2013. február 26., kedd

Igazi mákos 2.0


Az egyik irodában, ahol váratlanul jelentem meg, az általam megénekelt mákos sütivel kínáltak. Másnap jött egy SMS  hogy szuper lett a mákos, még aznap egy e-mail is. Már éppen azzal a tudattal legyezgettem magamat, hogy tettem az emberiségért valamit, mikor elhangzott a kérdés: jó, jó, de nincs valami egyszerűbb és gyorsabb mákos sütis recepted? 
Hogyne lenne, le is fényképeztem néhányszor, de az annyira egyszerű, hogy szinte szégyellem, pláne mostanában, hogy nyakig vagyok a leveles tészta projektben, ilyenkor hogy is jöhetnék elő azzal, hogy "végy egy csomag bolti fagyasztott leveles tésztát"? De eztán arra jutottam, hogy az emberiség, melyet továbbra is szolgálni kívánok, inkább egye ezt a mákos csigát, mint az utcán vagy bevásárlóközpontokban kapható gyorspékségek süteményeit. Mert utóbbiakban titkos lóhús persze nincs, de sok minden más igen.

Akkor legyen úgy, hogy akinek nincs röpke fél napja igazi tészta elkészítésére, az használjon boltit (hűtöttet vagy fagyasztottat), akinek meg van, az kezdje el időben hajtogatni. Lényeg, hogy a fagyasztott tésztát egy órával a felhasználás előtt készítsük ki. Innen kezdve aztán igazi is, mákos is, gyors is.




Gyors mákos csiga

A sütőt 200 fokosra felfűtöttem. A leveles tésztát kb. 2-3 mm vékonyra, téglalap alakúra kinyújtottam. Megkentem meggy-, vagy baracklekvárral, megszórtam darált, cukrozott mákkal. A cukor mennyisége attól függ, hogy mennyire édes a lekvár. A tésztát az alábbi módon, ahogy a pálmalevél sütiket szokták,  hajtogattam két irányból, úgy hogy mindig kb. 2 cm-es sávot hajtottam befelé, felváltva. A tészta két széle végül középen találkozott. Recés késsel 3 cm-es szeletekre vágtam, kézzel kicsit megpaskolgattam őket, hogy laposabb formát kapjanak, de nyújtófával is rá lehet menni óvatosan mindegyikre. Sütőpapíros tepsire helyeztem és megsütöttem őket. Csak frissen jó!