Hozzávalók: omlós (linzer) tészta és az átlagosnál sűrűbb lekvár. Esetünkben málna. Esetleg egy kis darált dió vagy mandula a lekvár tetejére.
A tészta a klasszikus 3:2:1 recept, azaz három rész sima liszt, két rész zsiradék, 1 rész porcukor. A zsiradék valódi vaj vagy sertészsír, esetleg a kettő keveréke is lehet, akkor lesz igazán omlós. A liszthez keverhetünk őrölt mandulát, diót is. Ezeket összedolgozva 1-2 tojás sárgájával, vagy hideg vízzel lazíthatjuk, hogy összeálljon.
A kivajazott formába belesimítjuk az előzőleg lehűtött és pihentetett tészta 3/4-ét. Készíthetjük tepsiben téglalap alakúra formázva, pités tálban, kerek tortaformában stb. Megkenjünk lekvárral és megszórjuk dióval, mogyoróval, mandulával. A felső tésztaréteg lehet sodrott rács, kinyújtott tésztalapból vágott csíkok, esetleg a reszelő durvább felén ráreszelhetjük a maradék tésztát, de akkor a lekvár és a dió nem látszik ki és nem tud kicsit megpirulni.
4 megjegyzés:
jó ötlet volt föltenni!
:) köszönöm!
Szerintem meg néha a kevesebb több, az egyszerűbbnek nagyobb a keletje. Én speciel imádom.
… (első képről beszélek): a süti szelet csodálatiasan néz ki! De elcserélném az elegánsan finom díszítéssel „pingált” tányérért és az (akár!) Esterházy eszcájg készletéből származtatható ezüst tortalapátért! (Melyik régiségvásáron kurkásztad ezeket kincseket?)…
Én úgy mondom, hogy OMLÓSZ! :)
Megjegyzés küldése