2012. május 23., szerda

A fotel - föld viszonylat

Kertészkedés után mindig alaposan mossunk kezet!

Március közepén egyszer csak a tavasz mögém lopakodott, megmarkolta a fotel támláját és zutty, kiborított belőle! Felkászálódtam, összeszedtem a lehullott könyveket, majd elindultam megkeresni a kertésznadrágomat. Igen, van ilyenem, s bár az építőiparból származik, de legalább zöld, sok zsebe van, és ami a legfontosabb: nem kell minden lehajolás után deréktájon szerelést igazítani. Bírja a guggolást, térdelést, sarazást, szóval mindenféle kerti sportágat. Miközben öltöztem, az jutott eszembe, milyen érdekes, ahogy megjön a jó idő, az emberek pillanatok alatt levetkőznek. Gátlástalanul tárják elénk a gusztustalan bőrhibákat, rémisztő lábujjak kandikálnak ki a divatos papucsokból, az ápolatlan embertestek átlépik a télikabátok által addig gondosan őrzött határt. Sajnálom, hogy a férfilábakra nem szokás kritikai megjegyzést tenni, ezt valahogy elfelejtették kivívni szüfrazsett anyáink.
 
Snidling - teljes díszben
Bezzeg a természet ilyenkor öltözik fel! Elhúzom a nedves avart a snidlinghajtásról, pár nap alatt rendbe szedi magát: világosból sötétzöld lesz, erős és ízletes, néhány hét alatt megjelennek rajta a csodás lila hagymavirágok. A fák is virágoznak, majd hóesést imitálva elhullatják szirmaikat. A petrezselyem csak egy kis fazonigazítást kér, levágom az elhalt leveleket, már jön is a sok friss levél. A fodor-, és borsmenta alattomban elterjedt a föld alatt, most harsogóan tör fel a legváratlanabb helyekről. Az aznapi szomjúságot egy mentás-gyömbéres limonádéval gyűröm le, este ugyanezzel köszöntöm a tavaszt – kiegészítve egy kis ginnel és jéggel.


A tavaszi első magvetés idejére nagyon szellemes meghatározást használnak a kertészek: „az akkor jön el, amikor már rá lehet menni a földre.” Azaz, amikor a sár nem húz le, nem tapad rá az ásóra, kapára és el lehet gereblyézni a földet szép egyenletesre, morzsalékosra. „Olyan lett, mint a biliárdasztal”, - csettint ilyenkor egy elégedett paraszt akkor is, ha a helyi kocsmában csak csocsó van.

A veteményezés időrendje kirajzolódik a kert-tervből, vagy akár a magos zacskók hátuljáról is, ehhez olvasni sem kell tudni, kis piktogramok jelzik a tudnivalókat. A Kanadából kapott magokon bezzeg angol szöveg van, méghozzá az hogy „vetés: a virágzás előtt 8-10 héttel”. Ez pont olyan, mint a sütőm, amit fordított időrendben kell beprogramozni. Meg hogy „vetés: az utolsó fagy után”. Ez jó! Ha tudnám melyik az utolsó fagy, már rég átvettem volna Bálint gazdától a koronát és maszek meteorológiai trafikomban pénzért árulnám a tuti fagytippeket. De hogy ne bukjak nagyot, úgy fogalmaznék, hogy „a fagytól tartani nem kell félnetek jó lesz ha lesz ha nem én nem ellenzem!” Ha kiderül, hogy valamelyik ügyfelem túl gyenge szövegértésből, akkor Pongrác, Szervác és Bonifác irgalmazzon nekem!

Amikor a cukkini fenekén még ott van a (csávázott) tojáshéj!

6 megjegyzés:

Kati írta...

Csodás a snidlinged:) Nálunk is megindult a veteményezés, édesanyám a veteményesbe, én a terszon cserepekbe ültettem. Én igaz többnyire csak fűszernövényeket, éa piros meg sárga balkonparadicsomot.
De hála Istennek anyuéknál minden megterem:)

"saját levében" írta...

Már nekem is van 1-2 zöld paradicsomom, ilyen korán még soha nem volt. Igen, cserépbe is lehet egy csomó dolgot ültetni, én is csinálom. Még krumplit is.

Planet Susannia írta...

Emeleti teraszsidlingejim, amik beették magukat a repedések közé és évek óta önálló életet élnek, reppenő magjaik által idén felbukkantak a ház másik oldalán a bejáratot fedő kis kavicsos tetőn is, az ibolyák pedig, akik ugyan a cserépből idén kifagytak, haláluk előtt még szétküldték a hírnököket, így meglepve fedeztem fel őket vidáman megtelepedve a környékbeli játszótéren. Szeretem nagyon, hogy a természetre még mindig lehet számítani.
Egyébként ha valakinek averziói lennének: a snidling virágai is ehetőek.
Egy kérdés a rutinos kertészhez:
a szekrényben kicsírázott krumplit bedugtam egy nagy cserépbe s időközben klassz kis bokorrá növekedett. Ha most kikaparom, újkrumli, ha ősszel, télálló lesz?
Jól emlékszem?

Planet Susannia írta...

Hogy képben legyünk: ez most melyik macska? Csak nem ő Findusz?

"saját levében" írta...

Ez itt maga a nagy (8 kg) Findusz macska személyesen! Kertész, cukrász, madarász és alvászati szakértő.
Krumpli: szerintem amikor virágzik, akkor már újkrumplikat sejthetünk a bokor alatt. Ha még várunk néhány hetet, és a szára is kezd megbarnulni, akkor meg már öregebb a burgonya.

Torma Cauli írta...

Hm, nem nagy az a kesztyű a Findusznak? :-)