2010. szeptember 11., szombat

Kerti hal

Este az ágyban a konyhakertre gondolni: az öregedés jele. Céklák és paszternákok képével álomba szenderülni – ebbe már bele sem merek gondolni, hogy minek a jele! Örülni az esőnek: a végérvényes elparasztodás tünete. Anyám szerint, ahogy telnek az évek egyre inkább vonzódunk a földhöz, ami majd befogad bennünket.

Nem csoda, ha a halról is AZ jutott eszembe. Mármint a zöldségek. A tőkehalat enyhén besóztam, lisztbe paskoltam, az egyik oldalát kevés olívaolajon megsütöttem, majd megfordítottam, egy darabka vajat dobtam mellé és azt is megsütöttem, de nem hagytam kiszáradni a halat. Tálaláskor a tetejére mindenféle konyhakerti zöldséget – hagymát, répát, paszternákot, paprikát, cukkínit – csíkokra vágtam, (persze a borsó kivételével!) és egy wokban megpároltam, pirítottam. A végén friss gyömbért reszeltem bele, ettől jó kis keleti íze lett! Az étel talapzatát félig megfőzött, majd vastag szeletekre vágott és megsütött krumpli szeletek alkották.


A kert megtanít arra, hogy minden viszonylagos. Például eleinte még szerettem a vadgalambokat, főleg azért mert huhogásuk gyerekkori falusi nyaralásaimra emlékeztettek, de amint elkezdték kizabálni a borsóhajtásokat a földből, elszánt csatát indítottam ellenük. Miközben megkaptuk a Madárbarát kert kitüntető címet, melyet egy gyönyörű fémtáblával tudunk bizonyítani, aljas módon gallyakkal szüntettem meg a galambok leszállópályáját a borsóveteményben. Viszont egész nyáron lábujjhegyen közlekedtünk az ideiglenesen kertünkben állomásozó macskabaglyok alatt.

Nem ártana benevezni a "Tiszta udvar, rendes ház" mozgalomba is. De az olyan strapás lehet, semmi kedvem hozzá. Inkább vissza a kertbe!

13 megjegyzés:

trendo írta...

Viszonozva megtisztelő látogatásodat, örömmel fedeztem fel egy rokonlelket Benned! Nekem is madárbarát a kertem, fészkelt nálam bagoly (réti füles), örülök az esőnek. Jó volt itt járni!

Trendo a Gastrodamustól

Ildy írta...

Klassz recept, hangulatos természet.

lúdanyó írta...

De jó ez a bagoly! :)
Bennem nincs még késztetés a kertészkedésre, jelent ez valamit? Hosszú életet vagy valami mást? :)

"saját levében" írta...

Ez azt jelentheti, hogy

- okosan a kimeneti oldalra helyezkedtél (ott nem kell gyomlálni)
vagy
- még tényleg nagyon ifjú s bohó vagy!

"saját levében" írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nyarikonyha írta...

én is imádtam a mókust. ebben az évben a félig zöld diómat csemegézte a fán. már nem szeretem annyira. a mogyoróbokor egy az egyben az övé volt. na viccet félretéve:imádom ezt a blogot, nagyon jókat főzöl, jókat írsz.

Skandikamera írta...

Bagoly mondja kertésznek...
:-)

"saját levében" írta...

Addig jár a bagoly az ágra, míg le nem törik!

spajzcetli írta...

"Zöldséges kerti hal, hosszanti élet."
"Madarat odváról, embert kertjéről."
"Zöld mángoldnak ne nézd a nyelét."

Cukroskata írta...

Azt hittem, hogy halat is ültettél, így lett kerti halad. Ez már nem csak madárbarát, hanem halbarát kert?

Skandikamera írta...

Most ugrott be a "helyes kifejezés": halaskert

:-)

spajzcetli írta...

…Skandikamera: „halaskert” :) …bizony, azok a csodás keszeg- és pisztrángágyások!, formás pontybokrok!, égbe szökő sudár csukafák!, no’ meg a levesnek nevelt cserepes kecsege!... …:))

Cukroskata írta...

Csak szüretkor nehogy rád ugorjon egy harcias kardhal, vagy cápa :-)