított zsályalevéllel tovább pároltam fedő alatt. Amikor elkészült enyhén megsóztam. Közben a tésztavizet feltettem.
Leheletnyi olajon pároltam további zsályacsíkokat, felöntöttem tejszínnel és alaposan beforraltam. Megsóztam, kevés citromot facsartam bele.
A kifőtt tésztát beleforgattam a tejszínes mártásba, a tetejére tettem a csirkemáj-darabkákat. Fehérbor mindenképpen kell mellé!
A maradék máj másnap a hűtőben dermedve hihetetlenül intenzív zsálya ízt adott, ezt pirítósra téve reggelire elfogyasztottuk.

9 megjegyzés:

Turbigó írta...

Száraz fehér borral készült, sós palacsinta tésztába mártott és forró zsiradékban kisütött zsályalevél remek antipasti.

lúdanyó írta...

Vajban ropogósra sütve is nagyon finom a zsályalevél

Vesta írta...

A zsályát még csak-csak, de a csirkemájat nem igazán szeretem, ezért nekem a kancsó tetszik leginkább.Mi van benne?

Chef Viki írta...

Vestával ellentétben én mind a kettőt nagyon szeretem! Zsályát is, csirkemájat is :-)

A kép irtó hangulatos!

"saját levében" írta...

Tejszín van benne, az esti fejésből. Hát ez így nem teljesen igaz, de akár az is lehetne!
Az antipastit kipróbálom!

spajzcetli írta...

…na, a hosszú böjtnek, amin tartottál bennünket (új bejegyzés elodázása, olvasóid „kéjes” várakoztatása, türelmetlen kíváncsiságunk felajzása), meg lett a pozitív hozadéka: ez a pazér poszt… Már rohanok is a baromfishoz, minden más fellelhető itthon!...

És a fotókat nézve: mintha piktor pingálta volna. (Hétfőn az idő horzsolta kancsó háttérképe lesz a munkahelyi gépemen. Kollégák részéről lesz ám írígykedéseskedés!...)

Grenadine írta...

jó a csendélet! a kancsó művileg koptatott, vagy igazi?

spajzcetli írta...

Grenadine! Vadonat ódon! :D

Hobbiszakács írta...

A fényképek élnek.