2010. augusztus 1., vasárnap

Ha padlizsán nincs…

…a cukkíni is kincs! Kiáltottam fel, amikor rádöbbentem: a két padlizsánbokrommal nem tudok betörni a nagybani piacra, de még a saját igényeimet sem tudom kielégíteni, persze hogy nem, hiszen azok elég nagyok, ha padlizsánról van szó. A padlizsánom bezzeg kicsi! Mit kicsi! Pirinyó! Rémült körlevelet küldtem szét a szakembereknek, hogy segítsetek, akkor ez ennyi, megérett és leszedhetem, hiszen a színe már olyan mint a nagyoké, vagy meg fog nőni majd egyszer, csak győzzem kivárni? Grenadine kolléganő azt üzente, hogy "kerti pedofilnak bébipadlizsánt"! Ez övön aluli beszólás volt.

Összehasonlítottam a cukkínit a padlizsánnal, de nem sok hasonlóságot találtam köztük, ezzel a kísérletet be is fejeztem. A következő kísérlet a cukkínikrém elkészítése volt. Mivel a padlizsánkrémemben a római kömény a domináns, ezt raktam a cukkínibe is, már csak a sűrítésen kellett agyalni. Mivel éppen arabos jellegű kenyérkéket sütöttem, ami azt jelenti, hogy a kenyértésztába belegyúrom a villával összenyomkodott csicseriborsót, kapott a cukkíni is egy nagy adagot. Meg egy kis koriandert is. A fűszerválasztás oka: kaptam egy török fűszerválogatást és mint egy gyereknek, muszáj volt azonnal kibontani az új játékot, hiába van egyébként is sok hasonló fűszerem a fiókban. Chili is került bele haladóknak, mert állítólag a cukkíni Mexikóból származik. Akik szerint nem onnan, azoknak joghurtot kevertem bele.


Cukkínikrém

Kevés olívaolajon megpároltam két kisebb apróra vágott vöröshagymát. Rádobtam 5 uborka nagyságú szabálytalan hasábokra vágott cukkínit és két marék megfőzött csicseriborsót. Folyadékot semmit, csak a saját levében párolódhat! :)
Rádobtam még 4 gerezd fokhagymát és amikor már megpuhult de még lehetett harapni is, akkor a fűszereket, sót. Kihűlés után villával lazán összenyomkodtam, lehet darabosan is hagyni. Lepények, pirítósok mellé nagyon finom, de halak vagy húsok kísérője is lehetne!
(Szerintem a konzerv csicseriborsónál ezerszer jobb ha szárazat veszünk, néhány órán át áztatjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. A boltok bio polcain szokták tárolni, a vörös lencse és a hajdina között.)

12 megjegyzés:

Vesta írta...

A padlizsánod cuk(kin)i,haha!
De ez a dzsungel is garázs tetején van?

"saját levében" írta...

Az ott a nevezetes cukkíni-dzsángel!

Piszke írta...

Pont ezt akartam, írni, kész dzsungel. Nehogy egyszer felfaljenek a cukkini-szörnyek ott a sűrűben!

Piszke írta...

felfAljanak vagy falafel, vagy valami ilyesmi...

Belinda írta...

Olyan verseny nincs, hogy zölségzsugorítás? Mittomén: konyhakerti bonsai :)

Zuzuka írta...

nagyon jól hangzik.
azt hittem csicseriborsó csak a dalban van:)

"saját levében" írta...

Piszke, ma komolyan eszembe jutott, hogy egyszer valakivel összefutok ott a töveknél!

Belinda, un. "törpe" paradicsomot is ültettem, alacsony, tömzsi, gnóm. Sajátosan kuporog a földön. De nem koktél, hanem tényleg törpe.

Zuzuka, szerintem még a török uralomból maradt a dalocska, képzelem hogy a fekete szemű menyecskével is mi volt!

Zuzuka írta...

a korianderre nem tudok ráhangolódni, hiszen annak kölni íze van:(

ex-Hobbiszakács írta...

Aszalni, füstölni, pörkölni (és darálni), konfitálni, kocsonyásítani, kolbászni... you name it!

:-))

ex-Hobbiszakács írta...

"Sajátosan kuporog a földön." Szeme kidülledve?! Ajajjj...
:-)

Névtelen írta...

A padlizsant meg hagyd noni! Koran belilul a feje, de attol meg noni fog.
A csicseriborsot imadom. En is sajat magam szoktam megfozni, de gyorssegelynek mindig gubbaszt a spajzban egy-ket konzerv is :o)

Meleg nyari napokra ajanlom a csicseriborsos kusz-kuszt, amibe muszaj beletenni egy halkonzervet (fustolt sprotnitol kezdve a tonhalig, barmit!) olajjal egyutt. Ha nem szeretitek az intenziv halizt, akkor le lehet onteni rola a sajat olajat es olivaval helyettesiteni. Szoval a kihult kusz-kuszhoz adjuk a csicseriborsot, aprora metelt zoldhagymat, halat, nagy csokor osszevagdalt petrezselymet (ne a fodrosat, mert annak alig van petrezselyem ize!). Citromlevel, soval, borssal izesitjuk, a tejere sok-sok gerezd paradicsomot, esetleg fott tojast teszunk. A hutobol kiveve isteni vacsora forro nyari napokra!
Esetleg grillezett cukkinivel gazdagithatjuk.
Most megyek es kiprobalom a cukkini kremet :o)
Udv, Attilajukkaja

Zuzuka írta...

tényleg a garázs tetején terem? hihhetetlen! jó gazdag föld lehet rajta.