Bevált módszerem, hogy gyorsan sütök egy piskótát (néha kakaósat, néha diósat, néha vajasat), amit a 33x30 cm-es tepsiben sütök meg, majd három csíkra vágom. Ehhez előveszem a konyhai colstokot is, mert tortalapot kiszabni, csak pontosan lehet szépen...úgy érdemes.
A három téglalap, ami a méretből kijön, egymásra rétegezve pont illik a hosszúkás süteményestálra. Aztán már csak kitalálok valamilyen krémet és megtöltöm a szeleteket. A tetejét figyelemelterelő díszítéssel dekorálom, nehogy észrevegyék, hogy ez csak egy vasárnapi "hamarsüti".
Sütőpapíros tepsibe lapátoltam, 175 fokon megsütöttem. Amikor langyosra hűlt, kiborítottam és lehúztam róla a papírt, később felvágtam három nagy szeletre.
Túrós-mascarponés krém
250 g túró
150 g porcukor
200 ml felvert tejszín
100 g puha vaj
1 citrom reszelt héja
vanília esszencia
4 db zselatinlapocska
Az összetevőket alaposan összekevertem, a vajat és a tejszínt habosra verve kevertem bele. A túrót áttörtem, hogy aprószemű legyen. A zselatint a zacskón található előírás alapján olvasztottam fel, amikor kihűlt, a krémhez kevertem. Behűtés közben többször átkevertem és később töltöttem a tésztalapokra. Ha túl keményre sikerül a krém, citrom- vagy narancslikőrrel érdemes lazítani.
VAGY
Csokoládés krém
Gőz fölé állított tűzálló tálban felvertem 3 tojást egy kis cukorral és gyakori kevergetés közben felfőztem. Miután levettem a gőzről, belekevertem 200 g olvasztott étcsokoládét és csipet sót.
250 g vajat habosra vertem 120 g cukorral, két ek. kakaóporral és a kihűlt krémet hozzákevertem. Némi rumot is tettem bele, nem csak az íze kedvéért.
8 megjegyzés:
Colstok nem elég, szögmérő és vizszintező is kell :-)
Nekem egy 20 cm-es, kerek formára van kidolgozva 4 tojásból ue. a koncepció. :)
Ja, az lemaradt, hogy ahhoz nem kell colstok!
Akkor most bevallom, hogy a ragasztószalag mellett még ipari sniccert és orvosi szikét is tartok a konyhafiókban.
Vízszintezője - úgy tapasztalom nap mint nap - a konyhabútorosoknak volt!
Az orvosi szike nálam is alapdarab, igaz, nem kell érte messze mennem! :P
Ezek az egészséges adalékok (remélem) jót tesznek a gerincoszlopnak is!
Collstok, ez jó! Tényleg. Nekem az olló volt egy ilyen alapdarab, amit az idősebb családtagok csodálkozására beraktam a konyhafiókba. Nekik is szükségük lett volna rá, de nem tartották a konyhába valónak. Anyukám viszont a 30-as években tanult meg főzni - mezővárosi paraszti háztartásuk volt - és nem tanulta meg a konzervnyitót használni. A paradicsompüré dobozát a csirkebontó ollóval nyitotta fel :-)
Csokikrém: ez az igazi!
Tényleg! Különbözünk egyáltalán egy barkácsműhelytől? Szerintem nem sokban!
Megjegyzés küldése