2009. április 8., szerda

A nem tápos fűszervaj

Együtt keltem a Nappal, hogy korán odaérjek a piacra és én nyerjem el a legszebb sonka kezét. Mentem, mendegéltem és egyszer csak rátaláltam egy öreg nénire. Barkát árult. Kicsit, nagyot, ritkásat, sűrűt, elágazót, peckeset. Gondolom télen meg rőzsét gyűjt. Talán van egy csodafésűje is, amit a háta mögé dobva áthatolhatatlan erdő keletkezik mögötte.

Nehezen tudtam meggyőzni arról, hogy három csokor barkával bőven kihúzom a húsvétot, köszönöm szépen és ezzel már a 2012-ik év hamvazó szerdája is be van biztosítva. Ezután jött még az igazi letámadás:
- Vigye már el ezt a kis petrezselymet is, nem tápos!
A "kis petrezselyem" kb. 10 csokorból állt, ott terpeszkedett a néni kosarában, nagybani értékesítésre előkészítve. De - gondolta a petrezselyem - ha már itt van ez a balek, elvihetne engem is és akkor nem kellene az oldalvonalon szégyenszemre petrezselymet árulnom. Amúgy is kilógok a barka-arculatból.

- Nem tápos! Tudja! - erősített rá a néni.
Nem tudtam. Nem tudtam, hogy a kiskertekben már a petrezselymek is tápot zabálnak, rá sem néznek a természetes nyomelemekre, a talajnedvességre meg a napfényre. Nem tudtam, hogy görnyedt hátú nénik esténként hormonokat gereblyéznek a földbe, hogy reggelre térdig érő zöldségük keletkezzen. Nem tudtam, hogy hálásnak kellene lennem, mert végre sikerült ráakadnom néhány tápmentes példányra.

Miután amúgy is kétszáz forinttal többet fizettem a barkáért, már meg se kottyant, hogy szegről-végről a petrezselymet is jól megszámították. De nem baj, hiszen jól tudom, ez nem olyan mint a többi, nem tápos! Tudjátok!


Fűszervaj

Fűszeres vajat minden évszakban készítek, de hogy mit keverek bele, az változó. Leggyakrabban fokhagymát és/vagy petrezselymet, ritkábban köményt, metélőhagymát. Általában 20 dkg igazi vajból és 20 dkg joghurtos vagy valamilyen kenhető vajból készítem, de margarin szóba sem jöhet! Még képes lenne és elnyomná azt a jó kis petrezselyem-ízt. Pirítósra, friss kiflire érdemes rásimogatni, de főzni is lehet vele. Például életet lehel a csirkemellbe. Főleg a táposba…

2009. április 7., kedd

VKF XXIV. - utolsó figyelmeztetés!

Figyelem! Figyelem! Utólag nem tudunk olyan mentegetőzést elfogadni, mely szerint a barka eltakarta a monitort, vagy hogy a tormareszelés miatt nem láttuk tisztán a dátumot.

Ha már úgyis a konyhában töltjük a húsvétot, öntsük szóba és képbe kedvenc konyhai tárgyunkat, majd a posztot fagyasszuk le.
Kiolvasztás: április 18-19-én.

A kiírás: itt!