2012. november 20., kedd

Artemisz-ragu



Ahogy korábban beszámoltam róla, az idei év Artemiszé volt a „saját levében” háza táján. A konyhában és a dolgozószobában készült a könyv egy része, közben a kertben vidáman növekedtek az Artemisz babok. S bár csak 12 bokor fért el a csöppnyi kertben, mégis iparkodni kellett a betakarítással és a feldolgozással. 
  

A vaslábosban készülő ilyen-olyan raguk nagy teret engednek a fantáziának és sosem hagyják cserben a gasztrokalandort. Igazán könnyű az ilyesmit elkészíteni, még recept sincs hozzá, ahány főzés, annyi ragu! Csak arra kell ügyelni, hogy puhasági (keménységi) sorrendben tegyük bele az alapanyagokat a lábosba, el kell találni a fűszerezést, a sózást és a megfelelő folyadékmennyiséget, aztán a kívánt hőmérsékleten pont a megfelelő ideig kell sütni, vagy főzni. Néha érdemes megkeverni, hogy mikor, arra rá kell érezni. Közben készíthetünk három bagettet is, kívül ropogósat, belül foszlósat, hogy a kolbászos saját levét legyen mivel tunkolgatni. De főzhetünk bele valamilyen gombócot is, az sem ördögtől való. Ördög?! Ugyan már! Hiszen Artemisz védelmezi az egész konyhát!

Kolbászos babos ragu

Két fej vöröshagymát hosszúkásra vágtam és a lábosba locsolt kevés olajon kicsit megpároltam. (Lehet füstölt szalonnával is indítani és annak a zsírjára tenni a hagymát, a vöröshagyma helyett használhatunk lilahagymát is.)

Egy szál füstölt kolbászt karikára vágtam és rászórtam a hagymás alapra, kevergettem egy kicsit, hogy a zsírját kiadja. Három gerezd fokhagymát durván felszeletelve, az Artemisz babokat kb. egy cm-esre vágva belekevertem. Felöntöttem egy kis fehérborral és vízzel, csak annyival hogy el se lepje, tettem bele egy kevés zsályát, tekertem rá borsot, majd a fedővel lefedve, betettem a sütőbe. 170º-on kb. 15 percig pároltam (sütöttem?) majd megkevertem és három, rusztikusra vágott cukkínit adtam hozzá. Visszatettem a sütőbe, újabb 15 percre. A cukkínik leve szaporította meg a ragu levét, de ezt egyáltalán nem bántuk, mert kéznél volt három szépséges bagett.

Tunkolós bagett

20 dkg finomliszt + 20 dkg fehér rozsliszt + 2,5 dkg élesztő + só + langyos víz. Dagasztás után hamar megkelt, hiszen nyár volt, a bagett-sütőben ismét kelt egy kicsit, majd 210º-on megsütöttem.