2010. november 2., kedd

"Kövessük a tököt!"



A tök totálisan divatba jött! A "szegény ember eledele" és a "takarmány" kategóriából indulva mára már fantasztikus karriert járt be. Tököt enni, főzni trendi dolog!
 
 - Milyen érzés sikeres zöldségfélének lenni?
 - Nagyon furcsa. Ne felejtse el, hihetetlenül mélyről jövök, a sárból, az októberi talaj menti fagyokból. Korán megtanultam a leckét: aki kicsi azt eltapossák, aki nagy, abban már megbotlanak!
 - Fontos-e a siker az életében?
 - Valójában a siker nem fontos. A siker csak egy újabb adag adrenalin, amely továbblendít a következő feladat felé.
 - Megváltoztatta-e a pénz azt életét?
 - A pénz semmit nem jelent, nem fontos számomra. A pénz csak egy eszköz, amellyel elérhetem a kívánatos életszínvonalat. Ezzel tartozom magamnak.
 - Mi a legfontosabb az életben?
 - A legfontosabb az őszinteség. Megmondani mindenkinek amit gondolok, az az igazi! Nagyon fontos számomra még a szeretet, hogy akik szeretnek, azok szeressenek, mert ez a szeretet, akik nem szeretnek, azok meg ne is szeressenek, mert az meg nem az. Azokat egyébként én is utálom, de legalább őszinte vagyok velük.
 - Igaz az, hogy valóságos pálfordulás történt az életében?
 - Igen. Egyszer csak felpillantottam a tökföldről az égre és megtértem. Másnap új társra leltem és újabb tökgyermekeket nemzettem. De azért a korábbi családommal is nagyon jó a kapcsolatom. Biztos vagyok abban, hogy nekik is jobb így, ha őszinte közegben élnek. Az új párom egyébként valósággal rajong a korábbi házasságomból származó gyerekeimért!
 - Igaz az, hogy meglátogatta a börtönben lopótök rokonát és megbocsátott neki?
 - Nézze, ezek belső, családi ügyek, nem szeretném kiteregetni őket. De valóban nagylelkűen gyakoroltam a megbocsátást. A pillanatot egy véletlenül arra járó bulvárfotós meg is örökítette.
 - Mit jelent az ön számára a vidéki élet?
 - A vidék, a csend, a visszavonulás tere. Próbáltam a nagyváros közepén is élni, de nem ment. Szűk volt nekem a körönd meg a sikátorok. A kis közösségben jobban otthon vagyok, jobban tudok figyelni társaimra. Mediterrán stílusú tökföldemről helikopteren járok be a városba.
 - Fontos önnek a környezetvédelem?
 - Természetesen. Nagyon fontos hogy mások vigyázzanak a környezetre, ne szemeteljenek, és csak a tömegközlekedési eszközöket használják.
 - Kedvenc autó márkája?
 - A nagy fekete. Ami úgy néz ki, mintha ki tudna jönni a felázott tökföldről.
 - Milyen érzés egyszerű, paraszti tökfőzelékből a fúziós konyha sztárjává válni?
 - Ne higgye hogy simán ment ez. Hihetetlenül keményen megdolgoztam érte. Igyekeztem nem elaprózni magam, nem túlságosan elpuhulni. Kiszorítottam magam mellől azokat, akik visszahúztak, gondolok itt a kaporra és a fűszerpaprikára. A tejfölös habarásnak is tudomásul kellett vennie, hogy nélküle megyek tovább. Sütőtök páromnak megtiltottam hogy az utcán árulja magát, sőt, a sima sütőben, kemencében sülést is. Ezek az idők már elmúltak.
 - Nem érzi magát időnként kimerültnek, kiégettnek?
 - Nagyon szerencsés vagyok, mert azzal keresem a pénzt, amit a legjobban szeretek csinálni. A munkám tulajdonképpen a hobbim is.
  - Tud arról hogy rokonai úri töknek csúfolják?
 - Nézze, ezek a dolgok a siker velejárói. Nem haragszom rájuk. Szerencsétlen, csóró kis kabakosok!
 - Igaz az, hogy a sütőtököket manapság mesterséges beavatkozásokkal teszik kívánatosabbá?
 - Hallottam ilyesmiről. Cukorfeltöltések, héjvékonyítások, maghéjtalanítások – de mi a párommal soha nem nyúlnánk ilyen eszközökhöz. A plasztikai sebészeteken gyakran megfordulunk, de csak látogatóba járunk oda.
 - Mit üzen az olvasóknak?
 - Azt üzenem nekik, hogy mindig legyenek önmaguk és tökre ne törődjenek másokkal. Minél előbb valósítsák meg tök jó álmaikat, ne tököljenek sokáig vele! Mert az élet nem más, mint rövid, múló zöldségidények összessége!

A poszt címe:  im. „Brian élete” (Monty Python's Life of Brian, 1979.)


Sütőtökös pite

Készítettem egy adag omlós tésztát és betettem a hűtőbe pihenni.
Megsütöttem egy sütőtököt szeletekre vágva, a felét megettem, a másik felét kb. 40 dkg-ot összepürésítettem 3 tojással és két kanál liszttel. Nagyon kellemes íze volt, ezért semmit nem tettem bele.
A tésztát kinyújtottam és elősütöttem így. Majd belesimítottam a pürét és addig sütöttem, amíg meg nem szilárdult.