Unalmas halat, csomagoljunk izgalmasan! – tartaná a mondás, ha lenne ilyen. Az áruházi tőkehalról van szó természetesen, de megmenekültünk az unalomtól, mert ráakadtam az utolsó adag
mélyhűtött mángoldra, amit némi forró vizes kezelés után alaposan lecsöpögtetve, kinyomkodva tettem el még ősszel. Meglepő, hogy ez a levélzöldség mennyire jól bírja a megpróbáltatásokat, egészen friss hatása volt amikor felengedett. A kertben még tartja magát, átvészelte a telet, de olyan állapotban van szegény, hogy ha arra megyek, inkább becsukom a szememet, mert nem akarok az elmúlásra gondolni így tavasz elején. Viszont érdeklődve várom, hogy tényleg kétéves növény-e?
Az izgalom pedig azzal lett előgerjesztve, hogy leveles tésztából készítettem akkora dobozokat, amekkorák a halfilék voltak. A nem túl vékonyra nyújtott tésztát kivágtam derelyevágóval, (hogy szép csicsás legyen a széle), a doboz leendő fedelét finoman bekarcoltam, mert ha megemelkedik és megsül a tészta, ezt viszonylag könnyen le lehet feszegetni.
A halfiléket - balatoni stílusban - paprikás lisztbe forgatva sütöttem meg kevés olajban és vajban, de nem csöpögtettem le nagyon, hadd áztassa el egy kicsit a dobozát. Alaposan megraktam mángolddal, meglocsoltam fokhagymamártással, majd rátettem a tetőt. Még az is kapott egy löttyintést, illetve a maradék mártást külön kínáltam.
Volt nagy öröm, meglepetés, kukucskálás, meg minden! Talán még válogatós kisgyerekeket is meg lehetne így etetni hallal és zöldséggel, de mi itthon nem tartunk olyat. Mármint válogatós gyereket.
8 megjegyzés:
Spenóttal is finom lehet. A fokhagymamártás hogyan készül?
Ezzel a mangolddal már régóta birizgálod a fantáziámat... A napokban láttam már frisset az üzletben, de azt még valahonnan hozták, mert a szezonkalendárium szerint, amit gondosan kivágtam egyszer egy újságból, legkorábban júniusban lehet korrekt módon hozzájutni. Amúgy jól bírja a mélyhűtést? Nem szottyad nagyon szét?
A mártás ezúttal egy fokhagymás besamel volt inkább. De a sült gerezdekből készülő mártás is jó lehet hozzá. Általában a mángoldhoz nagyon illik a fokhagyma.
A levelek nem voltak szottyadtak, sőt szét lehetett hajtogatni a leveleit. Su, szerintem vegyél majd bátran, mert ennek legalább van íze, a spenótnak meg nem mindig.
Tetszik az ötlet ! :)
Na várjunk csak, én még a levelestészta doboznál tartok... :-). Azaz készült a tésztából furfangos módon egy előre kisütött doboz? Hogyan?
Hmm! Azt hiszem közben rájöttem :-D
Jelentem, Torma Cauli megsütötte élete első tésztadobozát. Fényképes bizonyítékok nálam!
Vállalom a letesztelést válogatós kisgyereken (kettőn is), majd referálok! :D
Mángold ügyileg kitartás! Nálam már (kertben) féltenyérnyi friss levelek zöldellnek rajta!! :)
Megjegyzés küldése