Tegnap talán mindent jóvá tettem azzal, hogy direkt komáromi liszttel sütöttem a süteményt, azért azzal, mert mégiscsak ők tartottak ki a legtovább, nem engedve a 48-ból. (Apropó, Komárom. Ha valaki még nem járt a komáromi erődben, haladéktalanul menjen el, mert igencsak nagy élményben lesz része. Mellesleg egy kenyérmúzeumot is betelepítettek oda. Tovább fokozható az élvezet, ha a múzeum-látogatás után átmegyünk Szlovákiába és bekapunk egy jó kis knédlit!)
Egyébként a Kossuth-kifli körül is olyan nagy kérdőjelek tornyosulnak, mint a császármorzsa körül, mert nem egyértelmű hogy ez az édesség egy kiflialakúra szaggatott vajaspiskóta, vagy egy pozsonyi kiflihez hasonló mandulás töltött sütemény, amit a híres pozsonyi Palugyay-féle Zöldfában sütöttek, az ott országgyűlésező Kossuth nagy örömére. (Palugyayt egyébként Inyesmester is sűrűn látogatta, ha Pozsonyban járt lóversenyen.) Nekem a vajaspiskóta-változat van genetikailag kódolva, ezért mindig ezt sütöm. Aki igazi hazafi, főzzön mellé (elé) Jókai-bablevest!
mert rokonoktól kapott, tyúkok által tojt tojást használtam,
amely tyúkok nyírségi kukoricán és borsodi kapirgálón élnek
Kossuth-kifli
(egyszerű vajaspiskóta, dió/mandula szórással, kiflialakúra vágva)
170°-on sütöm, míg enyhén barna nem lesz. Rácson hagyom kihűlni, majd deszkára emelem és egy fánkszaggatóval félholdakat vágok ki belőle. Miért félholdakat? Gondolom ezzel emlékezünk meg arról, hogy Kossuth miután átadta Görgeynek a hatalmat, Törökország felé vette az irányt. Vagy csak azért hogy végre kijöjjön a kifli-alak?...
8 megjegyzés:
Istenem! Nagyanyám régen annyi ilyet sütött, és nekem már teljesen kiment a fejemből. Pedig milyen finom!
Meg is sütöm a héten, köszönöm!!!
Eszter, ezek szerint nálatok is ez a változat ment?
Szupppper, nem kell nekem kiguberálni a receptet :))
Következő hétvégén ilyet szándékozom sütni József-napot ünneplendő, annyira jó volt :))
Akárhogy is van, a kifli nagyon finom volt!
KOSSUTH-KIFLI EREDETI RECEPTJE
35 dkg lisztet 20 dkg vajjal, 1 csomag sütöporral, 1 csipet sóval,3evökanál porcukorral, 3 tojás sárgájával és l citrom levével jól összegyurunk. A tésztát kb. 3mm vastagságura kinyújtjuk és háromszög alakú darabokra vágjuk. (Kb.13x13 cm-es négyzet fele.)Az alábbi töltelékkel megtöltjük: 3 tojás fehérjét 25 dkg porcukorral habosra keverünk,reszelt citromhéjat és 20 dkg örölt diót teszünk hozzá. Kis halmokat teszünk a háromszögekbe, majd a széleket egy kis tojásfehérjével megkenjük, hogy szépen összeálljon. Utána kifli alakúra összesodorjuk. Kivajazott tepsire tesszük kellö távolságban. A kifliket tojássárgájával megkenjük és a tetejüket darabolt dióval megszórjuk. Elömeleigetett sütöben kb. 30 percig sütjük.
Jó étvágyat!
Köszönöm! Nagyjából így sütöm a pozsonyi kiflit.
Majd a feltámadáskor megkérdezzük Kossuthot, hogy akkor melyik az eredeti recept?
Mindkét változatot megsütöm mielőbb...
Köszönöm szépen! Holnap Raffay Ernő jön hozzánk ünnepi vacsorára. Azt hiszem sütök neki Kossuth kiflit. :)
Megjegyzés küldése