2011. december 17., szombat

Mézes GYIK



Ilyenkor, az alaplé-főzés, a diópucolás, mákdarálás és az aprósütemény sütés időszakában sokan keresnek meg azzal, hogy adjak nekik valamilyen mézeskalács receptet. Odaadom, ők pedig általában nem sütik meg, a következő évben ugyanúgy elkérik, és minden alkalommal felteszik az alapvető kérdést, hogy "na és mire kell vigyázni?".
Most megválaszolom a leggyakoribb GYIK-ot, azaz a Gyakran Ismételt Kérdést. Hátha egyszer mégis megsütik.

Csak arra kell vigyázni,

  • hogy a sütés előtt döntsük el, puha vagy kemény mézest szeretnénk-e. A puhában több a vaj és a szódabikarbóna.
  • hogy őszintén gondoljuk át, van-e megfelelő állóképességünk és logisztikai képességünk a kivitelezéshez
  • hogy legalább fél napig pihentessük az összegyúrt tésztát
  • hogy a sütő ne legyen forró, mert hamar megég a tészta, de mérsékelt meleg se legyen, mert akkor meg ráér dagadozni
  • hogy folyamatosan járőrözzünk a sütő ablaka előtt, ha van, ha nincs, vágassunk rá, mert fontos, hogy amint kap egy kis piros színt a sütemény, azonnal ki kell kapni
  • hogy a tojás sárgáját, amellyel megkenjük a kiszaggatott sütit, jól keverjük el, vagy akár le is szűrhetjük, mert akkor nem lesz fehérjecsomó benne, ami ráragad az ecsetre és csúnyán rásülhet a tésztára
  • hogy mielőtt betoljuk a sütőbe, fúrjunk lyukat a mézesekre
  • hogy amikor kivesszük és már nem forró, de még nem is merev hideg, ismét fúrjuk át a sütés előtti lyukat
  • hogy mielőtt nekifogunk a díszítésnek, vegyünk be egy nyugtatót
  • hogy higgyük el, tényleg elég egy tojásfehérje a díszítéshez
  • hogy számítsunk arra, hogy egy rakás cukrot felvesz a fehér máz
  • hogy a porcukrot érdemes legalább kétszer átszitálni, mert ha csak egy kristály eltömíti az írókalyukat, szükségessé válhat még egy nyugtató
  • hogy ne gyógyszerezzük tovább magunkat, amikor a már betöltött mázról kiderül hogy mégsem jó, túl sűrű vagy túl híg, és ki kell nyomni az egészet és még keverni hozzá cukrot vagy fehérjét
  • hogy ne higgyünk azoknak, akik mást is tesznek a mázba, én tettem tavaly keményítőt és fájdalmasan porladt le a sütikről
  • hogy ha a népművészet mesterei vagyunk és bámészkodók előtt írókázunk egy rendezvényen, dugulás esetén ne vegyük a szánkba az írókát és ne szopjunk belőle egy nagyot, mert ettől minden jó érzésű vásárlónak felfordul a gyomra
  • hogy számítsunk arra, több esténk is rámegy majd a felszalagozásra  
  • hogy ha az elkészült mézeseket párás helyen hagyjuk, megpuhulnak
  • hogy ezekben a napokban többet fordítsunk hát-, derék- és nyaktornára, mert az aprósütemény-készítés a vázizomzat  legnagyobb ellensége
De leginkább arra kell vigyázni, hogy ha valaki elkezdi ezt a hobbit, akkor ez igazi szenvedéllyé válik, egész évben epedve lesi az advent eljövetelét, hogy végre nekieshessen a gyúrásnak, nyújtásnak, szaggatásnak, sütésnek, díszítésnek, szalagozásnak. Aki egyszer elkezdi, az végérvényesen beleragad ebbe az édes mámoros tevékenységbe.


10 megjegyzés:

Torma Cauli írta...

A Népművészet Mestere címhez egy jó pár zsűrizett tárgynak kell lennie! Felvilágosítás a Hagyományok Házában. :-)

"saját levében" írta...

De szopott mázasnak kell lennie, vagy szopatlannak?

spajzcetli írta...

...hááálááát adok a teremtőnek, hogy férfinak születtem!... Igy, csupán csak annyi a tisztem -mint figyelmét mindenre kiterjesztő, gondos és körültetkintő férjnek-, hogy e posztot elolvastassam szeretett feleségemmel - mitegy karácsony előtti sütögetések balfogásait megelőzendő...
:))

Torma Cauli írta...

Nem a mázon múlik, hanem a lelki telítettségen, a formán, színen, díszítésen, a hagyományok ismeretén. :-) Más. Voltam régi mézeskalácsosnál, ő azt mondta, annyi lisztet kell a mézbe tenni, amennyit melegen felvesz!(?) Semmi mást. Na?

Cserke írta...

Valamint nagyon vigyázni kell annak, aki fentiekre adja a fejét, hogy ne olvasson ilyen útmutatót hozzája.
Különösen teaivás közben.
Vagy ne igyon teát, olvasás közben, az még egy lehetőség.

Hobbiszakács írta...

A vásári, szív alakú mézeskalácsba milyen tükröt süssünk? Egyenest vagy görbét?

:-)

"saját levében" írta...

A vásári szívbe egyenes tükör kell, alá pedig ez a szöveg a régi Bergendytől:

"Kislány, ne higgy a tükrödnek,
Higgy inkább nekem!
A tükör néma, s te szépet vársz hallani
Higgy nekem, s én tudok szebbeket mondani. (...)

Kislány, ne higgy a tükrödnek,
Higgy inkább nekem!
A tükör csapda, az ördögök fegyvere
A világ szebb felét eltakarod vele

Kislány, ne higgy a tükrödnek, mert így tetszel nekem!"

Hobbiszakács írta...

:-)

tücsi írta...

Hát én most keveredtem ide, de nagyon tetszik minden, az írás, a képek, és az elkészített sütik.:) Jövök tanulni!!!!

"saját levében" írta...

Kedves Tücsi, üdvözlet neked!