2011. október 14., péntek

3K kalácskák


Az ősz eleje a legfinomabb paprikák szezonja. Még az egyébként nem erős fajtáknak is hihetetlenül erőteljes illatuk és aromájuk van. Már felfűztem több cseresznyepaprika füzért, főztem csípős paprikakrémet, fagyasztottam le rengeteg illatos félbevágott zöldpaprikát, valamint lecsót, továbbá megrendeltem az évi 2 kg. őrölt paprika-betevőnket. Ennél jobban nem tudom kifejezni a paprika iránti rajongásomat.

A piac is hozza az őszi felhozatalt, a mostanság igen szeles Moszkva téren az utcai árus ezt kiabálja: 
"Férfi-női cérnakalapot tessék! Édeset és erőset tessék! Pamut bugyit tessék! Édeset és erőset tessék!"
És valóban, ott hever a lába előtt az említett sorrendben a sok kalap, paprika (édes és erős két kupacban), halom bugyi, és megint a paprikák. Majdnem minden, ami az élethez kell. Megszemlélve a standot, a pamut bugyikat édesnek nem mondanám, de meglehetősen erősnek tűnnek.

Susannia művésznő Spanyolországból hozott nekem füstölt paprikaport én pedig váratlanul és előre nem egyeztetett módon kalocsai paprikát ajándékoztam neki. Ezt nevezik az európai áruk szabad áramlásának és a nagy szellemek találkozásának. A spanyol paprika helyes kis fém dobozban van, eleinte napi inhalálásra használtam csak és gondolkodtam, hogy milyen ételbe tegyem. A gyár honlapja is szolgál receptjavaslatokkal, de első ötletem ez volt, amit a kalocsai paprikás kalács ihletett. Így örömmel elmondhatom, hogy a 3D báránykuglóf után megszületett a 3K kalács (= katalán kalocsai kalács). Az alliteráció enyhe szépséghibája, hogy a paprikagyár Plasenciában (Cáceres tartomány) van, de Susannia Katalóniában vette, így a vitát lezárom.

Kossuth Lajos paprikájáról megdöbbentő tényeket olvashatsz itt.

Füstölt-paprikás kalácskák 
Készítettem egy enyhén sós kalácstésztát, kinyújtottam és megkentem paprikás vajjal, majd feltekertem, kelni hagytam és megsütöttem. A másik változatban egy darabka puha kecskesajtot is tettem a tésztabatyu közepére. Sör- és borkorcsolya sportolók kedvenc eledele lehet.
A kalácstészta: 30 dkg liszt, kb. 5-8 dkg vaj, 2 dkg élesztő 1 dl tejben felfuttatva , egy tojás sárgája, só.

5 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Hogy komplettáljam a bejegyzést és ápoljam a nemzetközi kapcsolatokat, el kell mesélnem, hogy nálunk meg megkezdődött a székelykáposzta szezon "saját levében"-paprikával, friss savanyúkáposztából, aminek most indult a szezonja Svábiában. Mivel a vecsésiek Mária Terézia által betelepített sváboktól tanulták a savanyítást, magyar vendégek is árulják majd portékájukat a hétvégi káposztaünnepen a szomszédos Leinfelden-Echterdingenben. A két recept között annyi a különbség, hogy a helyi káposzta csúcsos és irtó laza szerkezetű, finom növény, spitzkraut ill. filderkraut néven a helyi földeken terem.
A mellékelt linken láthatjátok milyen klasszul néz ki.
http://presse.stuttgart-tourist.de/DEU/erlebnisregion_2180.htm

"saját levében" írta...

Komplettált krautos komment! 3K!

lúdanyó írta...

Füstös paprikám nekem is van, de valahogy nem tudtam sok mindenhez használni. Megnéztem a gyártó honlapját és tele van jobbnál jobb receptekkel, igaz némelyik csak spanyolul - spanyolul még nem tudok, de receptet megérteni szerintem nem lehet olyan nehéz :)

Planet Susannia írta...

Lúdanyónak: a paprikás csirke nagyon finom bográcsos ízt kap tőle, csak szelíden kell adagolni.

Hobbiszakács írta...

"Férfi-női cérnakalapot tessék! Édeset és erőset tessék! Pamut bugyit tessék! Édeset és erőset tessék!"

Emlékeim piacán a sámlin ülő öreg anyóka így reklámozta a patyolatfehér konyharuhába csomagolt portékáját:

"Friss-meleg a tököm!!"