2011. december 8., csütörtök
Lapozós sertéscsülök
Vacsora helyett szakácskönyveket
lapozgatok esténként. Null kalóriás hideg téli este, semmit a gyomornak,
mindent a szemnek! Hátha a lapozás is elvisz egy kis energiát. Közben készül a
karácsonyi menü, egy A4-es lap vízszintes tájolással, ezerszer áthúzva és
összefirkálva rajta minden.
Továbbra is maradva a szerintem
használható szakácskönyveknél (értsd: nem színes képeskönyv, nem celebhatározó)
Lajos Marinál egyszer csak megpillantottam VALAMIT! Nem volt könnyű, hiszen egy
darab kép sincs az ételről, sem a szakács családjáról, rozmaringot tépő
kezéről, makulátlan konyharuhájáról, de még egy szép selyemszalaggal sem volt
átkötve az a bizonyos „almás-tormás töltött sertéscsülök”. A sima betűket
kellett révkalauzként igénybe vennem, hogy eljussak a megértés és felismerés
kikötőjébe.
Alma, torma, csülök = három, a
szívemnek oly kedves alapanyag. Igen, a szívnek is jót tesz a csülök, mondjon
bárki bármit. A recept mellső csülköt ajánl, hogy azt főzzük meg, vágjuk ki
belőle a csontot, terítsük szét, majd tegyük bele a tölteléket. Nekem ez nehezen
ment, mert nem volt elegendő helye a tölteléknek. Tekerni nem lehetett, csak
visszahajtani, hiszen a hús meg is dagadt a főzés közben. Ráadásul most jöttem
rá, hogy a mellső csülöknél a csont közelebb van a bőrhöz, mint a hátsónál.
Végül összefogtam, kötöztem, tűztem és úgy sütöttem meg. Amikor a rögzítőket
eltávolítottam, enyhén szétnyílt mint egy könyv, középen az almás-tormás
könyvjelzővel. Nem baj, finom volt, látványos, az ötlet nagyon jó, és
továbbgondolandó. Méghozzá úgy, hogy legközelebb hátsó csülökkel próbálkozom,
mert abból a csont kifordítható, a helyére a töltelék betömhető. Kiegészítettem
a receptet egy kis tormamártással, az kifejezetten jót tett neki.
Apropó, a szív! A csülök nem
zsíros, inkább csak bőrös és zselatinos. Ha zsíros lenne, nem kellene állandóan
locsolgatni. A párolásból megmaradt levet öntöttem alá és azzal locsoltam.
Az ecetes torma, ami a töltelékbe
életet lehelt, természetesen saját készítésű. Influenza idején amúgy is jó ha
van egy üveggel a hűtőszekrényben. Meg a szív is integet itten, hogy miatta is.
Almás-tormás töltött sertéscsülök
2 mellső (vagy más néven első)
csülköt néhány szem bors és egy babérlevél társaságában megfőztem. Amikor
kihűltek, a csontot kivágtam belőlük és beletettem a tölteléket.
Töltelék: 3 savanykás alma és 2
sárgarépa lereszelve, majd kinyomkodva, 100 g ecetes torma szintén kinyomkodva,
néhány reszelés nyers torma, 2-3 ek. zsemlemorzsa, 2 tojás sárgája. Só, bors,
ízlés szerint.
Hústűkkel összetűztem és meg is
kötöttem a húsokat. Kevés zsírt tettem alájuk és a főzőlevükből néhány
kanállal. Az ebből kialakult pecsenyelével locsolgattam gyakran.
Torma mártás: vajon kevés lisztet pirítottam, majd felöntöttem kevés tejjel, beletettem 2-3 kanál ecetes tormát és reszeltem bele legalább egy fél torma gyökeret. Tejszínnel felöntöttem és beforraltam. Sóval, cukorral ízesítettem.
Az említett könyv: Lajos Mari –
Hemző Károly: 99 Pecsenye 33 színes ételfotóval .- Bp.: Aquila, 2003.
2011. november 29., kedd
Kényszer sülte oldalas
Hosszas tervezgetés és mérlegelés után végül Őt vettük magunkhoz. Őt, mert úgy láttuk, hogy jól néz ki, nagy, erős, kiválóan teljesít, és ami különösen vonzó volt, hogy skandináv és magyar gének keverednek benne. Ugyan ki tudhat többet a tartós hideg titkáról, ha nem ő?
Még alig töltötte be első életévét, máris kiütköztek rajta a gyermekbetegségek. A polcait tartó műanyag keretek porladni kezdtek, előidézve ezzel az élelmiszerek váratlan alázuhanását. A szerviz nem csodálkozott, hiszen ez természetes folyamat, az élet rövid, a műanyagé meg pláne. Ki lehet cserélni a polcokat, csupán néhány ezer forintért. A raktár a város másik végében van és még azon is túl. Ha éppen nyitva van és pár hét alatt hoznak megfelelő polcelemet, az ám a nagy szerencse!
(Feladat: a polcok pánikszerű tehermentesítése, azaz a hűtő kievése, a maradék élelmiszerek egymásra helyezése úgy, hogy azok a néhány napos polchiány ideje alatt ne nyomják agyon egymást.)
Második évében szegény maga alá eresztett valamilyen folyadékot, olyat, ami zselés és feltakarítani lehetetlen. Gondolom a NASA ezt keni az űrrepülők felületére, hogy a légkörbe érve ne legyen baj. A szerviz nem aggódott, ilyen az élet, folyadékok jönnek-mennek, azok hordozzák az életet, gyártószalagok hibáznak, bizonyára nem volt jól lezárva a zselé útja. Szerelő jön, folyadékot tölt, utat lehegeszt.
(Feladat: az alsó fagyasztó teljes kiürítése, csomagok ládákba helyezése, leszállítása és betuszkolása a pincében található fagyasztószekrénybe. Majd visszafelé ugyanez. Ami nem fér, azt megenni. Zselé feltakarítása egy komplett higítókészlet elhasználásával, a pár napos hűtőnélküliség idején nem romlandó ételek vásárlása, a szerelőknek kávé – tej nélkül na persze.)
A harmadik év viszonylag eseménytelenül telt el, hála a ténynek hogy a hűtőgáz kiszökését a rendszerből az emberi érzékszervek nem nagyon érzékelik. Annál inkább a romlott tej ízét és a meleget, ami dőlt a hűtőszekrényből. A szerviz nem aggódott, ilyen az élet, gázok jönnek-mennek, gyártószalagok hibáznak, bizonyára nem volt jól lezárva a gáz útja. Szerelő jön, gázt feltölt, kimenő utat lehegeszt. És megjegyzi, a múltkori szerelő valószínűleg nem is az volt, akinek kiadta magát, csak a hűtőnk közelébe akart férkőzni, vigyázzunk az ilyenekkel!
(Feladat: az alsó fagyasztó teljes kiürítése, csomagok ládákba helyezése, leszállítása és betuszkolása a pincében található fagyasztószekrénybe. Majd visszafelé ugyanez. Ami nem fér be, azt azonnal megfőzni.)
A negyedik évről még szó sem volt, épp csak a gáz visszatérésének második hetét ünnepeltük, amikor ismét +20 fokra szaladt fel a hőmérséklet. A szerviz nem aggódott. Szerelő jön, csóvál, sok a gáz amit amazok beletöltöttek, ettől fagy le a rendszer. Tán nem is igazi szerelők voltak, vigyázzunk az ilyenekkel! De ha már itt van, egy kis vezérlő bigyót kicserél, nem mintha az rossz lenne, de ne legyen már itt hiába! (Ebből rögtön tudtuk: ő az igazi!) Aztán majd ha ráérünk, visszajön és kiereszt a gázból, újra feltölt, lehegeszt.
(Feladat: az alsó fagyasztó teljes kiürítése, csomagok ládákba helyezése, leszállítása és betuszkolása a pincében található fagyasztószekrénybe. Majd visszafelé ugyanez. Ami nem fér, azt azonnal megfőzni. A hűtőszekrényes kajákat ládákba helyezve kivinni az erkélyre, szerencsére hideg van. Rendszeres reggeli feladat: sorsolással eldönteni, ki megy ki a hideg erkélyre megkeresni a tejet? Ki merészkedik ki a vajért?)
* * * * *
Findusz cica, amint meglátta, azonnal lecsapott az erkély másik végén heverő háromnapos mirelit cinkére. Jóízűen elropogtatta valamennyi csontját, egy tollat, ami felettébb irritálta, kihúztam a szájából.
A cinke, halála után azonnal lehűlt a kinti hőmérsékletre és a cica megjelenéséig kis ingadozásokkal tartotta is azt. Se gáz, se zselé, se porladó műanyag – csak maga a friss, illatos hús. A természet örökérvényű garanciájával.
Kényszer sülte oldalas
A mélyhűtőben talált két oldalasvéget befűszereztem (só, bors, őrölt kömény). Kevés folyadékot aláöntve és pár szem borókabogyót mellédobva tepsibe tettem és lefedve sütöttem. Kb. fél órával később levettem a fedőt és karikára vágott savanykás almát szórtam mellé. Így sütöttem szép pirosra.
Az étel amellett hogy nagyon finom, elegendő energiát biztosít annak, akinek reggel ki kell mennie a hideg erkélyre és átnézni az összes ládát, hogy hol van a tej.
2011. november 11., péntek
Homo gastroblogicus paleohungaricus
Családfakutatás során sikerült
egészen a gyökerekig hatolnom és olyan feljegyzés került a birtokomba, amely
valószínűleg egy gasztroblogger ősöm munkája.
napsütéses nap
Már hetek óta üldözzük a mamutot.
Az egész horda fáradt, nyűgös és éhes. Az asszonyok gyűjtögettek ilyen-olyan
gombákat. Nyolcan ettek belőle, hárman még életben vannak.
hűvös nap
A mamut utolért bennünket,
hátulról támadt. Több csonkolásos sérültünk is van, kitettük őket a fennsíkra a
keselyűknek. Délután az asszonyok gyökereket ástak ki a földből és bogyókat gyűjtöttek. A Tanács
döntése értelmében az egyik növényt ezentúl nadragulyának fogjuk hívni és csak az
ellenséges törzseknek kínáljuk.
esős nap
Kérgestalp és Csimbókhaj új
stratégiát dolgozott ki a mamut bekerítésére. A hadművelet előreláthatólag két
hetet vesz igénybe, addig is lementünk a folyóhoz, mert a fanyar bogyóktól már
kilyukadt a gyomrunk. Két napig nem fogtunk semmit, a harmadik napon – mivel
elázott a tűzkövünk – nekiestünk a nyers halnak. Lehullott falevélbe tekerve
eszegettük. Ezt ezentúl sushinak fogjuk hívni. Egyelőre senkinek sem ízlik, de
ha divatba jön, bizonyára megszeretjük majd.
ködös nap
Egy szál kőszáli nem sok, de
annyi kecskét sem találtunk. Az éhség már elviselhetetlen. A horda szobrásza
végleg lemondott arról, hogy valaha is modellt találjon Vénusz ábrázolásához.
napsütéses nap
A Vének Tanácsa 25 évről 20-ra
vitte le a bekerüléshez szükséges életkort. További rendelkezés, hogy a szóvivő
nem lehet 18-nál idősebb, mert a fogatlan vének beszédét senki sem érti. Az
öregek mozgatása ezentúl szigorúan tilos, mert csontjaik könnyen törnek.
kánikulai nap
A gyűjtött bogyók megerjedtek, az
egész család részegen feküdt, amikor a kardfogú tigrisek rajtunk ütöttek.
Másnap a tigrisek feküdtek és elégedetten morogtak.
átlagos nap
Az asszonyok megfigyelték, hogy
egyes állatok teje iható. De ahogy elkapunk egy nőstényt, annak az ijedtségtől
azonnal elmegy a teje. Okostojás szerint nekünk kellene nevelnünk az állatokat
a lakóhelyünk mellett, de sajnos a Hordaegészségügyi Szolgálat nem adja ki az
engedélyeket. Tegnap Okostojást kivégezték, mert tiltott domesztikálási
kísérleteket végzett a lakatlan kénes barlangok környékén.
esős nap
Megvan a mamut! Belehajszoltuk
egy verembe, ott ordított egész délután, mire estére megjelentek a rokonai.
Futottunk amerre láttunk, menekülés közben tíz hordatagot eltapostunk.
szitáló ködös nap
A mamutot már második napja
dobáljuk kővel. Retkesbőr szerint fennáll a veszély, hogy a felhalmozódott
kőrakáson fellépve az állat kiszabadul a gödörből. A Tanács összeült.
szakadó esős nap
A Tanács szétfutott amikor a
mamut kiszökkent a gödörből. Hat öregünk szívrohamot kapott.
szomorú esős nap
Már egy hete nem ettünk semmit. A
sakálok egészen a barlang bejáratáig merészkedtek. Az őrség tagjainak nem volt
ereje védekezni.
napsütéses nap
Gyermekeink játék közben egy
végelgyengüléses gyapjas orrszarvúra akadtak. A horda nekiesett a tetemnek.
Húsa szíjas és száraz volt. A Tanács a sous-vide technológiát javasolta, de
tudtuk, az legalább egy napig tart a specializált barlangban, ezért inkább
nyersen téptük szét az állatot. A horda fogainak átlagszáma lecsökkent
4,5/fő-re.
jégesős nap
Súlyos epe- és gyomor
bántalmakkal fetrengünk a barlangban. Valószínűleg az orrszarvú túlérlelt volt.
Nyolcan hasmenéssel küszködnek, négyen várnak májátültetésre. Na arra aztán
várhatnak még pár évet!
csendes esős nap
A Tanács úgy döntött, hogy ezt az
átkozott paleolit diétát egyszer és mindenkorra be kell fejezni, máskülönben nem
érjük meg a neolitikumot. A tanácsmegbízottak „Korszerű élelmezés” konferenciát, „tejben-vajban főzőiskolát”
és „tudatos vadászat” workshopot szerveztek. Okostojást rehabilitálták,
posztumusz Szakóca díjat kapott, csontjait ünnepélyes keretek között
elhelyezték a barlang falában. Lábszárcsontja az exhumálás közben eltűnt, a
Tanács a nyomozás befejezéséig ideiglenes levesfőzési tilalmat rendelt el.
szikrázó napsütéses nap
Az új paleolit-ellenes
rendelkezések értelmében az asszonyok kimentek és learatták a mezőn növő
gabonát, megőrölték, de benne hagyták a szénhidrátot. Mi addig kisütöttük a
varacskos disznó zsírját, amivel vastagon megkentük a forró kövön sült lepényeket
és tepertőt morzsoltunk rá. Okostojás özvegye lisztből és tojásból un. tésztát
gyúrt, ami valamennyiünk ínyére való és sokáig eltartható. Néhány állatot a
barlang mellé szoktattunk, lefejtük zsíros
tejüket, a tejszínt a bogyók tetejére kanalaztuk. A nád- és
répakísérletek is jól haladnak. Az egész horda kikerekedett, vidámnak és sokkal
életrevalóbbnak látszik! Szemtanúk szerint tegnap vadászat közben valaki
leelőzte a menekülő kardfogú tigrist és szemből vágta belé a dárdát.
másnap
Valami nagy fényes villám csapódott be az erdőbe. A forróság és a hamueső elől a barlang legmélyére menekültünk. Két hétig voltunk bent. Megettük az összes tésztát, faggyút rágcsáltunk és elszopogattuk a cukorkészleteket. Közben a hülye mamutok odakint jól kihaltak!
Valami nagy fényes villám csapódott be az erdőbe. A forróság és a hamueső elől a barlang legmélyére menekültünk. Két hétig voltunk bent. Megettük az összes tésztát, faggyút rágcsáltunk és elszopogattuk a cukorkészleteket. Közben a hülye mamutok odakint jól kihaltak!
Címkék:
események
2011. november 5., szombat
Kerti idényzáró
Vége a szezonnak, hervad már ligetem. Egyes konyhakerti növények állva halnak meg. Tetemeiket kihuzigálom, a babfélék maradványait beleforgatom a talajba, nitrogén tartalmú magzati vitamint adva ezzel a jövő terményeinek. Jó dolog ez a körforgás és még jobb visszagondolni az elmúlt hónapokra. Igaz hogy keveset termelek, de legalább nem kuncsorgok mezőgazdasági támogatásért.
Zsákolásos technika
Idén túlléptem azon a néhány négyzetméteren amit a garázstető nyújt, lereagáltam korunk kihívását a termőterületek csökkenését és intenzíven extenzív gazdálkodásba kezdtem.
Jutazsákokat kettévágtam, majd összevarrtam hogy csak egy szájuk legyen, tapasztalataim szerint ezekben érezte legjobban magát a krumplinövény. Amelyiket nagy cserépben neveltem, az csúnyább leveleket hozott. A feltöltést részben földdel, részben a zsák szájának felpödrésével értem el. Míg szépen fejlődtek, kétszer is learattam a „te nem vagy normális!” – felkiáltásokat, midőn ismerőseim a zsákok fölé hajoltak. De mit sem törődtem velük, izgalommal olvastam a szakirodalmat, mely szerint az újkrumpli születésének biztos jele a virágzás. Egy szép napon kiborítottam a zsákokat és sok kicsi krumplit leltem. A feldolgozás azonnal megtörtént: megmostam és pucolás nélkül gőzbe helyeztem őket. Valóban nagyon finomak voltak, de őszintén szólva nem érik meg a beruházást. Majd ha nagybirtokos leszek és nagyban játszom, akkor talán. De az nem kérdés, hogy egy egészséges paradicsom-, vagy egy virágzó krumplibokor is van olyan mutatós, mint némely egynyári virágok. A rusztikus zsákokról nem is beszélve.
Méhek és macskák
Míg én csak gondoskodást és szeretetet adtam a kertnek, addig a cicák – gondosan elásva – mást is. S talán eme nemes anyagok összeéréséből serkentek bizonyos rejtélyes pozitív sugarak, melyek a földből törtek fel. A macskák érzékelték elsőként a jelenséget. Aktívan fetrengtek, ölelgették a rögöket, ráfeküdtek a spenótra, hemperegtek a rukkola ágyásban, szunyókáltak a kakukkfű tövében.
Engem pedig ugyanez az energia szögezett a kis falépcsőre, hogy kezemben a fényképezőgéppel expedíciózzak a kertben. A csövön keresztül vettem észre a babvirágok körül legyeskedő méheket. Ideje lenni feltalálni a babmézet. Vagy már fel van?
Paradicsom
Hála a jó időnek, az idei év a paradicsomé volt. Kétnaponta szedtem le 1 kg-ot, közben kb. negyed kilót le is legeltem és megint rájöttem hogy a kicsi lehet szép, de zamatos csak ritkán. Azaz, a koktélparadicsomok és egyéb paradicsomfajták versenyéből utóbbiak kerültek ki győztesen. Már csak ezért is érdemes több fajtát ültetni, mert változatos ízeket és örökös rácsodálkozást biztosítanak. Bónuszélmény, ha még az érés előtt csak hozzáérünk a növényhez és máris érezhetjük a leendő gyümölcs illatát. A palántázástól az első piros termésekig ezzel kábítom magam. Másik nagy tapasztalat, hogy érett fürtös paradicsom (bár tulajdonképpen mindegyik fürtös) nem létezik, mert mire a szárközeliek is beérnek, az alsók elrothadnak. Megoldás: folyamatos legelés alulról felfelé hatolva.
Mángold
A mángoldról igaz a hír, nem szabad meghagyni a következő évre, hiába kétéves növény, mert a másodikban már magra gyúr. ("magra megyen") Az idei termés kevesebb volt mint a tavalyi, de így is került a fagyasztóba néhány doboz előfőzött zöld levél, amit a karácsonyi halak mellé fogyasztunk majd.
Tökök
A tetőről lelógó zöldségekről írtam már, a cukkínik is kitettek magukért, de furcsa módon ők nem törekedtek a függeszkedésre, inkább elterültek a földön. Több zacskónyi van belőlük is eltéve. Tegnap az avar alatt találtam még egy tenyérnyi csillagtököt. Méltó temetést rendeztem neki: rövid párolás után kapott egy kis sajtos besameles öntetet.
Répák
A paszternákot (pasztinák) most szedtem fel, de bőven húzogattam már belőle a nyár folyamán is. Közben mindig eszembe jutott az orosz népmese, mert annyira mélyre tud vackolódni, hogy ásó nélküli kihúzásához bizony már egy egész háznép szükséges.
Sárgarépából néhány sor is már hónapokra ellát bennünket. Jó lenne többet tárolni belőle télre, de a java nyersen, levesbe téve vagy párolva elfogy. Legnépszerűbb forma a kissé megpárolt majd meggrillezett változat. (Sütés előtt kevés olajjal meglocsolom és átkevergetem őket. Néha balzsamecetet is csepegtetek rá.)
Zöldfűszerek
Petrezselyem, rozmaring, zsálya, kakukkfű, bazsalikom, többféle menta, majoránna, tárkony, szárzeller termett folyamatosan. Többségüket szárítom: megmosom, leszárítom róluk a nedvességet majd feldarabolom, vagy mozsárban, aprítógéppel összetöröm. Petrezselymet hagytam még a földben, az képes télen is életben maradni.
Cékla
Ha lenne harmadik kezem, rácsapnék vele a másik kettőre, amikor újabb és újabb céklasorokat vetek, vagy másodvetést csinálok. De a vetésen kívül még képes vagyok a kiegyelt hervadt példányokat is elültetni, hátha lesz valami belőle. Lesz ám! Életképes növény ez! És valahogy gyorsabban fejlődik, mint ahogyan kéne, két lépéssel le vagyok maradva a feldolgozással. Többéves tapasztalatom szerint a kerek fajták finomabbak, mint a könnyebben kezelhető hosszúkásak.
Ha lenne harmadik kezem, rácsapnék vele a másik kettőre, amikor újabb és újabb céklasorokat vetek, vagy másodvetést csinálok. De a vetésen kívül még képes vagyok a kiegyelt hervadt példányokat is elültetni, hátha lesz valami belőle. Lesz ám! Életképes növény ez! És valahogy gyorsabban fejlődik, mint ahogyan kéne, két lépéssel le vagyok maradva a feldolgozással. Többéves tapasztalatom szerint a kerek fajták finomabbak, mint a könnyebben kezelhető hosszúkásak.
Ha a cékla tényleg annyira egészséges, mint ahogyan mondják, akkor mi sose halunk meg! Főleg ha hozzáveszem a rendszeres kerti munkákat és a jó levegőt.
Címkék:
konyhakert,
zöldségek
2011. október 25., kedd
Csonthéjászati helyzetkép
Mi más menne jobban a
dióhoz, mint maga a dió? Guba a gubához, dió a dióhoz, azaz szegény ember dióval
süt - és egyéb bölcsességek rohanják meg az ember agyát, míg görnyed a kis
sámlin a pincében.
Odalent rengeteg szétterített dió fogad, dióhegyek síkban. Tavalyiak és ideiek. A tavalyinak próbálunk a végére
érni, az idei még izgalmas, új csemege, csak jöttünkben-mentünkben a fejére koppintunk
valamelyiknek és bekapjuk. Valójában a fenekére csapunk a kalapáccsal,
mert a családi csonthéjmérnökök ezt a módszert tartják a legcélravezetőbbnek.
Hétről hétre változik a dió jellege, ahogy szárad. A mókusoknak is kiteszek
nagylelkűen 1-1 marékkal, van már olyan magoncunk, ami ilyen kitett, de a mókus
minőség-ellenőrzésen át nem ment dióból serkent.
Lapos papírládákban hever még Balaton-felvidéki
mandula, mely a karácsonyt várja. Pirítva, sózva eszegetem az ünnep alatt a
nagy főzési hajtásban. És ott van a barátoktól kapott mogyoró, amiből mogyorós
adventi linzer készül. Illata napokig uralkodik a házban, csak a mézeskalácsé
tudja felülírni.
Az itt felvázolt desszertet
"tányérdesszertnek" kellene nevezni, de nem jön ki a szó az
ujjbegyemből. Nevezzük inkább „diós kocka diós környezetben”-nek. Vagy „őszi
desszert”-nek. Vagy „dió a köbön”-nek. Alapja egy diós kevert sütemény,
ezt általában fejből szoktam sütni, de most muszáj lesz valami hivatalos
receptet kiizzadni magamból. Kihűlés után kockára vágtam (a süti hűlt ki, nem
más), egy kanál diófagyit tettem mellé, megszórtam sk. készített grillázzsal és
megöntöztem aranysziruppal. Volt, hogy vanília fagyiba kevertem bele a
grillázst és kicsit visszadermesztettem. Mindkét megoldás érdekel.
Az édesség a Magyar Fogorvosok Egybesültségének lelkes ajánlásával készült!
Diós kocka
Egy kisebb tepsiben sütöttem,
hogy a tészta magas legyen.
6 tojás sárgáját kikevertem 20
dkg cukorral, 10 dkg olvasztott csokoládéval, kevés rummal, majd hozzáadtam a 6
tojás felvert habját, és óvatosan belekevertem 25 dkg darált diót, 4 ek
zsemlemorzsát, 5 dkg réteslisztet.
Grillázs
3-4 ek. cukrot kevéske vízzel
pirítani kezdtem, majd rádobtam 3-4 marék diót. Kevergettem hogy a dió és a
cukor összekeveredjen és kicsit piruljon, de ne égjen meg. Enyhén olajozott
fóliára ráterítettem és hagytam kihűlni, aprítógéppel összeaprítottam.
Címkék:
csonthéjasok,
édesség
2011. október 14., péntek
3K kalácskák
Az ősz eleje a legfinomabb
paprikák szezonja. Még az egyébként nem erős fajtáknak is hihetetlenül erőteljes
illatuk és aromájuk van. Már felfűztem több cseresznyepaprika füzért, főztem csípős paprikakrémet, fagyasztottam le rengeteg illatos félbevágott zöldpaprikát, valamint lecsót, továbbá megrendeltem az évi 2 kg. őrölt paprika-betevőnket. Ennél jobban nem tudom kifejezni a paprika iránti rajongásomat.
A piac is hozza az őszi felhozatalt, a mostanság igen szeles Moszkva téren az utcai árus ezt kiabálja:
"Férfi-női cérnakalapot tessék! Édeset
és erőset tessék! Pamut bugyit tessék! Édeset és erőset tessék!"
És valóban, ott hever a lába
előtt az említett sorrendben a sok kalap, paprika (édes és erős két kupacban), halom
bugyi, és megint a paprikák. Majdnem minden, ami az élethez kell. Megszemlélve
a standot, a pamut bugyikat édesnek nem mondanám, de meglehetősen erősnek tűnnek.
Susannia művésznő Spanyolországból
hozott nekem füstölt paprikaport én pedig váratlanul és előre nem egyeztetett
módon kalocsai paprikát ajándékoztam neki. Ezt nevezik az európai áruk szabad
áramlásának és a nagy szellemek találkozásának. A spanyol paprika helyes kis
fém dobozban van, eleinte napi inhalálásra használtam csak és gondolkodtam,
hogy milyen ételbe tegyem. A gyár honlapja is szolgál receptjavaslatokkal,
de első ötletem ez volt, amit a kalocsai paprikás kalács ihletett. Így
örömmel elmondhatom, hogy a 3D báránykuglóf után megszületett a 3K kalács (= katalán
kalocsai kalács). Az alliteráció enyhe szépséghibája, hogy a paprikagyár
Plasenciában (Cáceres tartomány) van, de Susannia Katalóniában vette, így a vitát lezárom.
Kossuth Lajos paprikájáról megdöbbentő
tényeket olvashatsz itt.
Füstölt-paprikás kalácskák
Készítettem egy enyhén sós
kalácstésztát, kinyújtottam és megkentem paprikás vajjal, majd feltekertem,
kelni hagytam és megsütöttem. A másik változatban egy darabka puha kecskesajtot
is tettem a tésztabatyu közepére. Sör- és borkorcsolya sportolók kedvenc eledele
lehet.
A kalácstészta: 30 dkg liszt, kb.
5-8 dkg vaj, 2 dkg élesztő 1 dl tejben felfuttatva , egy tojás sárgája, só.
Címkék:
fűszerek,
kelt tészta,
sós sütik
2011. október 5., szerda
A savanyítás mint főzés
A befőzés-savanyítás szép hagyományát teljesen a kamrapolcok szélére szorította a globalizáció. Miközben a lekvárfőzés és a szörpkészítés még úgy ahogy menő dolog, a többi hangyás eltevős tevékenység rohamosan megy ki a divatból. A savanyúság, mint műfaj, orrára a saláták csapták rá a spájzajtót, bár amióta Váncsa Istvántól tudjuk, hogy saláta bármi lehet amit megeszünk, akár a disznósajt is, ezen az alapon akár a savanyúság is lehet saláta.
A folyamathoz hozzájárult a tartósítószerektől való berzenkedésünk is. Korábban csuporszámra faltuk a szalicilt, ezzel is elősegítve a nemzet megmaradását, de jött az Unió és lesöpörte az asztalról. Valóban ajánlatos más módszerekkel tartósítani, ott van pl. a hő, az ecet és a só, de ha majd téli vasárnapi ebédeknél némi kis nátrium-benzoát is az asztalra kerül, ne ijedjünk meg, talán az sem károsabb, mint egy decemberben vásárolt paradicsom, gázzal tartósított saláta, kaliforniai paprika - mint „friss” saláta alapanyag.
Most, hogy a csalamádét kevergettem, arra jöttem rá, hogy hát nem komolyabb főzési tudomány ez mint hangzatos, lehetőleg külföldi alapanyagokat összevásárolni, egymásra pakolni a tányéron és azt a nevet adni neki, hogy provanszi rozmaringharmatot nyalogatott nyúl calabriai báránymiriggyel?! Valamelyik Gundel mondta, hogy éttermük titka a folyamatosan kóstolgató nagymamában rejlett, aki addig-addig ízlelgette az ételeket, míg össze nem állt benne a biztos ítélet: ez kész, ez most jó. Ilyen a látszólag egyszerű savanyúságok eltevése is. Hiába van recept, ajánlatos kóstolgatni az ecetes fűszeres cukros levet melegen és kihűlve egyaránt, közben hozzágondolni, hogy milyen lesz ha néhány hónap múlva a hozzávalók beleengedik zamatjaikat. Tehát kell egy jelenlegi ízlelő képesség és egy jövőbeli, az agy által előrevetített ízképzelgés.
Ha összetettebb savanyúságot készítünk, mint pl. csalamádét vagy paprikába töltött káposztát, akkor lehet játszadozni az arányokkal, hogy mit szeret a család, a több uborkát vagy a több hagymát? A savanyúbb vagy az édesebb ízeket? Nagyon színes legyen, amit a sárgarépa, a piros paprika és az uborka héja segít, vagy csak szolidan kevergessük a színeket és vessük el az impresszionizmust?
Ami a kellékeket illeti, visszasírhatjuk a „nagyvájlingot” (egyes vidékeken vájdling, vagy vajling) amiben kényelmesen dolgozhattak a keverő kezek anélkül, hogy a káposztacsíkok a konyhakövön landoltak volna. Alája mindenképpen kell egy hokedli, az ám az ergonomikus találmány, nem a hónaljig érő konyhasziget! De vannak kiváló eszközeink nekünk is, pl. barátom a robotgép, ami percek alatt lereszel, szeletel bármit, bármekkorára. A tetszetős kis "leszorító" lapocskákat egy nagykanizsai élelmiszerboltban vettem, úton Horvátország felé. Nagyon tetszett nekik a tenger, meg a napfény, én pedig elmondhatom, hogy dalmát szardínialátta zalai lapocskákkal szorítottam le a felfelé törő makói hagymákat. Ez meg már majdnem úgy hangzik, mint a fent említett nyulas recept.
Jótanács:
Ha a piac valamelyik standján, híres savanyító falunk nevét látjuk mint eredetmegjelölést, ne dőljünk be feltétlenül! Keserű csalódástól kímélhetjük meg magunkat, ha inkább megkóstoljuk a portékát, és ha nem ízlik – ez könnyen előfordulhat – valami sürgős elintéznivalóra hivatkozva kimenekülünk a piacról. De futás közben vegyünk egy fej káposztát, néhány hagymát, paprikát, uborkát, sárgarépát. Otthon pedig keressünk egy hokedlin álló vájlingot!
Megjegyzés:
Az értelmező szótár szerint a csalamádé „sűrűn vetett kukoricát, mint zöldtakarmányt” jelent elsődlegesen. A sűrű, a zöld és a takarmány számunkra is elfogadható.
Csalamádé
Egy nagyobb fej fehér káposztát géppel legyalultam, és besóztam. Lefedve legalább fél napig állni hagytam, közben egyszer-kétszer megkevertem. 2-3 fej vöröshagymát, kb. fél kg. uborkát, néhány sárgarépát és sok paprikát szintén vékonyra szeleteltettem a géppel, azokat is besóztam. Kb. 4 liter ecetes, cukros, sós, borsos, babérleveles folyadékot felforraltam, hozzáadtam egy kis savanyúság tartósítót, biztos ami biztos. A zöldségeket összekevertem, kicsit kinyomkodtam és kifertőtlenített üvegekbe töltöttem, jó szorosan. A lapokkal leszorítottam és felöntöttem a kihűlt, leszűrt lével. Lehet egy kicsit dunsztolni, szintén biztos ami biztos alapon.
Ha paprikába töltött káposztát teszek el, ott a káposztához köménymagot, a felöntő léhez koriandert is teszek, de ezt is leszűröm.
Címkék:
tartósítás,
zöldségek
2011. szeptember 29., csütörtök
Magvas poszt
Nem először tapasztaltam meg azt, hogy az internet nem más mint egy nagy-nagy kívánságmikrofon. Csak belemondom hogy mit szeretnék, és azt azonnal meg is kapom! (ld.: receháj projekt) A net ezzel a tulajdonságával erős konkurenciát jelent a karácsonynak, de utóbbinak szerencsére sokéves előnye van.
Pár hónappal ezelőtt azon siránkoztam, hogy itthon nem lehet kínai káposzta magot kapni, ezért meg csak nem fogok regisztrálni egy sanghaji magvető szájtra, hogy majd győzzem dilitelni a legújabb szójabab fejlesztésekről szóló hülye hírleveleket?! Na azt nem! Erre mi történt? Pár nap múlva a postás borítékot hozott: káposzta magok Svédországból!
Ennek a rejtélyes keleti növénynek majdnem annyi neve van, mint amennyi szegény Ságvári Endrének volt az illegalitásban, lent hol a tölgyek őrzik a völgyet. Tehát:
bok choy, bok choi, bokcsoj, bok csoj
pak choy, pak choi, pakcsoj, pak csoj
kínai káposzta
ázsiai káposzta
Pár hónappal ezelőtt azon siránkoztam, hogy itthon nem lehet kínai káposzta magot kapni, ezért meg csak nem fogok regisztrálni egy sanghaji magvető szájtra, hogy majd győzzem dilitelni a legújabb szójabab fejlesztésekről szóló hülye hírleveleket?! Na azt nem! Erre mi történt? Pár nap múlva a postás borítékot hozott: káposzta magok Svédországból!
Ennek a rejtélyes keleti növénynek majdnem annyi neve van, mint amennyi szegény Ságvári Endrének volt az illegalitásban, lent hol a tölgyek őrzik a völgyet. Tehát:
bok choy, bok choi, bokcsoj, bok csoj
pak choy, pak choi, pakcsoj, pak csoj
kínai káposzta
ázsiai káposzta
....akárhogy is számolom, legalább 4 betűnél és 6 szónál kellett felütnöm a lexikonokat, enciklopédiákat, kertészeti útmutatókat, szakácskönyveket. A többségét teljesen feleslegesen.
Így aztán egyedül, tanácsok nélkül ballagtam ki a kertbe előkészíteni a talajt. Szívembe aggodalom és bizonytalanság palántázódott, úgy éreztem magam, mint Kolumbusz matróza, aki gatyájában hazacsempészett zöldségmagot próbált elültetni tordesillasi konyhakertjében, dacolva az éghajlattal és a spanyol inkvizícióval. De lássuk be, nem mehet a világ elébb, ha minden apró akadálynál megfutamodik a kertész! Különben is, mondtam magamnak, ami manapság nem kínai, az úgyis csak hamisítvány, tehát előre úttörők! (...élükön Ságvári járt.)
Szóval kimentem a laborba, azaz a kertbe. A zacskó szövegét már fejből tudtam, mert többször elolvastam, miszerint június-júliusban kell elvetni a tartalmát. Reméltem, hogy az utasítás a sarkkörtől innen értendő és a növények nem igényelnek rendszeres rénszarvas trágyát. Július elején elvettem és pár nap alatt ki is keltek.
Szóval kimentem a laborba, azaz a kertbe. A zacskó szövegét már fejből tudtam, mert többször elolvastam, miszerint június-júliusban kell elvetni a tartalmát. Reméltem, hogy az utasítás a sarkkörtől innen értendő és a növények nem igényelnek rendszeres rénszarvas trágyát. Július elején elvettem és pár nap alatt ki is keltek.
![]() |
Bok choy serdülő korban |
Megüzentem jótevőmnek Hobbiszakácsnak a sikert, és beszámoltam arról, hogy gondosan gyomlálom, öntözgetem a növénykéket. Ez kevés, írta Hobbiszakács, jó szóra is vágynak, az kell a fejlődésükhöz. De azt nem mondta hogy svéd, magyar vagy kínai jó szóra. Így aztán odakuporodtam esténként melléjük és így mantráztam a fülükbe: "kici svensk kápocták lenni nágy-nágy kínái kápocták, caját levében cípősz cirke wokban!"
És úgy is lett! A káposzták megnőttek! Egzotikumukkal a hazai levéltetveket elbűvölték, míg a katicabogarak éberségét elaltatták, így elkönyveltem némi kárt a betakarításkor.
Ami a felhasználást illeti, szokásos ázsiai főzési technikámat alkalmaztam: elővettem a wokot, egy csirkemellet és ami keleti-gyanús alapanyag csak volt a konyhában, azt mind beledobtam – megfelelő sorrendben Aztán egy kis ilyen-olyan keleti szósz, üvegtészta és kész. De ezt annyira szégyellem, hogy konkrétabban le sem merem írni.
Csak az egyik csomag magot használtam fel, a másik a 2012-es év szenzációja lesz!
Egy profi a témáról: Kaldeneker György.
2011. szeptember 22., csütörtök
Szép és jó
A magyar társadalom végérvényesen kettészakadt. Megjelent egy új réteg, amely szép napot kíván és szép borokat iszik, amit a jónapotosok és jóborosok zavart füllel figyelnek. Ha a szavak végérvényesen összekeverednek, akár így is járhatunk a piacon:
- Szép napot!
- Szép reggelt! Szép hogy jön! Jó dagadót
kaptunk, nem érdekli?
- Érdekel, még jó!
- Persze hogy az, most mondom hogy friss.
- Na, adjon egy jó darabot! És szúrja fel jól,
hogy meg tudjam jól tölteni!
- Most jól szúrjam fel, vagy nagyon?
- Szépen. Mert ahogy a költő mondja, dolgozni
csak pontosan, jól, ahogy a csillag megy az égen...
- Szerencse hogy olyan sok szép írónk van a
jóirodalomban! Van mit idézni!
- Igen, ezt szépen mondta! Jé, ez a maga
kislánya? Csudajó!
- Igen, az. Honnan tudja?
- Látszik. Bájos. Nem akarja benevezni egy jóságversenyre? Tudja: világbéke, nyelvtanulás, a médiábanszeretnékdolgozni.
- Áááá dehogy, sincs pénzem jóászati beavatkozásokra,
anélkül meg nem megy. Tanuljon és dolgozzon inkább jól ez a lány, hogy aztán ne
a két jó szeméért szeressék. Na és mivel tölti meg a dagadót?
- Azt hiszem gombával. Az szép ötlet, nemde?
- Szép! Bizonyára szépen fog esni mindenkinek,
az egészségnek is szépet tesz. De nagyon vigyázzon, mindenképpen szép gombát
használjon, különben az egész családnak kampec lehet!
- Persze hogy azt fogok, ezért gondoltam a
légyölő galócára.
- Igazán szép ötlet! Az a piros kalap, meg a kis fehér pöttyök! Nagyon esztétikus! Na
viszlát, szép étvágyat hozzá!
- Szép napot magának is!
![]() |
A fotó innen van: http://habolondneszeddle.blogspot.com |
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)