Darált húsokba is egyre inkább ezt teszem, több mártást is megbolondítottam már vele és tudom, hogy belsőségekhez kifejezetten ajánlott. De kellett még az a felejthetetlen benyomás, amit a Pastrami zsályás csirkemájas tagliatelléje jelentett, egy hűvös kora tavaszi napon. A receptet nem tűzték a számla mellé, magam próbálom azóta is kikísérletezni a művet.
A szélesmetéltet – nevezzük csak így – hónapokkal korábban gyúrtam igazi tanyasi tojásból, dobozban szárítottam és teljesen elfeledkeztem róla. E mellé már csak tejszínt és csirkemájat kellett vásárolnom, hiszen a zsálya ott burjánzik a fűszereskertben meg egy cserépben. Nemzetközi szakirodalmi nyomásra néhány levelet olajban megsütöttem, látványnak érdekes volt, de az íze elveszett. A tűzhelyet viszont rendesen összeköpködte.
A csirkemájat megtisztítottam, kevés olajon átpirítottam, egy gerezd fokhagymával és egy kisebb csokor felaprított zsályalevéllel tovább pároltam fedő alatt. Amikor elkészült enyhén megsóztam. Közben a tésztavizet feltettem.
Leheletnyi olajon pároltam további zsályacsíkokat, felöntöttem tejszínnel és alaposan beforraltam. Megsóztam, kevés citromot facsartam bele.
A kifőtt tésztát beleforgattam a tejszínes mártásba, a tetejére tettem a csirkemáj-darabkákat. Fehérbor mindenképpen kell mellé!
A maradék máj másnap a hűtőben dermedve hihetetlenül intenzív zsálya ízt adott, ezt pirítósra téve reggelire elfogyasztottuk.
9 megjegyzés:
Száraz fehér borral készült, sós palacsinta tésztába mártott és forró zsiradékban kisütött zsályalevél remek antipasti.
Vajban ropogósra sütve is nagyon finom a zsályalevél
A zsályát még csak-csak, de a csirkemájat nem igazán szeretem, ezért nekem a kancsó tetszik leginkább.Mi van benne?
Vestával ellentétben én mind a kettőt nagyon szeretem! Zsályát is, csirkemájat is :-)
A kép irtó hangulatos!
Tejszín van benne, az esti fejésből. Hát ez így nem teljesen igaz, de akár az is lehetne!
Az antipastit kipróbálom!
…na, a hosszú böjtnek, amin tartottál bennünket (új bejegyzés elodázása, olvasóid „kéjes” várakoztatása, türelmetlen kíváncsiságunk felajzása), meg lett a pozitív hozadéka: ez a pazér poszt… Már rohanok is a baromfishoz, minden más fellelhető itthon!...
És a fotókat nézve: mintha piktor pingálta volna. (Hétfőn az idő horzsolta kancsó háttérképe lesz a munkahelyi gépemen. Kollégák részéről lesz ám írígykedéseskedés!...)
jó a csendélet! a kancsó művileg koptatott, vagy igazi?
Grenadine! Vadonat ódon! :D
A fényképek élnek.
Megjegyzés küldése