2011. október 25., kedd

Csonthéjászati helyzetkép


Mi más menne jobban a dióhoz, mint maga a dió? Guba a gubához, dió a dióhoz, azaz szegény ember dióval süt - és egyéb bölcsességek rohanják meg az ember agyát, míg görnyed a kis sámlin a pincében. 

Odalent rengeteg szétterített dió fogad, dióhegyek síkban. Tavalyiak és ideiek. A tavalyinak próbálunk a végére érni, az idei még izgalmas, új csemege, csak jöttünkben-mentünkben a fejére koppintunk valamelyiknek és bekapjuk. Valójában a fenekére csapunk a kalapáccsal, mert a családi csonthéjmérnökök ezt a módszert tartják a legcélravezetőbbnek. Hétről hétre változik a dió jellege, ahogy szárad. A mókusoknak is kiteszek nagylelkűen 1-1 marékkal, van már olyan magoncunk, ami ilyen kitett, de a mókus minőség-ellenőrzésen át nem ment dióból serkent.

Lapos papírládákban hever még Balaton-felvidéki mandula, mely a karácsonyt várja. Pirítva, sózva eszegetem az ünnep alatt a nagy főzési hajtásban. És ott van a barátoktól kapott mogyoró, amiből mogyorós adventi linzer készül. Illata napokig uralkodik a házban, csak a mézeskalácsé tudja felülírni. 

Az itt felvázolt desszertet "tányérdesszertnek" kellene nevezni, de nem jön ki a szó az ujjbegyemből. Nevezzük inkább „diós kocka diós környezetben”-nek. Vagy „őszi desszert”-nek. Vagy „dió a köbön”-nek. Alapja egy diós kevert sütemény, ezt általában fejből szoktam sütni, de most muszáj lesz valami hivatalos receptet kiizzadni magamból. Kihűlés után kockára vágtam (a süti hűlt ki, nem más), egy kanál diófagyit tettem mellé, megszórtam sk. készített grillázzsal és megöntöztem aranysziruppal. Volt, hogy vanília fagyiba kevertem bele a grillázst és kicsit visszadermesztettem. Mindkét megoldás érdekel.

Az édesség a Magyar Fogorvosok Egybesültségének lelkes ajánlásával készült!


Diós kocka
Egy kisebb tepsiben sütöttem, hogy a tészta magas legyen.
6 tojás sárgáját kikevertem 20 dkg cukorral, 10 dkg olvasztott csokoládéval, kevés rummal, majd hozzáadtam a 6 tojás felvert habját, és óvatosan belekevertem 25 dkg darált diót, 4 ek zsemlemorzsát, 5 dkg réteslisztet.
Grillázs
3-4 ek. cukrot kevéske vízzel pirítani kezdtem, majd rádobtam 3-4 marék diót. Kevergettem hogy a dió és a cukor összekeveredjen és kicsit piruljon, de ne égjen meg. Enyhén olajozott fóliára ráterítettem és hagytam kihűlni, aprítógéppel összeaprítottam.

14 megjegyzés:

konyharuha írta...

De jó neked, hogy ennyiféléd várakozik!
"Tányérdesszert" jól néz ki!

Tálaló írta...

Nekünk idén termett először egy szakajtónyit a dió.
Már nagyon várom,hogy nálunk is "hegyekben"álljon egyszer a pincében.Mert télen nagyon finom csemege,de a piacon aranyárban mérik.
Ahogy olvastalak orromban éreztem a karácsony illatát.Köszönöm.

bodzablog írta...

Egészen négy héttel ezelőttig a Kedvesem nem ismerte a házilag pirított, sózott mandulát. Bezzeg azóta! Vidáman törögeti, amit fejjel lefelé szedegettem egyik hétvégén az ősöknél a kertben. Inkább többet tör fel, mint ami a sütéshez kell, hogy ,,ugye csinász olyan sózottat is?'' címszóval meglegyen a rágcsálnivalója :))))
Klassz a desszert, szinte érzem az ízét és az illatát! :)

"saját levében" írta...

Köszi mindenkinek!
Iszonyúan drága a dió és a mandula a piacon. Felénk 2500-3000 Ft. Nyáron, biciklizés közben sok vadon nőtt gazdátlan diófát látok, lehet hogy fel kéne karolni őket.

Planet Susannia írta...

Hiába, mindig rájövök itten, hogy nem vagyok egyedül. A karácsonyi sütős napokon én is benyomok mollnyi mennyiségű sós mandulát, kompenzálva
mintegy a sok édes ezt azt, amit azért kóstolgatni kell.

Wienermädel + Co írta...

Köstlich, nagyon finom :-)) danke für dieses wunderbare Rezept, nwenn auch die Zahnärzte sich freuen werden !!
Liebe Grüsse aus den Bergen

Piszke írta...

Hammm...

én nagyon-nagyon szomszédi áron tegnap spájzoltam dióból. Viszont ha összefutnánk valamikor, passzolnék kis sk.kerti biomogyorót szívesen, mert hegyekben áll még a tavalyi is, pedig tökéletes, ugyanis kevés lelkes jelentkező van a mogyorótörésre, így héjában maradt.

Torma Cauli írta...

...még, még.., imádok mindent ami diós. Még husit is csináltam diósan. Lehet, hogy tudatlan vagyok, de mi az az aranyszirup? :-)

"saját levében" írta...

Ez nem a reklám helye, de
http://www.lylesgoldensyrup.com/

Cukroskata írta...

Lehetnék nálatok mókus ? :-)))

Névtelen írta...

Bocs, de mint fogorvos áldásomat adom erre a finomságra,egyszer élünk, vagy mi......!!!

motymoty írta...

És hogyan csináljátok a pirított sós mandulát?

Nagyapám csinált nekem mindig..

"saját levében" írta...

A mandulát bedobom forró vízbe, majd leszűröm és ezután könnyen kinyomható a barna héjából. Felitatom róla a nedvességet és vagy száraz serpenyőben, vagy a sütőben megpirítom. Nagyon kell figyelni rá hogy ne barnuljon meg, csak egy kis enyhe színt kapjon. Ajánlatos gyakran rázni, keverni. Még langyosan egy tálba öntöm és megsózom.

motymoty írta...

Köszönöm szépen. Már csak durvább sót kell szereznem hozzá.