2011. január 4., kedd

Váncsa, receptre


Mit eszik a gasztroblogger háza népe, ha szegénykét olyképpen jutalmazza a sors lázas betegek ápolásáért, hogy ő maga is lázba esik és két napig csak lebeg át folyamatosan az újévbe anélkül, hogy erről bármit tudna?

A háza népe persze nem esik kétségbe, mert egy gasztroblogger konyhájában mindig van mit a tejbe aprítani, ha mást nem, a maradék bejglit. Na de ki a fene akar maradékot enni szilveszterkor, és főleg ki a fene akar erőt venni magán, hogy körülnézzen a hűtőszekrényben, kamrapolcon? Így történt, hogy háznépiék képesek voltak sajtos-tejfölös spagettivel mulatni az év legvidámabb éjszakáján, de előbb életet leheltek annyira a hobbiszakácsba, hogy elhaló leheletével fülkagylójukba megvallja, hol rejtegeti a sajtreszelőt, a sajtot, a tejfölt és a spagettit. És a betétkönyvét. Vizet és tüzet, mint ügyes hajótöröttek, egyedül is találtak.

Bezzeg a fél malac, az tudta mi a dolga! Azonnal megszimatolta, hogy itt a menekvés ideje, két suta lábával odébb rúgta a vöröskáposzta fejet, majd bebicegett a mélyhűtőbe és magára csapta az ajtót. Ha csak egy hétig tolódik ki a siralomház, hát az is több a semminél, addig is jól eldiskurál majd életről-halálról a balatoni keszegekkel és a vasi kakasokkal. Az összemelegedők deres fejüket csak akkor kapták fel, amikor január elsején becsengetett a pizzafutár.

A kegyetlen mínuszokra és a szeretet ünnepére való tekintettel, gasztrobloggerünk még eleven időszakában oly döntést hozott, hogy "gyertek be kóbor macskák, ne éjszakázzatok odakint"! A döntést, cselekvőképességében hirtelen beállott változások miatt, már nem állt módjában hatályon kívül helyezni. Maradtak tehát a meghívottak, vagyis behívottak, és az ő üres bendőjük. Igaz is, miért  a sorsot vádolja hősünk, ha tulajdonképpen ő  maga rendezi úgy, hogy naponta többször fekete macskák szaladjanak át előtte a szőnyegen?
 
Ahogy a Kis hercegben  megmondták: "egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél" – hát mint kiderült, a macskák is olvasták a Kis herceget. Így nem akarták tudomásul venni, hogy a blogger most éppen nincs magánál, hogy az étel szó puszta hallatán is megjelenik torkában a Kis herceg lompos farkú barátja, hanem igenis, tessék felkelni, ételt adni, simogatni, gombolyagot dobni és feltakarítani azt, amit a szocializációmentes macskavendégek hagynak maguk után. De lehet hogy csak vicces ember ez a hobbiszakács, gondolták a macskák, és ha kitartóan felugrálunk a takarójára, alulról piszkáljuk az ágymatracát, lelógó kezét pofozgatjuk tappancsainkkal, hamarosan felkél majd és azt kiáltja: „Hahó! Csak vicceltem! Fiúk! Lányok! Irány a konyha!”

Nem, nem ugrott fel. Hanem szépen, komótosan, úgy január másodikának estéje felé, hanyatló kezével a karácsonyfa alá nyúlt, magához húzta Váncsa István új könyvét, és elkezdte olvasni. Olvasott és csak olvasott, egyre nagyobb örömmel, zöld olajokról, sumér lakomákról, érett báránylapockákról. Veszek  mégis egy tazsint - súgta magának cserepes ajkaival - és soha többé nem eszem zöld olajbogyót csak feketét, azt is csak maggal - tette hozzá.
Így ment ez néhány órán keresztül, mikor egyszer csak valóban felugrott azzal, hogy "előre fiúk, lányok! Hedonisták, irány a konyha! Éljen az újév!" 
És néhány perc múlva már mosogatta is a sajtos spagettis tányérokat.

12 megjegyzés:

Cserke írta...

Csípem a macskabehívós hobbiszakácsféléket.

És a tazsin jó dolog. Mert pl. szemrehányóan tud pislogni a kamrapolcról és ezt eléggé kevés konyhai eszköz tudja utána csinálni.

Piszke írta...

Mégjobbulást!
A macskák egyébként úgy gondolták,hogy MOST van magánál a hobbiszakács, és EDDIG nem volt egyáltalán.
Ahogy kedvencem, Wodehouse mondja, ebből látszik, hogy ezen a világon minden, de minden csupán nézőpont kérdése.

Torma Cauli írta...

Lehetne? Hogy a Váncsából együnk is valamit? :-)

Grenadine írta...

húúú végig aggódtam a storyt! örülök hogy a főhős mégis életben maradt

Anikó írta...

Élvezettel olvastam a szilveszteri-újévi drámát és örülök, hogy happy end lett.
További jó sütést-főzést-történetet:-))))

"saját levében" írta...

Köszi mindenkinek, lesz itt még minden, egészség, Váncsa-recept, pislogó tazsin, nem tervezett macskakölykök - hiszen új év van, új lehetőségekkel!

Planet Susannia írta...

Mielőbbi teljes gyógyulást és izgalmas felfedezéseket Váncsán!
Nem minden folytatódik rosszul, ami rosszul kezdődik ezért előre a fakanállal 2011-ben is!
A követők

lúdanyó írta...

Én meg elajándékoztam a Váncsámat (igaz karácsonyi vészhelyzet állt elő :)).
Be kell szereznem egy újat, betegséget nem kérek hozzá, macska meg már van itthon.
Az írásodból azt olvasom ki, hogy már teljesen jól vagy :).

ex-Hobbiszakács írta...

Levonom a tanulságot:

Jótett helyébe jót ne várj!
:-)

Habár... ki tudja, mikor lesz még ennyi időd olvasni?

Éva írta...

Nálunk is beütött a karácsonyi vírus, de túléltük! Fekete macsek erre is akad. Egyébként némi noszogatással alomtálcára szoktatható még a kóbor cica is!

Cukroskata írta...

Remélem már teljesen jól vagy. Már nagyon aggódtam, se karácsonyi, se szilveszteri poszt. Örülök, hogy életjelet adtál magadról, és persze a családról, nem számítva a macskákat :-)))

Nem vagyok mesterszakács írta...

Most rendhagyó leszek...először nézz be (mielőbb!) ide:
http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/01/meglepetest-kaptam-jo-szivvel-tovabb.html
...és most megyek és elolvasom a posztodat!...:)))