2011. július 17., vasárnap

75 forró nyár


Sokáig nem tudtam elképzelni azt az érzést, amikor valaki számára egy üdítőital testesít meg bizonyos érzelmeket, hangulatokat, vagy köt egy szabadabbnak hitt világhoz. De aztán, sok évvel ezelőtt, egy szép nyári napon rácsodálkoztam egy narancsos üdítőitalra.  Olyan egyszerű, mint egy házi limonádé, amolyan igazi békebeli ital. Külön megfogott a megjelenése, a narancsra hajazó hasas, rücskös palackocskája, s a különböző korszakokban köré kerített művészi reklámarculat.

Boldog országokban mindenhol ott van a nyári asztalon, nálunk csak elvétve lehet kapni. Gondoltam hogy nem várok addig, míg mi is csatlakozunk a Boldogságossági Unióhoz (BU), hanem egy párizsi antikváriumban vettem egy  – sajnos nem eredeti – fém reklámtáblát és felszereltem a konyhám falára. Azóta Bernard Villemot műve ragyogja be a téli sötét reggeleket, miközben a tejeskávémat kortyolgatom.

Az üdítőital valódi narancsból készül, nem tartalmaz hozzáadott gyanús, egészségtelen dolgokat. Enyhén szénsavas, csak annyira, amennyire kell. Sajnos árusítják műanyag palackban és fém hengerben is, de azokra rá sem nézek. Mit szólna hozzá szegény Villemot?!

Az Orangina – mert ugyebár az utolsó bekezdésben kell elhangoznia a márkanévnek – mostanában ünnepli 75. születésnapját. Sok boldogságot kívánok neki, meg magunknak is, mert ha végre beléphetnék a BU-ba, akkor legalább a nyarakat itt tölthetné nálunk.
Vigyázat, használat előtt felrázandó!

12 megjegyzés:

Éva írta...

Hát ezt mindenképpen ki kell próbálni! Ha az íze is olyan jó, mint a plakátja!...
Visszatérve az előző bejegyzéshez, a limonádéba csak beleraksz ízesítőként egy kis mentalevelet, vagy a mentateát "ízesíted" citrommal?

"saját levében" írta...

Fogok egy kancsót, kifacsart citromlevet öntök bele, beledobok egy marék mentát és kicsit összetöröm egy fa rúddal. Állni hagyom, majd felöntöm vízzel, édesítem. Ez így ázhat akármeddig, annál erősebb lesz a menta íze.
Tálaláskor leszűröm és jégkockát teszek bele. Lehet gyömbért is beleáztatni, vagy reszelni. Ha pedig már este van, a jégkocka mellé olykor öntök egy kis gint vagy fehér rumot is...

Éva írta...

Kipróbáljuk :)
Literes kancsóba hány citrom leve megy kb?

"saját levében" írta...

Mondjuk három! Citromja és embere válogatja. :))

Planet Susannia írta...

...és ha rám hallgattok, nemcsak a levét csurgatjátok bele, hanem párat kifacsaratlanul belevágtok kis kockákban. Aztán a végén kieszegetitek mentával a tetejükön.
Ja, és nádcukrot bele. Barna nádcukrot.

"saját levében" írta...

Kezdünk menthetetlenül sodródni a mojito koktél felé! De nincs is annál jobb!

Éva írta...

A helyzet egyre fokozódik! Cukor helyett én ha lehetséges, mézet használok. A barna nádcukor kipróbálására már erősödő elhatározás van!

Belinda írta...

:) Bocs, hogy megtöröm ezt az egyre magasabbra szárnyaló diskurzust! :) Van nálam valami számodra, amiből talán egy újabb bejegyzésgyöngyszem lesz.:)

Györgyi írta...

Szia!
ide tévedtem és mikor megláttam ,hogy más is ennyire szereti ezt az űditőt leragadtam itt:))2 éve Erdélyben akadtam rá egy boltban azóta nem ittam,sajna:(érdekes mert horvátoknál minden boltban lehet kapni:)nálunk meg nem.

"saját levében" írta...

Györgyi, kb. amikor kommenteltél, akkor ittam egyet Dalmáciában és ünnepi "75 let" üvegben volt. El is kértem a pincértől...

BirgánAndi írta...

Én szót fogadtam neked, és felráztam a koperi interspár közepén a frissen szerzett Oranginánkat. Csak annyit fűznék hozzá, hogy szerencsére 3 lépésre volt a mosdó.

"saját levében" írta...

Andi :))))!
Jó érzés, hogy az ember nyomot hagy a világban!