2009. október 27., kedd

Zöld-e vagy?

A Bloggermegfigyelészeti Kartonozó Ügynökség ismét kivetette hálóját a gyanútlan blogolókra. Azt kérik, tekintsünk olajzöld lelkiismeretünkbe, hátha tanulságos lehet valakinek esetleges zöld tudatunk. A zöld bekezdéseket készen kaptam, ez a környezettudatosok tízparancsolata, kéretik betartani!

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Na tessék, már az első kérdésnél megbuktam. Mert bizony veszek felesleges dolgokat is, de otthon aztán mindenből összekreatívkodok valamit, ami szép, finom és egészséges. Egyszóval amire szükségünk van, csak korábban nem tudtunk róla.
Pedig tényleg összeírom, hogy mi kell, sőt logisztikai alapon rendszerezem oszlopokba a termékeket. Azaz a cetlim oszlopai megegyeznek a bolt részlegeivel (zöldséges, tejes, csemege pult, fagyasztott cuccok, húsok stb.) Így nem kell a rágógumis polcnál a homlokomra csapni és visszagyalogolni a szűzpecsenyéhez.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Jó, de szegről – végről a helyi bolt is egy multi! Csak békebeli sarki fűszeresnek álcázza magát! Piacra hetente egyszer megyek. Spárga-, meggy- és eperszezonban többször is.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Viszek, van egy rakás ronda de erős vászonszatyrom. Az eladókkal mindig hosszan dulakodunk, hogy ne adjanak, mert van. De azért csak adnak! De ne! De igen! De neee! De hiszen jár! De neeeee…De naaaaaa! (Néha én győzök.)

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Ez kipipálva. Korábban nagyon sznob környéken laktam, ahol egyedül én használtam a járdát és rettegtem, hogy majd járdaadót vetnek ki rám. A buszon, ami ötpercenként közlekedett, volt helyem bőven, mert tömegközlekedni alantas dolgok volt arrafelé. De sajnos egy fenékkel négy buszülést nem lehet megülni. Persze nem egy fekete terepjárót kellett kikerülnöm a járdán, míg elhatoltam a buszmegállóig!

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Gyorsan körberohantam a házat. Van benne alma Balatonakaliból, házi tarhonya Debrecenből, fagyasztott baromfiudvar a Hortobágyról, paprika Szegedről, harcsa a Tiszából, keszeg Almádiból, hagyma Csongrádból, levestészta Veszprémből, tökmagolaj az Őrségből, szeder a Mátrából, mogyoró Szigetszentmiklósról, pálinka a Nyírségből, dió Borsodból, kakas Vasból, tojás Hévízről, krumpli Marcaliból. Elismerem, hogy a dijoni málnalikőr Belgiumból van, a húspástétom pedig egy Frankfurt-környéki parasztgazdaságból, igen tisztelt bíróság, de csak 8 liter benzint fogyasztottunk 100 km-en!

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást !

Hát bizony elámulok, amikor rápillantok a szelektív hulladékgyűjtőnkre, hogy atyaúristen, két hete vittem el a legutóbbi adagot és már ennyi van? A műanyag- és konzervdobozokat kimosom mielőtt a szelektívbe kerülnek, a papírt összekötöm és odaadom a gyerekeknek, a lekvárosüvegeimet visszakérem a barátoktól, a tojástartókat eljuttatom egy tyúktartó rokonhoz, az üvegeket visszaváltom, a leveleket összegereblyézve zsákolom és elszállíttatom stb.
Ezt a bekezdést inkább a kereskedőktől kellene számon kérni, törvényileg, ha lehet. Tényleg, találkozott itt valaki mostanában visszaváltható-üveges ásványvizekkel, joghurtokkal, tejfölökkel, magyar borokkal?

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

Kerülöm, kerülöm, de a vegyszerek jönnek utánam, üldöznek, rám tapadnak, le sem tudom mosni őket! Tegnap vettem cseh mézet, hátha azok nem csalnak. Ez van ráírva az üvegre apróbetűvel: „EU és nem EU országok mézkeveréke”.

8. Vegyél idényzöldséget – és gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Ebben kiemelkedő tudományos kutatást végeztem tavaly, mikor is hónapokig tartogattam spanyol koktélparadicsomokat a konyhaablakban s azok legott sikerrel dacoltak az idővel. Szerintem a szemnek sem voltak szépek, legalábbis az én ízlésem szerint.
De ezt meg a gyártóktól kellene számon kérni, nem a szerencsétlen gasztrobloggerektől.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása, majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Mi már kidobtunk egy 1 éves márkás hűtőgépet, egy kétéves márkás kávéfőzőt, és kidobni tervezzük a világ legelismertebb gázkazánját is, mert már háromszor kellett szereltetni két év alatt, legutóbb éppen karácsonykor. A kidobást a tehetetlenül hümmögő szervizek javasolták minden esetben.
Fogkefém van, de néhány hónap után elromlott és azóta sem vittem szerelőhöz, mert fénykorában túlságosan rezegtette az agyamat és féltem, hogy a nagy vibrációtól még a fogzománcom is lepereg.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Tavaly mondta a szemész, hogy ad egy gyenge szemüveget. Nem hiszem hogy szükségem lenne rá, válaszoltam, hiszen tegnap még el tudtam olvasni a boltban az Update zsemlemorzsa mind a 18 összetevőjét és adalékanyagát. Ráadásul a sarki boltban öreg néniknek bérolvasást is vállalok – neon alatt! Miért nem jutott eszébe még senkinek, hogy a bevásárlókocsikra láncon lógó nagyítót szereljen?