2013. július 12., péntek
Transzparens lúdláb
A téren kelletlenül ácsorgott a testes férfi, körülötte a
földre terített nejlonon kávéfőzők és edények, kezében egy minden igényt
kielégítő bevonattal ellátott wok. "Süssél palacsintát!"– ezzel a
tömör mondattal szólította meg a villamoshoz siető nőket, eléjük lendítve az
edényt. Az idősebbeket nem tegezte, ők a "süssön
palacsintát!" felszólító mondatot kapták, miközben igyekeztek kitérni az
erőszakos kínáló mozdulat elől. Aki megmenekült, annak úgy húsz méterrel odébb egy asszony állta el az útját, kezében több csokor xxxl-es bugyival. Színtiszta
árukapcsolás ez, mert aki mégiscsak megveszi azt a palacsintasütésre teljesen alkalmatlan edényt, abban csak apró, ámde annál vastagabb palacsintákat tud előállítani,
így hamar az xxxl-es bugyik kategóriájába kerülhet.
Miután mindkét kereskedőt ügyesen kikerültem és eljutottam a
piacig, megvettem az aznapi meggy-betevőmet, ami legalább 1 kg/nap a
meggyszezonban. Aztán itthon sütöttem egy transzparens lúdlábtortát, amiből
nem sajnáltam az anyagot. Ha xxxl-es, hát legyen! Ide nekem a legjobb vajat és
csokoládét!
Átlátszó lúdlábtorta
A kimagozott meggyet néhány órára rumba áztattam. Majd bekapcsoltam
a sütőt 175º-ra.
A tészta egy kakaós vajas piskóta: 3 tojásfehérjét felvertem
habosra, kicsi sót kevertem bele, majd óvatosan a három sárgáját is. 3 púpozott
evőkanál réteslisztet, 3 lapos evőkanál cukrot és 1 púpozott evőkanál kakaót. 5
dkg olvasztott vajat belecsorgattam. Egy 28 cm-es tortaformát kibéleltem
sütőpapírral és megsütöttem. Amikor kihűlt, rányomtam egy 25 cm-es formát és
azzal „kiszaggattam” a tésztát, így a formában egy abba erősebben belesimuló
tortalapot kaptam. Persze akinek csak egy tortaformája van, azzal is
megcsinálhatja. A kihűlt lapot körbevettem egy sütőpapír-gyűrűvel, hogy az
így keletkezett üreget kényelmesen megtölthessem. Ezzel:
25 dkg jó minőségű vajat kikevertem 20 dkg porcukorral, 10 dkg olvasztott étcsokoládéval és
egy kis rummal, majd kihűtöttem. Gőz fölött felfőztem 3 tojássárgáját, 1 dl sűrű erős
feketekávét, 5 dkg cukrot, és egy evőkanál kakaóport. Amikor ez a krém besűrűsödött, levettem a
gőzről és hagytam kihűlni, majd összekevertem a vajas krémmel és ismét a hűtőbe
tettem. Ilyenkor kell megkóstolni, hogy elég édes-e, most lehet javítani az
arányokon. Többször elővettem a hűtőből
és megkevertem, felvertem.
Összeállítás: a tésztalapot megkentem a meggyes-rumos lével,
aztán egy réteg krémmel. Erre ültettem minél több lecsöpögtetett meggyet, úgy hogy a gyűrű szélére is jusson, majd
jött a második réteg krém. (Ha nem akarjuk hogy az oldala nyitott legyen,
később vegyük le róla a karimát és kenjük meg az oldalát, legalább kétszer hogy
szépen bevonódjon.) Visszatettem a hűtőszekrénybe és amikor megdermedt, a
tetejét bevontam 15 dkg felolvasztott étcsokival, amibe egy teáskanál olajat
tettem. Pár perc dermesztés után egész meggyszemeket tettem a tetejére
díszítésként és a csokiba belekarcoltam a leendő szeletek méretét.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
1 megjegyzés:
Miért is vagyok éppen most letiltva a fehérjéről, szénhidrátról és zsírról egyszerre? :)
Megjegyzés küldése