2011. május 22., vasárnap
Borecetes kísérletek
Remek ötlet a Hegyalján borecetet gyártani! Bor van, fűszerek és gyümölcsök szintén, már csak a fogyasztókat kell meggyőzni, hogy időnként lépjenek túl a 10-15%-os általános ecet használatán. Utóbbiban segítek egy kicsit én is, miután a Tokaji Borecet Manufaktúra küldött egy kis termékkóstolót. De ez nem lehet nehéz feladat, hiszen étkezési kultúránkban az ecet alapvető hozzávaló. Azaz, hozzánk való.
Mint lelkes ecetrajongónak, izgalmas kis ecetes-olajos fiókom van, tele gyümölcs- és borecetekkel. Ott rejtegetem a Párizsból hozott szarvasgombás ecetet is, de rémülettel tölt el a gondolat, hogy hamarosan elfogy, utolsó cseppjeit a konyhakertemben most termő – és a csigakommandó által még fel nem fedezett – salátákkal fogom házasítani. Pár hete pedig az északi bútorboltban vörösáfonyás ecetet vásároltam, még semmire sem használtam, de jelenléte ott a szekrénykében nagyon megnyugtató.
Ecetes szívem csücskében ott lapul az üvegrajongás is, így a cég honlapján második dolgom az üveg megtekintése volt, és mindent rendben találtam. Kitenni egy szép formájú ecetes üveget a konyha ablakpárkányára és hagyni, hogy a lemenő nap átvilágítson rajta, ez is a nyár szépségeinek egyike.
Muskotályos borecetes befőttek kecskesajttal
Szilvabefőtt és szőlőbefőtt levének felét leöntöttem és megittam, de ez nem tartozik a tárgyhoz. A maradék levet feltöltöttem muskotályos borecetes lével, amelybe 1 dl muskotályos bort is tettem. A szilvák magját eltávolítottam és puha kecskesajtot töltöttem a helyükre. A gyümölcsöket fedeles üveg tálba tettem, rájuk öntöttem a boros-borecetes levet és 3 napig hűtőszekrényben érleltem. Finom és izgalmas előétel keletkezett belőle!
Tőkehal furmintos mártással
A tőkehal szeleteket enyhén besóztam, hagymával és citromkarikával puhára pároltam őket. (Gőzpároló készülékben 85°-on 25 percig, de sütőben is megoldható, pl. rácsos tepsiben)
Közben elkészítettem a mártást: kevés vajat megolvasztottam és üvegesre pároltam benne két közepes fej apróra vágott vöröshagymát. Felöntöttem kb. 2 dl tokaji furminttal, kb. 2 ek. furmintos borecettel, 2,5 dl tejszínnel. Sóval, kevés cukorral ízesítettem és kukoricakeményítővel sűrítettem. Mint minden mártást, ezt is sokszor megkóstoltam és ízlés szerint adtam még hozzá a hozzávalókból. A végén enyhén savanykás és erősen furmintos beütésű selymes mártást kell kapni.
Tálaláskor a halakról a citromkarikát levettem és megöntöztem a mártással. Rizzsel és a maradék tokaji furminttal kínáltam. Színekben nem túl gazdag étel, de ízekben annál inkább!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
A bútorboltok is beléptek az ecetforgalmazásba? Jól olvasom?
Persze, sőt remek lapraszerelt lazacot és garnélát is árulnak!
Erről eszembe jut sógorom családunkban szállóigévé vált mondása:
"ugyanott napos csibe és commodore számítógép."
A folttisztítók ecetes ollót árulhatnának...
:-)
Megjegyzés küldése