És valóban, amint hazaértem, elmeséltem a blognak, hogy képzelje, Európa tökben fürdik! Tök a levesben, tök a pitében, tök a hal alatt, a lasagne közben, a körforgalom közepén, az iskolák ablakában. A tökön pedig – a frankfurti hobbiszakácsok kedvéért – kis cédula tájékoztat a tök pedigréjéről és egy-egy jó receptről.
A blog hanyatt esett a röhögéstől, mert bevallottam neki, egész úton Belgium felé azt hajtogattam magamban, hogy „kagyló – hal – csoki – kagyló – hal – csoki” mert úgy gondoltam, ez a három legfontosabb dolog arrafelé, amire figyelnem kell. De az esernyő! Az esernyőt azt kifelejtettem.
Odafelé lekvár és bor, visszafelé csokoládé és egyebek
Na de akkor meg csak ámult-bámult, amikor megtudta, hogy Gentben egy jeles étteremben vacsoráztunk, XVIII. századi falak között! Az épület eredetileg a helyi kukoricaminősítő hivatal volt, a tengerről érkezett árut itt vizsgálták be a tisztviselők és határozták meg mennyi vámot érdemes leszedni a kereskedőkről. Vacsora előtt végigjártuk a várost és beszagoltunk egy jellegzetes ivóba is. Itt nem mértek semmi mást csak regionális röviditalokat. A főnök nem okozott csalódást, ugyanúgy nézett ki a pult mögött, mint a homlokzatra festett cégtáblán. Ez számomra maga volt a minőségbiztosítás így megnyugodva hörpintettem fel az elém tett passiógyümölcsös snapszot, rákacsintva az alkoholban úszó fügékre is. A kocsma vendégei kiváló mintául szolgálhatnának egy szociológia felméréshez, de a tüdőgyógyászoknak is lenne miben elmélyedniük, ha megtalálnak bárkit is a sűrű pipa- és szivarfüstben.
Édességszerető házigazdáink végigkóstoltatták velünk a város jellegzetes édességeit, ezekbe igyekeztem csak jelképesen belenyalni, mert fejemben ott kattogott a ”kagyló – hal – csoki” szentháromsága és nálam a sorrend is fontos. De megemeltem kalapomat a rengetegféle praliné, habcsók, mézeskalács és még a málnaszirupból készült rémült arcú fejecske előtt is. Egyébként idegenvezetőink a turisták által ismert belga csokoládémárkákat mélyen megvetik, inkább legyalogolnak a székesegyház melletti kis utcán, bekanyarodnak a második sarkon, és az onnan számított negyedik sikátor feletti harmadik keresztutcában veszik meg a pralinét, mert az kérem szépen még minőség! Az ükapjuk is ott vásárolt világéletében, naná majd a repülőtéren vagy a brüsszeli főtéren dobozoltatott magának holmi beszáradt bonbonokat!
A bloggal közösen üzenjük gasztroblogger kollégáinknak, hogy a macaron-őrület nyugaton is ki van törve rendesen! Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy egyes belga csokigyártók is készítenek színes korongocskákat. Néhányat megkóstolhattam, leszámítva a gyerekfogkrém ízűt, egészen jók voltak.
Na de mi volt az étteremben? – nyaggatott a blog. Hát az étteremben elhessegettük magunktól a felajánlott aperitifet, mely sör és pezsgő speciális keverékéből állt volna, maradtunk inkább a Kir Royalnál, melyben gigaméretű klónozott szeder úszott. Ezt nem mertem bekapni, nehogy a vacsora végére kinőjön a harmadik fülem is. A vadlazacos üdvözlőfalatkát megpróbálom majd rekonstruálni, ezért erről most nem írok, csak nyelek egyet gyorsan.
Az előétel sajtos-szürkerákos puffancs volt, enyhe csípős beütéssel és sült petrezselyemmel. Főételként kitartottam a hal mellett, segítséget kértem és kaptam, így jellegzetes flamand fogás került a tányéromra, hozzá kerámia stanicliben tálalt sült krumpli, csak hagyományőrzési céllal. És természetesen nem feszegettem a fájó kérdést, hogy ki is találta fel a sült krumplit?…
A többiek hallgattak a jó szóra, mely szerint ne feledjük, vadászidény van, tehát jöhet a fácánmell erdei gombákkal. A desszertek tartották a színvonalat, de számomra nem érdekes, ha többféle édességet halmoznak fel a tányéron egymás mellé, mert nem érzem a fellépő szereplők közötti összefüggést. De azért az alkoholos körtedresszinggel leöntött karamell parfém mellett ácsorgó „gingerbread” fagyigombóc erősen elgondolkodtatott. Ez lenne a megoldás a februárban kerülgetett maradék mézesekre? Ezt majd kipróbáljuk februárban! Benne vagy, blog?
Vacsora közben megtudtam, hogy a helyiek igen nagy értéknek tartják az északi-tengeri halakat, kagylókat, de döbbenten veszik tudomásul újra meg újra, hogy odaát az angolok egyáltalán nem értenek ezek elkészítéséhez. Már Doverben ezzel szembesül az utazó, ahogy kiteszi a lábát a szigetre – jegyezte meg valaki elborzadva. Ah, egy komplett doveri szikla esett le a szívemről, de jó hogy nem utazom innen tovább, hanem itt ülhetek a biztonságot sugalló kukoricaminősítőben, a kontinentális főzőművészet utolsó védőbástyájában! Kértem is gyorsan még egy pohárral abból a könnyű francia merlotból és elégedetten hátra dőltem.
A blog hitetlenkedve hallgatta, hogy megfigyeltem: minél nyugatabbra megyünk, annál nagyobb a családi konyhák alapterülete és annál kevesebbet főznek bennük. Három konyhát vehettem szemügyre Frankfurtban, Gentben és Rotterdamban, s kijelenthetem, ahol kétszer akkor volt a konyha mint az enyém, ott feleannyira, ahol háromszor, ott harmadannyira sem főznek, mint én. Ez lesz az alapja első gasztro phd-dolgozatomnak, amint találok hozzá egy mentort. Na, hagyjam békén a hülyeségeimmel – mondta a blog – és visszamerült a saját levébe.
(Waterlooi bukásom itt olvasható.)
16 megjegyzés:
és mit hoztál ennek a cuki kis blognak, aki hűségesen várt??
:-)))
Ma is igazán jól esett a reggeli kávém, Téged olvasva!
És a kis olvasók buksi fejére nem is gondoltál? Csodás vacsora, hú de ott lettem volna még akkor is ha doveri sziklák potyogtak.
Azért van életed! :)
De legalább ezekkel az írásokkal kicsit megszépíted a miénket is,és megtudhatjuk, hogy Nyugaton a helyzet változik.
Nagyon jókat ettél,én is halat kértem volna,úgyhogy sütök is egy ilyen szépet szombatra és így fogom mellé tálalni a sült krumplit!!!
Azt meg már nem is tudom eldönteni, hogy második legjobban a rákos puffancsok, vagy a lekvárjaid tetszenek-e!Inkább a lekvár, legyen az előétel a harmadik :)
:-) És a virágokat megöntözte a blogod?
:-)
A gasztro ph.d. nem rossz ötlet! De ki adja, és legfőképp: ki fogadja el?
:-))
Gyomori szemeimmel mär látom, azaz hallom a jövőbeli bemutatkozást: "Gasztrodoktor Nagyné, vegadoktor Kiss Emerencia vagyok..."
Nagyon jólesett eme kis írás :)
A lekvárjaid írtó gusztusosak!
Amiket pedig ettél....hmmmmm
:))) Jó kis írás, ismét! Még az irigykedésről is megfeledkeztem az olvasása közben...:)
Hiányolom a retúrdoboz fényképét.
Hahaha, van arról is kép, sőt még macskafej-bedugós fotó is, de már ez egy lerágott csont, nem akartam beletenni a posztba.
De képzeljetek el egy dobozt, az üres üvegek mellett rengeteg csoki, egy üveg málnalikőr, két doboz húspástétom.
Miért voltak üres üvegek? Ajándékba vitted a lekvárokat és visszakérted az üveget? Elképzelem, ahogy ott állsz a vendéglátó mellett, és szigorú tekintettel várod, hogy kikanalazza a lekvárt, hogy visszaadhassa az üveget :-)
Kata, itt a magyarázat:
http://sajatleveben.blogspot.com/2008/06/tcskk-itt-lekvrfzs-ideje-dv-hangya.html
Amikor hazaköltöztek az egykori szomszédaink, természetesnek tartották hogy otthon is gyűjtögessék nekem az üvegeket, hátha egyszer befutunk hozzájuk. És úgy is lett. Ott volt a sok üveg a garázsban összekészítve. Most is egy ilyen adagot hoztam el.
…mivel gyári hibás vagyok és hiányzik belőlem az irigység, így „csak” együttérző örömmel olvasom gasztro-túrád élményeit!
…Aprányi hiányérzet viszont van bennem: hol maradt a belga sörök kóstolása és azok méltatása, különös tekintettel a Lambic-ra és „küvé” változataira?...
… Jaaaaa, értem! A következő belgiumi utazásodat teljes egészében a sörök élvezetének szenteled!...
A kagyló-hal-csoki hármas ezerszer jobb mint a tök. Ha még1 tökreceptet meglátok, komolyan sírva fakadok. A túlzás tipikus esete a tök-őrület.
Biztos finom persze, kár hogy nálunk mindenki utálja testületileg.
Piszke, van egy tökrecept a tarsolyomban...de most komolyan?
Ismét egy élvezetes, stílusos, szeretni való irás! Gratulálok, s még sok ilyet!
Hát ez nagyon szórakoztató volt így egy hét késéssel olvasva :D. A nagy konyha - kis főzés együttható meg létező dolog! :D
Megjegyzés küldése