2010. február 28., vasárnap

Kolbászbefőtt - VKF! XXXII.

Hamarosan itt a nyár! Készüljünk rá, ne érjen bennünket váratlanul!

Nyár tábornok egyszer csak letámad minket, kisüt a nap, beérnek a gyümölcsök, úszik az ökörnyál. Ha aszály lesz azért, ha sok eső akkor meg azért sírunk majd. Szervezetünk eltunyul, testünkben a vitaminok egészségtelen mértékben felhalmozódnak, telített zsírsavaink telítetlenné válnak. Bőrünk megbarnul, száraz és szeplős lesz. Tenyerünket feltöri a fűnyíró fogantyúja, a strandon kagyló vághatja el talpunkat. A szúnyogok naponta visszajárnak ránk, nem tudunk elbújni előlük. Szerveztünk védekezőképessége, aktivitása lecsökken, főleg ami a munkaerkölcsöt illeti.

Étkezésünk is gyökeresen átalakul. Eltűnik mindennapjainkból a kocsonya és a töltött káposzta. Kolbászaink összeszáradnak, szalonnáink csöpögni kezdenek, az abált szalonna összevész a hűtő polcán az eperrel. A farsangi fánkot lángosra cseréljük. Kövér dinnyék húzzák szatyrunkat, ízületeinket. Kiürülnek lekváros- és befőttes üvegeink, majd újra hetekig bajlódhatunk megtöltésükkel.

Ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat, nem kell elbúcsúznunk a téltől!
  1. Vásároljunk egy gőzpároló készüléket, lehetőleg német gyártmányú legyen!
  2. Olvassuk el a tájékoztatóhoz mellékelt szakácskönyvet, bízzunk benne hogy jól fordították!
  3. Ne csodálkozzunk az ott olvasottakon, mely szerint a géppel lehet "kolbászbefőttet" is készíteni!
  4. Legyünk nyitottak a német gasztrokultúra iránt és keressünk néhány üres befőttes üveget!
  5. Szüleink által készített kolbászt használjunk, karikázzuk fel! Megmosni, kimagozni ez esetben nem szükséges!
  6. A leírást pontosan kövessük! Nem nehéz, hiszen két sor az egész.
  7. Készítsük el a kolbászbefőttet, majd dunsztoljuk meg a gőzpárolóban!
  8. Zárjuk le, címkézzük fel!
  9. Állítsuk a kamrapolcra! (Fogjuk be a meggylekvárok szemét!)
  10. Nyáron bontsuk fel, grillezés vagy szalonnasütés után kínáljuk!
Az étel a Vigyázz! Kész! Főzz! verseny XXXII. fordulójára készült.

14 megjegyzés:

Gabojsza írta...

:-)))))
Re-cep-tet!Re-cep-tet!Re-cep-tet!!!

lúdanyó írta...

Saját levében készül a kolbászbefőtt??

spajzcetli írta...

„Nyáron bontsuk fel, grillezés vagy szalonnasütés után kínáljuk!”
Aha!... Könnyű, gyomor-átmozgató csemegének. Vagy bilagit helyett… :))

Max írta...

Wow! A kolbászforradalom! Kééééreeek!!!!!

Kata írta...

Hát ez nagggyon jó!

csíki sándor írta...

Kanadában juharsziruppal nyakon öntött sült, fűszeres német kolbászkákat ettem. Igaz, az a tél közepén volt. Ha már befőtt... :)

"saját levében" írta...

Szóval a recept annyi, hogy "készítsük el a kolbászt vagy a húst". Innen kezdve a dunsztolás a téma.
Vizet is tettem hozzá, a "saját leve" sokmindenhez kevés... :(

csíki sándor írta...

Ez egy nagyon ötletes és szemléletformáló recept. Több, mint egy "kolbászbefőtt", s ez a legnagyobb értéke. Ráadásul továbbfejleszthető.

cukroskata írta...

"Megmosni, kimagozni ez esetben nem szükséges!" és meghámozni?

lekvároskukta írta...

Ez jó :))))

Nézz majd be hozzám kérlek :))

Rózsaszín pöttyök írta...

Egyetemista koromban, mikor utaztunk a haverokkal, akkor ilyet vittem elemórzsiának. Anyámék szerint, régen így tartósították a sütnivaló kolbászféléket.
:-)

Rózsaszín pöttyök írta...

És nem kell kigőzölni, ha jó szárazra ki van sütve és leöntöd zsírral, hogy ellepje, akkor nem romlik meg.

"saját levében" írta...

Persze, ez az un. "lesütött" hús, kolbász. De az nem hangzik ilyen elegánsan!

Névtelen írta...

Nem jobb egy eredeti friss csabai kolbász? :)